Connect with us

Kommentar

TV2 Østjylland: Vi hiver politikerne tilbage i kommentarsporet

TV2 Østjylland er blandt de medier, der er trætte af politikere, der scorer billige Facebookpoint uden at deltage aktivt. Men mens andre medier forsøger at spænde ben for politikerne forsøger TV2 Østjylland at presse politikerne til at stå på mål for deres kommentarer

Udgivet

den

TV2 Østjylland: Vi hiver politikerne tilbage i kommentarsporet

Dette indlæg har været bragt først på TV2 Østjyllands udviklingsblog.

Af Peter Svith, nyhedsredaktør & Mette Riis Jensen, medieanalytiker, TV2 ØSTJYLLAND.


De seneste måneder har der været stor debat om politikeres ageren i kommentarsporene på Facebook. Mange medier har oplevet politikere, der skriver hårdtslående kommentarer, som måske ligefrem afsporer debatten — og at de ikke er interesserede i den efterfølgende samtale.

Politikerne hævder, at der ikke ligger nogen underliggende strategi bag kommentarerne, mens flere medier beskylder dem for at snylte stemmer på den frie debat ved at kapre facebooktrådene.

På TV2 ØSTJYLLAND ser vi grundlæggende på kommentarsporene som et sted, hvor der foregår reelle samtaler, og hvor vi fortsætter journalistikken i mødet med brugerne — herunder naturligvis også politikerne.

Derfor er det som udgangspunkt positivt, hvis politikerne ønsker at deltage i en uddybende og konstruktiv samtale i vores kommentarspor. Vi oplever dog, som mange andre medier, at politikerne en gang imellem kaster en håndgranat ind i vores kommentarspor i form af skarpvinklede budskaber, der tilsyneladende ikke har til hensigt at skabe en dialog, men snarere at høste en masse likes, hvorefter politikeren straks er væk.

Kommentarerne har altså på ingen måde til formål at skabe en samtale eller debattere synspunkter. Det er ikke noget, vi oplever i overvældende grad eller på et niveau, hvor vi vil kalde det et problem. I stedet forsøger vi at insistere på samtalen. Og hvordan kommer det så til udtryk?

I vores kommentarfelt beder vores SoMe-værter den pågældende politiker om at uddybe sin kommentar. Det kommer ofte til udtryk ved, at vi takker vedkommende for at tage del i den demokratiske samtale, prøver at udfordre nogle af de underbyggede postulater, spørger ind til en uddybning eller hører den pågældende om, hvordan personen selv ønsker at se problemet løst.

Hvis vedkommende ikke svarer, spørger vi igen, og i sidste instans kan vi også finde på at kontakte politikeren ad andre kanaler og bede vedkommende forholde sig til, at mange brugere har reageret på kommentaren. Vi prøver altså at trække politikeren tilbage i kommentarsporet.

Hvis vedkommende ikke ønsker at deltage yderligere, så skriver vi det i kommentaren, så brugerne kan se det. Dertil kommer det dog sjældent, og indtil videre har vi faktisk oplevet stor forståelse (og lidt overraskelse) fra politikernes side for, at de som professionelle kilder bliver holdt ansvarlige, når de blander sig i den offentlige debat.

Vi er selvfølgelig bevidste om, at det nok kun er et fåtal af vores brugere, der ser vores forsøg på at få politikerne tilbage i kommentarsporet — men forhåbentlig kan vores engagement og insisteren på dialog være med til skabe en bedre kultur i vores kommentarspor.

Et eksempel på en politiker, som TV2 Østjyllands moderatorer presser tilbage til debatten

Mest relevante vs. nyeste kommentarer

Mange medier har håndteret udfordringen ved at ændre indstillingerne for kommentarsporene, så de sorteres efter nyeste kommentarer frem for de såkaldte “mest relevante”. Denne løsning har vi ikke forsøgt endnu, da vi frygter, hvad det kan gøre for vores øvrige samtaler blandt brugerne, som vi opfatter som givende og værdifulde — for både os og brugerne.

Vi ser kommentarsporet som et produkt i sig selv, hvor vores SoMe-værter aktivt kvalificerer og udbreder debatemnerne. Derfor vil vi på nuværende tidspunkt være kede af at nedprioritere alle de øvrige gode debatter, som kommer under kategorien “mest relevante”.

Om vi i fremtiden tager andre greb i brug for at sikre den gode samtale, er bestemt ikke utænkeligt. Men for nu har vi gode erfaringer med vores indsats i kommentarsporet, hvor vi ser, at der er mange politikere, der faktisk gerne vil deltage i debatten.

Hør også Politikernes kommentartrådsfinte på Radio LOUD

Vil du høre mere om vores håndtering af kommentarspor, så har vores nyhedsredaktør Peter Svith været i Radio LOUD for at tale om emnet: Debatten starter 24:30, og vores nyhedsredaktør optræder ved 38:30-tidsmærket.

Læs også