Connect with us

Medieøkonomi

Frustrerede medarbejdere er mediernes nye konkurrenter

Et farvel til en medarbejder bliver ofte et goddag til en ny konkurrent. Det må medier i både Danmark og udlandet sande. Og medarbejderne har mange gode kort på hånden

Udgivet

den

Frustrerede medarbejdere er mediernes nye konkurrenter

Hvem er mediernes værste konkurrenter? De store techselskaber? De andre medier? Måske public service-kanalerne? Eller hvad med dem, der allerede er på lønningslisten?

I dag er det så (relativt) let at starte en ny udgivelse, at medarbejderne bør indgå i ethvert medies konkurrentanalyse. Hvis medarbejderne bliver trætte af chefredaktøren behøver de ikke længere at vælge mellem at arbejdsløshed eller at rette ind.

De kan ganske enkelt starte deres eget konkurrerende medie. Og ud over, at det er teknisk og økonomisk let, har medarbejderne den konkurrencefordel, at de ofte er ansigtet udaftil og derfor har ejer den værdifulde kontakt til brugerne.

Lige nu er den mest opsigtvækkende case det amerikanske sportsmedie Defector, der betyder afhopper.

Defector er skabt af 19 medarbejdere, der i vrede forlod sportsmediet Deadspin i november 2019. Vreden skyldtes, at Deadspins ejere, G/O Media, indførte en ny og meget stram redaktionel kurs, som i medarbejderne øjne betød, at de blev forhindret i at lave den journalistik, som de kunne lide og som de mente læserne forventede.

Efter en kort konfliktperiode, der foregik i fuld offentlighed, valgte de 19 medarbejdere en for en i løbet af få dage at smække med døren.

Var det sket for bare få år siden, ville de 19 medarbejderes skæbne sandsynligvis have været et mix af arbejdsløshed og nye job på forskellige medier. Men fordi det er lettere end nogensinde at starte sit eget medie, valgte de vrede Deadspin-folk at skabe Defector, som allerede nu ligner en succes.

Allerede samme dag, som de annoncerede deres planer fik de 10.000 betalende abonnenter. Og da de lancerede Defector endeligt i sidste uge, havde de 22.000 abonnenter, der hver betaler mindst 80 dollars om året.

De afhoppede Deadspin-folk har fået følgeskab af en person med forstand på business og sammen med ham er de ialt 20 personer. Udgiverselskabet ejes derfor nu i fællesskab med 5 procent til hver.

Canada

I Canada mistede journalisten Jeremy Klaszus sit job da den lokale ugeavis i Calgary lukkede. Da der samtidig var lokalvalg, fandt han det oplagt at skrive en artikelserie om valget og til det formål oprettede han sitet The Sprawl.

Da valget var slut, gik The Sprawl helt efter planen i dvale, men da Klaszus journalistik allerede under valget var blevet bemærket, lød spørgsmålene fra alle sider, hvad så nu? Hvad skriver du om næste gang? Og dermed var et nyt koncept skabt, hvor The Sprawl i perioder udgiver såkaldte editions, som er temabaserede artikelserier.

Når temaerne i editions er udtømte, går The Sprawl i dvale og udkommer først, når der atter er kød på en ny edition.

I dag har Klaszus økonomi til både at lønne sig selv og et antal freelancere og kadancen er sat op. Ud over syv årlige editions er der også blevet råd til en podcast og en tegneserie.

Danmark

Kigger vi på Danmark, er Kulturmonitor et oplagt eksempel på tidligere medarbejdere, der pludselig bliver konkurrenter – eller konkollegaer – til deres gamle arbejdspladser. Kulturmonitor blev for to år siden skabt af to kulturjournalister, der valgte at sige deres faste stillinger op for at skabe deres eget kulturmedie. Det er gået så godt for dem, at de netop har ladet sig opkøbe af JP/Politikens Hus.

Olfi – det succesrige undersøgende forsvarsmedie – blev også til dels skabt ud af frustrationer hos stifteren Peter Ernstved Rasmussen, der ikke følte, at det var muligt at indfrie ambitionerne som forsvarsmedarbejder på Jyllands-Posten.

Endnu mere aktuelt er Esben Agerlin Olsen, der for nylig blev til overs, da Nordjyske lukkede deres Christiansborg-redaktion. Istedet for at pakke sit skrivebord sammen, valgte Esben Agerlin Olsen at blive siddende og etablere det nye medie, Nordtinget.

Nordtinget vil fremover levere landspolitik til Nordjylland og selvom det lille selvstændige medie måske ikke umiddelbart er en trussel for Nordjyske, er det et eksempel på, at mens medierne tidligere kunne være rimelige sikre på ikke at møde deres tidligere medarbejdere på det åbne konkurrencemarked, er det en absolut mulighed i dag.

Læs mere om Nordtinget og Esben Agerlin Olsens projekt på Medietrends

Udover at det længe har været let at bygge en hjemmeside, er de helt afgørende årsager til, at det er nemt at etablere bæredygtige medier i dag, at også betalingsløsninger og distribution er blevet enkelt og billigt.

Samt naturligvis, at fremtrædende journalister ofte har store netværk på de sociale medier og den værdi kan være guld værd, når det nye medie, skal op og flyve.

Læs også