Connect with us

Original

Er Clubhouse det nye Twitter for journalister?

Audio socialmediet Clubhouse stormer frem og blandt de næsten fem millioner first movere er der en ikke ubetydelig andel danske journalister. Spørgsmålet er om Clubhouse er stedet, man bare ikke kan undvære som medie og journalist. Her er vurderingen fra seks danske journalister.

Udgivet

den

Er Clubhouse det nye Twitter for journalister?

En af de stærkeste tendenser i medieverden i de senere år er lyd. Podcast, oplæste artikler og til dels flowradio skaber en særlig intens formidling, som kombineret med muligheden for, at man kan multitaske har fået lyden til at eksplodere.

Det er derfor ikke overraskende, at sociale medier, der kun har lyd, nu også begynder at brede sig. Spaces, Wavve, Spoon, Riffr og Clubhouse er blot nogle af de mest hypede i øjeblikket. Konceptet er, at man kan træde ind i et samtalerum, der har et særligt tema og enten lytte med eller deltage aktivt.

Det største audio social media i øjeblikket er Clubhouse, som globalt har knap fem millioner brugere og som allerede efter mindre end et halvt års eksistens vurderes til at have en værdi på en milliard dollars. En forrygende lancering, som har fået både Twitter og Facebook til at spærre øjnene op. Twitter står derfor bag Spaces, der minder om Clubhouse og ifølge New York Times barsler Facebook nu også med en Clubhouse-klon.

Spørgsmålet er om Clubhouse kan udvikle sig til en platform, der er lige så vigtig for medierne, som for eksempel Twitter, Instagram og Facebook har været. Skal lokale medier have deres eget klubhus, hvor aktuelle emner vendes? Skal nichemedier holde temasamtaler og kan journalister bruger Clubhouse til at finde historier?

Medietrends tager snakken on the spot i på Clubhouse tirsdag den 16. februar klokken 20. Kom med og lær et ny platform at kende.

For ud for mødet på tirsdag har Medietrends bedt seks danske journalister om at overveje mulighederne. Fælles for dem er, at de ikke har været længe på den nye platform og at de derfor ikke ønsker at blive opfattet som eksperter.

Her er vurderingerne fra Tav Klitgaard, Anton Gade-Nielsen, Alexander Sjøberg, Didde Elnif, Rie Helmer og Anders Høeg Nissen:

Anton Gade-Nielsen, vært på programmet ALL CAPS på Radio LOUD

Hvordan tror du, medierne/journalister kan bruge Clubhouse? 

– Jeg tror, at det kan være et interessant redskab til at producere noget ekstra for lyttere og læsere. Paneldebatter, anmeldelser, klubber eller lignende. Jeg er spændt på at se om det kan bruges til at lave interviews eller finde kilder. Udfordringen er, at det kræver mere tid at sidde med i en samtale på Clubhouse end det gør at scrolle igennem Twitter og Instagram for at finde historier. Det er nemmere at søge i materialet på tekstbaserede medier, end på en platform, hvor samtalerne i sagens natur udspiller sig for ørene af os. På længere sigt kan det godt være, at der er nogle interessante debatter i dansk kontekst på platformen, men lige nu handler det mest om Clubhouse og om at promovere sin egen virksomhed og sine skills. 

Hvor vigtig/uvigtig tror du, Clubhouse bliver for medierne?

Hvis Clubhouse udvikler sig i samme retning i Danmark som det har gjort i USA så kommer vi til at se mange meget forskellige rum med meget forskellige emner. Og så kan det gå hen og blive interessant at følge for medierne. Her vil medierne muligvis også have mulighed for at facilitere nogle af de her rum og invitere nogle dygtige mennesker “på scenen” til at debattere forskellige emner. Erfaringer fra andre sociale medier viser desværre bare også, at der ikke altid er noget brugbart i “kommentarfelterne” og hvis man åbner op for “tilhørerne” i Clubhouse, så skal man være forberedt på at moderere rummene med hård hånd. Der er allerede nu eksempler på racisme, antisemitisme og hate speech på platformen. Og det er i første omgang moderatorernes ansvar at lukke ned for den type indhold i rummene. 

Mener du, at man må citere fra Clubhouse?

