Connect with us

Kommentar

Når manipulationerne kommer fra Slotsholmen og ikke Skt. Petersborg

Mens myndigheder og ministre frygter russiske manipulationer i valgkampen, manipulerer deres spindoktorer skamløst

Udgivet

den

Foto: Guillaume Baviere/Flickr

Kommentar/

Danmark er i valgkamp og der er begrundet frygt for at fremmede magter vil forsøge at manipulere den offentlige debat. Men hvad hvis den største og mest reelle fare for bevidste manipulationer rent faktisk kommer fra Slotsholmen selv?

De seneste dages begivenheder peger pinligt i den retning.

Som de fleste har opdaget, udviklede et besøg af undervisningsminister Merete Riisager på Ørestad Gymnasium torsdag sig i en uheldig retning. Hvad der præcist foregik og hvordan medierne håndterede episoden er en debat værdig. Men det, der er virkelig alarmerende er, hvordan politikere og ikke mindst statsbetalte spindoktorer udnyttede muligheden til at manipulere skamløst.

Et eksempel er udenrigsminister Anders Samuelsens spindoktor Niels Th. Dahl, som mod bedre vidende, bruger episoden til at bagvaske Enhedslistens moral.

Forløbet er, at TV2Lorry publicerer en artikel, hvoraf det fremgår, at Riisager blev mødt med protester og buhråb på gymnasiet. Artiklen skriver ikke om møntkast eller luderråb. Per Clausen fra Enhedslisten deler artiklen på Twitter med ordene: ”Dejligt at eleverne konfronterer ministeren med virkeligheden”.

Senere skriver andre medier, at der angiveligt også er kastet mønter (rettes senere til en mønt eller måske en kapsel), og at der blevet råbt luder. Dette får spindoktor Niels Th. Dahl til at insinuere, at Enhedslisten bakker op om at råbe luder og kaste med mønter. Og som ”dokumentation” retweeter Niels Th. Dahl Per Clausens oprindelige tweet, som altså er skrevet i en anden kontekst.

Inger Støjbergs spindoktor Mark Thorsen, der altid er flittig på Twitter, benytter samme greb – altså at få Per Clausens sympati for de verbale protester til at fremstå som en opbakning til møntkast og luderråb.

Nu kan det gå stærkt på de sociale medier og man kan tage fejl. Men hvis man er ansat som kommunikationsekspert på højeste niveau, så ved man, at man skal skynde sig at beklage og forsøge at gøre sagen god igen. Hvis altså man er enig i, at man er kommet til at skævvride virkeligheden.

Men ingen af de to spindoktorer har erkendt problemet. Flere har udfordret dem på Twitter, men alt preller af.

Når to fremtrædende kommunikatører på Slotsholmen bevæger sig rundt på dette niveau, og tilmed får retweets af Folketingets formand Pia Kjærsgaard, er der al mulig grund til, at det danske demokrati bør kigge lige så meget indad som østpå, når trusselsbilledet for den kommende valgkamp opmales.

Og når vi alligevel er i gang, bør politikere, ministre og embedsmænd, der igen og igen kommunikerer med bevidste mål om at vildlede frem for at lede også kigge sig selv i spejlet.

Et eksempel på det er fx selvsamme Merete Riisagers rapport om integration af tredjegenerations indvandrere som blev sendt i en version uden forbehold til Berlingske og en mere afdæmpet til Danmarks Statistik.

I de seneste måneder har der været afholdt møder mellem myndigheder og medier, myndigheder og Facebook, partier med partier og sikkert en masse andre kombinationer. Fælles dagsorden har været at undgå misinformationer og manipulationer i valgkampen.

Gode mål, men ikke en bønne værd, hvis ministre og toppolitikere vender det blinde øje til, når Slotsholmen selv er arnested for grove manipulationer.

Kommentar

Debat: Skal medier stoppe racistiske udtalelser fra en folketingskandidat?

