Connect with us

Original

Derfor er 24Nyt fake news

Hvis en politisk organisation satte denne standard, ville det være katastrofalt. Men når misinformationerne kamufleres som journalistik, er det faktisk intet mindre end et angreb på demokratiet.

Udgivet

den

Derfor er 24Nyt fake news

Kommunikationsforum har bedt mig skrive en anmeldelse af det nye 24Nyt. Efter min opfattelse er 24Nyt et fake news medie. Her uddyber jeg min alvorlige anklage. Siden anmeldelsen blev skrevet onsdag, har Jeppe Juhl, der er folketingskandidat for Nye Borgerlige og udgiver af Newspeek, trådt frem og oplyst, at han er manden bag 24 Nyt.

Kattekillinger og fremmedhad lader til at være de bærende værdier i Danmarks første fake news-medie.

Mediet, der udgives af en eller flere anonyme personer, hedder 24Nyt.dk og markedsfører sig med den ædle mission, at de vil ”bringe de nyheder, som mainstreammedierne enten bort- eller nedprioriterer”. Et lidt paradoksalt statement, eftersom en stor del af 24Nyts artikler netop er planket (og fordrejet) fra mainstreammedier.

24Nyt vil naturligvis gerne give læserne indtryk af, at det er et seriøst og troværdigt medie. Faktisk så troværdigt, at de bringer alle de sande informationer, som den etablerede presse – dem som Trump kalder fake news media – undertrykker.

Som et bidrag til den illusion er 24Nyts logo suppleret med tre signalord hentet fra alle udgiveres øverste klicheskuffe: Nyheder – Aktualitet – Indsigt. Men sandheden er, at 24Nyt først og fremmest giver læserne indsigt i internettets mørkeste afkroge. Der, hvor ingen bekymrer sig om dokumentation, sandhed eller fairness, og hvor det publicistiske mål i højere grad er politisk vildledning end redelig oplysning.

Hvis en politisk organisation satte denne standard, ville det være katastrofalt. Men når misinformationerne kamufleres som journalistik, er det faktisk intet mindre end et angreb på demokratiet. Mere om det senere.

Læs hele analysen på Kommunikationsforum

Illustration: Kforum

Læs også