Jeg tænker, at man må citere, hvis man får tilladelse fra dem, man citerer i første omgang. Men det er et godt spørgsmål om man må citere på samme måde, som man ser medierne gøre fra kommentarspor og twitter nu. Clubhouse selv har sagt, at man kun må optage fra app’en, hvis man har fået tilladelse af dem man optager. 

Hvor længe har du været på Clubhouse og hvor meget bruger du det? 

Jeg har været på Clubhouse i et par uger nu. Og har mest brugt det til research i forbindelse med radioprogrammet ALL CAPS, som jeg er vært på. Jeg har lyttet til forskellige debatter – både om etnicitet og om følelser og om Clubhouse selv. Det meste har været på engelsk. 

Eventuelt andet, du har lyst til at bidrage med, nu du er i gang?

Jeg synes, at moderation på platformen er utroligt interessant. For man kan ikke på samme måde som på tekstbaserede medier få en AI til at lede efter ord og vendinger og fjerne opslag eller brugere. Når det er lyd – både skrattende, hakkende og forskelligesproget – så er der en kæmpe udfordring i automatiseret moderation. Som jeg ser det lige nu kræver det nogle opmærksomme brugere og en stram moderation i de enkelte rum fra brugerne selv. Og det er ikke en opgave, der er lige let for alle. Så jeg er sikker på, at hvis platformen bliver mere udbredt, at vi – igen, igen – skal tale om tonen og moderation og hate speech, nu som lyd og ikke som skrift.

Tav Klitgaard, administrerende direktør Zetland:

Hvordan tror du, medierne/journalister kan bruge Clubhouse?

Det er interessant, hvis det lykkes Clubhouse at teste noget teknologi og at uddanne folk i, hvordan man agerer i sådanne rum. Jeg kunne vildt godt tænke mig en situation, hvor der hver dag fra 12-13 blev samtalt om en Zetland-artikel i et rum, eller at vores journalister havde “åbent hus” med regelmæssige mellemrum. Jeg tror ikke lige nu på, at vi på lang sigt ville bruge Clubhouses teknologi til det, men der er jo intet til hinder i at lade sig inspirere af de gode elementer i Clubhouses implementering.

Clubhouse kunne til gengæld blive et udstillingsvindue for os: hvis medlemmer og/eller vi selv taler derinde på en måde, som potentielle medlemmer opfatter som givende, så vil vejen til et medlemskab være kortere. Den dynamik afhænger af platformens scale og funktion som discovery-univers. I øjeblikket virker de gode rum derinde, som om de markedsføres andetssteds. I skrivende stund er jeg f.eks. i rummet “Eftersnak til Nooshis AMA”, og det har taget mig ret lang tid at finde ud af, hvad det overhovedet handler om, fordi jeg ikke umiddelbart vidste, hvem Nooshi er. Rummets leder har “Club Anal” som profilbillede, så jeg var skeptisk, men det viser sig at være en ret fed metadiskussion om svenske rigsdagsmedlemmers brug af offentlig debat. Flere partiledere popper lige ind og bliver inviteret op på scenen. Egentlig ret meningsfuldt, men ret umuligt at opdage med Clubhouses egen discovery.

Den store udfordring for os (selv her efter fem år) er, at for få aner, at vi findes og hvad vi kan tilbyde i deres hverdag, så alle steder, hvor medlemmer viser, hvilken værdi vi har for dem, er fede for os.

Jeg kunne også forestille mig at det kunne blive et godt researchværktøj – på samme måde som webinarer, zoom-kald og Facebook er i dag. 

Hvor vigtig/uvigtig tror du, Clubhouse bliver for medierne?

Jeg kan være usikker på den konkrete implementering, men jeg er ikke i tvivl om, at det bliver mere og mere vigtigt for “medierne” (whatever det er) at tilbyde vores journalistik i andre former end “bare” gammeldags artikler. Facilitering af samtaler, der faktisk gør folk klogere, synes vi er en interessant form.

Mener du, at man må citere fra Clubhouse?

Pas, det har jeg ikke tænkt over, men kan ikke se, hvorfor der skulle gælde andre citatretter. Problemet, du er efter, er vel at de fleste samtaler ikke gemmes, så det kan være svært at henvise til kilden?