Skal medierne slukke for Rasmus Paludans mikrofon, hvis han er racistisk? Nej, siger DMJXs prorektor Jens Grund

Udgivet

den

Skærmdump fra Rasmus Paludans besøg i Go Aften Danmark/TV2

Denne kommentar er skrevet af Jens Grund. Prorektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, tidligere chefredaktør på Berlingske, BT og chefposter i DR og TV2. Først bragt på Linkedin.


Den tidligere racismedømte og provokerende Rasmus Palludan er angiveligt tæt på at blive opstillingsberettiget med sit parti Stram Kurs til folketingsvalget. Det giver public service stationerne DR og TV2 hovedbrud, for dermed er Rasmus Palludan også berettiget til at optræde på TV i partileder-debatterne.

DR har ikke nogen klar holdning til, hvordan de skal håndtere eventuelle racistiske udtalelser under valget, men er ved at lave en beredskabsplan i forhold til de situationer, som kan opstå live. TV2 har en klar plan om at afbryde og gøre seerne opmærksomme på, hvis debatdeltagerne udtaler sig ulovligt. Så vil TV2 med nyhedsdirektør Mikkel Hertz ord til Berlingske ”lige lukke for boks A, fordi nu går personen over stregen.”

TV2 vil med andre ord lukke ned for en opstillingsberettiget til Folketinget i en valgduel, hvis de mener, at han udtaler sig i strid med loven. Det er både sympatisk og forståeligt. Men i mine øjne også forkert. Lige som det var forkert, at den svenske TV-station efter en partilederdebat tog afstand fra udtalelser fra Sverigedemokraten Jimmie Åkesson, som havde givet sit bud på, hvorfor så mange indvandrere ikke får arbejde i Sverige:

”Det er fordi, at de ikke er svenskere. De passer ikke ind i Sverige, og det er klart, at så er det svært at få et job. Så må man jo få forudsætninger for at blive netop svensk,” sagde han.

Ja, hans udtalelser var både nedladende og generaliserende. Men de viste også, hvad han står for, og det er hele meningen med en valgdebat: At oplyse vælgerne. Medierne må aldrig gøre sig til part under en demokratisk valgproces – og det gør de, hvis de censurerer den ene kandidat eller fordømmer bestemte udtalelser. Bagefter afgjorde det svenske TV-nævn da også, at TV-værtens indgriben ”kom til at stride mod kravet om upartiskhed”, og SVT valgte at skifte redaktøren bag partilederrunden ud.

Mikkel Hertz mener, at det i givet fald ikke er censur at afbryde Rasmus Palludan, hvis han siger noget ulovligt, men hvad er det så, hvis man lige ”lukker for boks A.” Lad politi og domstole gøre deres arbejde, hvis nogen bryder loven, og lad så medierne gøre deres arbejde; at oplyse om partierne, kandidaterne og deres politiske holdninger i en valgkamp.

Et medie kan risikere at blive straffet for at viderebringe udtalelser, der er injurerende, racistiske eller på anden måde i strid med loven. Men der er klare undtagelser. For i 1994 frikendte Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i en principiel afgørelse DR-journalist Jens Olaf Jersild, der af de danske domstole ellers var blevet dømt efter racismeparagraffen for et interview, hvor såkaldte grønjakker havde udtalt sig racistisk.

J.O. Jersild forsvarede sig med, at han havde valgt ikke at censurere Grønjakkernes udtalelser, fordi det var vigtigt at vise gruppens faktiske attitude. Menneskerettighedsdomstolen afgjorde, at journalister ikke bør straffes for udtalelser fremsat af andre i et interview, med mindre der foreligger tungtvejende grunde.

Her kæmpede et publicistisk medie altså for retten til at bringe racistiske udtalelser – af hensyn til offentligheden. Nu planlægger et andet publicistisk medie – TV2 – at stoppe eventuelle racistiske udtalelser – af hensyn til offentligheden. Det er en gal kurs, som både kan svække tilliden til medier som uafhængige og svække vælgernes mulighed for at få at vide præcis, hvad Rasmus Palludan står for.