Hvor længe har du været på Clubhouse og hvor meget bruger du det? 

Siden 17. januar. De kører jo det her ekskluderende og konkurrence-prægede scarcity hype, så man skal inviteres, så jeg var allerede skeptisk da jeg signede op, og så har deres onboarding været ret uduelig: de rum, jeg bliver foreslået, er befolket af amerikanske business experts, hvis floskel-ratio er ubærlig for mig. Der er nogle gange nogle rum, der kunne se interessante ud, men så er det typisk kl 3 om natten, fordi det åbenbart stadig primært er et amerikansk fænomen.

Alexander Sjøberg, journalist Politiken:

Hvordan tror du, medierne/journalister kan bruge Clubhouse?

Lige nu er Clubhouse for mig at se et ret tørt i en dansk kontekst, hvor mange har gjort lidt for meget ud af deres bio-tekster, og debatterne ofte er ‘noget om noget’. Jeg har for nuværende svært ved at se, hvilken journalistik jeg skulle bedrive med udgangspunkt i Clubhouse – der vel og mærke ikke handler om Clubhouse. 

Hvis journalister skal have noget ud af platformen til kildeindsamling og lignende, skal der ske noget med brugergruppen. Platformen skal ganske enkelt blive mere loose og afslappet. Mange af de kilder, jeg pt. ville kunne finde via Clubhouse er folk, der har en rig tilstedeværelse på andre platforme. Konsulenter, såkaldte ‘content creators’ og så videre. Hvis brugergruppen bliver mere blandet, bliver det mere interessant. 

Forleden lavede nogle af mine venner og jeg noget fis, det blev taget ret ilde imod. Den slags laver man åbenbart ikke rigtig på Clubhouse endnu. Det siger lidt om, at platformens brugere måske tager den lidt for seriøst. Hvilket ikke er så overraskende, nu alle skal være særligt inviterede for at være med. Men så er det altså heller ikke mere eksklusivt.

Hvor vigtig/uvigtig tror du, Clubhouse bliver for medierne?

Hvis Clubhouse formår at blive et mere folkeligt sted, så tror jeg, det kan blive en platform, hvor man kan søge kilder i stil med Twitter. Men det kan også hurtigt blive spild af tid – forestiller jeg mig. For hvem ved, om den, der taler, har noget klogt at sige. Der er det langt hurtigere at spotte brugbart materiale, hvis det er på skrift, og det er jo ikke fordi, vi mangler materiale og platforme at gennemtrawle i forvejen. 

At platformen overhovedet bliver brugbar, kræver mest af alt, at brugerne bliver hooked og bliver der. Og at platformen vokser. Intet af det er givet på nuværende tidspunkt. Det, der driver væksten lige nu, tror jeg er to ting: Eksklusivitet og pandemi. Alle vil gerne være med i den hemmelige klub. Især når de ikke har så meget andet at lave, går derhjemme og keder sig og mangler deres sociale liv fra byture og arbejdspladser. 

Mener du, at man må citere fra Clubhouse?

Min umiddelbare mavefornemmelse er: Ikke uden at spørge først, hvis det er til direkte citat. Og det er jo ret nemt at spørge. Jeg er generelt ret konservativ, hvad det angår, fordi et godt forhold til mine kilder betyder meget for mig personligt, men også professionelt. Den indstilling betyder selvfølgelig, at jeg ikke altid er den hurtigste med en historie, men til gengæld har den altid givet pote på den længere bane. Det er klart, at der må være en grænse, hvor vi som journalister siger: Denne person har så stor en profil, at vedkommende må forvente at blive citeret. Men selv der kan det vel ikke skade at spørge. Særligt hvis det er et personligt emne eller en mindre gruppechat. 

Problemet vil så bestå i, hvordan man tydeligt viser, at man er journalist, når man er med på en lytter. Der er selvfølgelig op til folks egen moral. Her kan jeg kun håbe, at folk husker, at sociale medier ikke bare er et lukket digitalt rum, men at der er et virkeligt mødested med rigtige mennesker. 

Hvor længe har du været på Clubhouse og hvor meget bruger du det?

Jeg er, som de fleste danskere på platformen, meget ny. Jeg har brugt platformen sammenlagt 4-5 timer. De har været sjove. Især fordi jeg savner at tale med andre mennesker end dem, der er umiddelbart omkring mig. 

Rie Helmer, journalist og kommunikationsrådgiver, helmeroffenberg.dk

Hvordan tror du, medierne/journalister kan bruge Clubhouse?

Som journalist er det et virkelig spændende medie, fordi det er det første sociale medie, som kun består af lyd. For mig er problemet så bare, at det er så tilfældigt, hvad jeg hører, og hvornår jeg har tid til at være med, så derfor er jeg røget lidt af trenden igen allerede.

Hvis der bliver lavet rum, hvor politiske kommentatorer debatterer politik, som på TV2 News, ville jeg både som privatperson og journalist synes, det var interessant. Det samme med for eksempel amerikansk politik eller andre samfundsrelevante emner.

Medietrends på ClubHouse ville jeg klart sætte i kalenderen og lytte til. Men for mig ville det kræve, at det var mennesker med forstand på emnet, som jeg kunne lytte til og tale med. Bestemt også gerne erfaringskilder, det vi også kalder cases. Hvis den slags rum opstår, kunne det være et supergodt sted at finde kilder til sine historier, tror jeg. Men som det er lige nu, med meget branding, selvhjælp, vidensdeling indenfor marketing og den slags emner, er det kun interessant for mig som privatperson. Måske hvis det bliver lige så stort som Facebook eller Instagram, så man kan følge politikere, kendisser m.fl. kan det vise sig at blive et godt sted at opsnappe trends, nye vinkler og historier.

Hvor vigtig/uvigtig tror du, Clubhouse bliver for medierne?

Jeg tror ikke, det bliver kæmpestort. Min datters generation i 20’erne skriver til hinanden og tager billeder – men de taler meget sjældent i telefon. Så jeg har en fornemmelse af, at de ikke hopper med på CH, men hvad ved en snart-boomer om det? Hvis de unge ikke hopper med, bliver det et boomer-clubhus, og det forestiller jeg mig ikke har en stor fremtid. Men jeg tager tit fejl af trends, så jeg kommer til at smutte derind i ny og næ og se, hvordan det udvikler sig.

Mener du, at man må citere fra Clubhouse?

Formatet er jo, at det er samtaler, som er slut, når folk logger af. Det er – som jeg forstår det – ikke meningen, at man skal kunne optage derinde eller for den sags skyld citere folk derfra. Jeg ville selv blive virkelig træt af at blive citeret for noget, jeg havde sagt i Clubhouse. Men om det ligefrem er imod reglerne, ved jeg ikke. Jeg har allerede hørt flere tale om at optage et rum og bruge det som podcast, og det er jo en mulighed, men så mister det jo lidt det særlige ved netop denne platform – at det foregår her og nu. Så kunne man jo lige så godt bare lave radio eller podcast?

Hvor længe har du været på Clubhouse og hvor meget bruger du det? 

Jeg har været på Clubhouse i et par uger nu. Men må ærligt indrømme, at det er en sandhed med modifikationer, for jeg har faktisk slet ikke været på de seneste dage. Sagen er, at det kræver tid. Lige nu er det ved at blive opbygget, og det betyder, at man har chancen for at være med til at forme kulturen og de uskrevne regler, i hvert fald for den danske del af Clubhouse, men også at det ikke er systematiseret, hvilket vil sige, at man – eller jeg i hvert fald – må gå på lidt på må og få og finde det, der interesserer en.

Didde Elnif, Journalistisk lektor og ph.d.-studerende, SDU.

Hvordan tror du, medierne/journalister kan bruge Clubhouse?

Hvor podcasten har gjort det let for alle at distribuere lydproduktioner, så leverer Clubhouse en live-”radio”-form, som har været sværere at opnå med mindre, man havde et professionelt medie set-up. Det synes jeg i sig selv er interessant – demokratiseringen af samtale-platformen.

Det er tydeligt, at alle har adgang, det vil sige, der er pt. en kæmpe diversitet, der bliver talt alle mulige sprog, og diskuteret alle mulige emner.

Det gør det samtidig også til noget ustruktureret rod, set fra den professionelle brugers perspektiv.