Uanset, hvor usympatiske og ulovlige hans ytringer måtte være, repræsenterer han et parti, som – hvis det bliver opstillingsberettiget – bør kunne få sine budskaber frem som alle andre opstillingsberettigede partier i Danmark. Medierne skal hverken forværre bestemte politiske holdninger eller renskure dem af hensyn til offentligheden – men lade dem fremkomme og blive testet.

Så er det i sidste ende op til vælgerne at bestemme. Man kan kun håbe, at de har hørt tilstrækkeligt, hvis Rasmus Palludan får lov til at tale frit. Og vælger ham fra. Ellers er problemet langt større end provokatøren og hans udtalelser. Og dem løser censur ikke.

Læs resten af artiklen

Nye job

Brief

Jysk Fynske Medier vil lave mere lyd – også selvom de taber FM4. I dag indleverer Jysk Fynske Medier sammen med seks andre mediehuse en ansøgning på over 1.000 sider om at overtage driften af FM4, der i dag drives af Radio24Syv. Men uanset om Jysk Fynske Medier vinder udbudet eller ej, vil mediehuset i fremtiden producere meget mere lyd end idag. Det siger både formand og administrerende direktør – Fyens.dk

Facebook-medstifter foreslår tvangsopdeling. ”Det er 15 år siden, jeg var med til at stifte Facebook på Harvard og jeg har ikke arbejdet i firmaet i ti år. Alligevel føler jeg mig både vred og tynget af ansvar.” Sådan skriver Chris Hughes i et debatindlæg, hvor han opfordrer til, at Instagram og Whatapp skilles fra Facebook ved tvang. Han opfordrer også til at Zuckerberg holdes mere ansvarlig for Facebooks fejltagelser – New York Times

Journalisten får ny hjemmeside. Fagbladet Journalisten lancerede onsdag eftermiddag en ny hjemmeside, der er baseret på cards ligesom for eksempel politiken.dk – Journalisten.dk

Quartz bygger betalingsmur. Qz.com har siden sin lancering været gratis, men i al stilfærdighed har de i denne uge rejst en blid betalingsvæg. Efter 10 artikler er det slut med gratis læsning og så må man betale 15 dollars om måneden – QZ.COM

Russere spreder disinformationer i EP-valget. New York Times skriver, at et netværk af russiske websites og sociale medieprofiler spreder disinformationer i den igangværende EP-valgkamp. Eksperter fra blandt andet EU oplyser, at den russiske kampagne efterlader samme digitale fingeraftryk, som tidligere kampagner. Blandt andet den, der blandede sig i den amerikanske valgkamp i 2016 – New York Times

Russerne spreder skræk om 5G. Endnu en artikel fra New York Times om russisk propaganda. Det statsejede RT America har lavet syv programmer om farlighed ved 5G. Senest har de påstået, at børn, der bor i nærheden af 5G-master får cancer, næseblod og indlæringsvanskeligheder – New York Times

Podcastlyttere er mærkelige. I en ny undersøgelse af amerikanernes brug af podcast, er der mange nyttige oplysninger. Men undersøgelsen indeholder også et par selvmodsigende pointer fra brugerne. De fremhæver nemlig, at de elsker podcast fordi de kan gøre alt muligt andet, mens de lytter og samtidig oplyser flertallet, at de ikke foretager sig noget som helst andet end at lytte – EdisonResearch

MittMedia har succes med tidslås. Den første time en artikel er publiceret hos MittMedia er den gratis og derefter klapper muren i og du er nødt til at købe et abonnement. Medietrends har længe fulgt MittMedias tidslås og den skaber et ret fascinerende pres på læserne til enten at skynde sig at læse eller at betale. Derfor ikke overraskende, at MittMedia nu oplyser, at tidslåsen har øget abonnementssalget med 20% – Digiday

Andre læser lige nu