Derfor har medier og journalister en mulighed for at gøre det, som vi er gode til: Vi kan finde interessante samtaler. Vi kan moderere – være værter. Vi kan opline gæster, der har forskellige synspunkter på et emne, så der opstår en interessant debat.

Men samtidig synes jeg, vi skal være åbne for, at der er nogle kilder, vi normalt ikke har adgang til, som i øjeblikket trives på platformen. Måske skal vi som medier og journalister passe på, at vi ikke straks tager ejerskab og skaber vores egen orden, men at vi også husker at lytte til nye stemmer og få andre perspektiver ind i journalistikken. Jeg synes eksempelvis, det ville være interessant at se, hvordan fx folkene bag Sein (www.seinmag.dk) ville forme samtalerne. De etablerede medier har så mange platforme, lad os huske at lytte til det uortodokse, og det der lige nu kan opstå af undergrunden, før det ryger i normalisering.

Hvor vigtig/uvigtig tror du, Clubhouse bliver for medierne?

Jeg tror, der går tid før det bliver vigtigt, og måske bliver det ikke vigtigt. Der vil være mulighed for at få nogle interessante debatter, men der skal trods alt mere end 17 journalister og marketingansvarlige fra Twitter til at deltage aktivt, før det for alvor giver mening at rykke et helt debatunivers derover. Jeg synes dog, Clubhouse har større potentiale end langt de socialmedie start-ups, vi har set de seneste år.

Mener du, at man må citere fra Clubhouse?
Jeg ville aldrig selv sige noget på Clubhouse, som ikke kunne tåle offentlighed, men det ville være god stil, at spørge kilden før man citerer. Ligesom det i øvrigt også er på Twitter og Facebook. Fordi citatet er givet i samtale, kan det let føles ude af kontekst, hvis det er citeret i andre medier. På den anden side, så kommer det an på kilden, når Elon Musk taler på Clubhouse, så ved han jo godt, det bliver citeret i andre medier.

Hvor længe har du været på Clubhouse og hvor meget bruger du det?

Jeg fik adgang 24. januar, så jeg er selv ganske ny. Jeg har mest lyttet med på samtaler, alt fra Afrikanske fredagsøl, amerikanske akademikere fra universiteterne og britiske poetry-oplæsninger. Jeg synes, der er meget støj, men på en måde værdsætter jeg også, at det hele stadig er lidt kaotisk. Det giver et indblik i verdener, jeg ikke allerede færdes i. 

Jeg overvejer selvfølgelig også som forsker, hvordan jeg kan bruge det, der er noget interessant i, hvilken type kvalitative interview eller fokusgrupper, man kan lave, fordi man pludselig har adgang til befolkningsgrupper over hele verden – og man kan spørge og diskutere med nye kildetyper. Lige nu er jeg mest afventende og jeg deltager gerne, men jeg synes, det er lige så vigtigt at lytte.

Anders Høeg Nissen, podcastvært m.v. Podlab:

Personligt hader jeg at tale i telefon, og vil meget hellere lytte på en redigeret podcast med en klarere præmis og struktur. Jeg synes der som regel kommer mere ud af det redigerede format end fx panelsamtaler på konferencer, som også er et lidt sært format – og jeg er bange for at Clubhouse ender dér, med mindre, der virkelig kommer gode moderatorer indover.

Men jeg kan godt se, at et kortere og måske mere uformelt ‘live’-format kan være interessant. Det kan fx være en optakt til (eller et supplement til) en artikel eller podcast, hvor man inviterer til indspark og diskussion som kan føre til en mere redigeret artikel eller produktion.

Det kan jo også “bare” være research, især hvis man beskæftiger sig med tech, startups, etc (selvom emnerne jo allerede er ved at brede sig). Jeg tror også, at (niche-)medier vil kunne bruge det som en ekstra kanal, hvor det uformelle måske vil gøre det nemmere at lokke gæster med på en kortere, løsere samtale (end fx at skulle lave aftale om et langt interview).

Generelt tror jeg ikke jeg kommer til at bruge Clubhouse, medmindre jeg lige hører om en samtale, som er særlig relevant ift. noget specifikt jeg arbejder med (eller medmindre jeg bliver inviteret til at deltage). Men jeg er heller ikke særlig social, og bruger ikke sociale medier særlig meget, hvis jeg skal være helt ærlig.

Læs også