Connect with us

Kurateret

En bouillonterning af 176 bud på mediernes fremtid

176 førende eksperter i medieudvikling skabte en skov så tæt af forudsigelser, at det var umuligt at se noget. Nu er der ryddet op og de 176 spådomme er skrumpet til otte.

Udgivet

den

Hvis målet er at se fremtiden skarpt, er det ikke altid klogt at bede 176 kloge hoveder om at komme med hver deres forudsigelse. Ikke desto mindre er det, hvad det anerkendte Nieman Lab gjorde ved årsskiftet. Men nu har en finsk phd-studerende sat struktur på de mange forudsigelser om mediefremtiden og sorteret dem efter de tendenser flest eksperter tror på.

Her er udredningsarbejdet fra  Juho Ruotsalainen, fra the Finland Futures Research Centre. Tallene angiver, hvor mange af de 176 eksperter, redaktører, analytikere og profeter, der har forudset tendensen:

✔️ Større diversitet i journalistiske formater – 69

Journalistiske formater udvikles og bliver mere og mere mangfoldige. Printartikler bliver i stigende grad ombygget til mobilformat. Lyd, podcast, video og uendelige formater til alt fra Instagram, Snapchat, Messenger og Google Assistant får mere og mere luft under vingerne. Det betyder stigende krav til journalisternes kreativitet, kondition og efteruddannelse.

✔️ Det post-faktuelle bekæmpes og består – 39

At genskabe tillid og troværdighed er og bliver en kerneudfordring for journalister og medier. Ordet tillid (trust) nævnes hele 122 gange i ialt 39 selvstændige forudsigelser.

✔️ Mere samarbejde og slørede grænser – 23

Samarbejde på tværs af medier bliver mere og mere almindeligt og det vil på sigt påvirke den kultur, mindset og infrastruktur, som vi kender i medieverdenen.

✔️ Abonnementer og medlemskaber afløser annoncer -22

Betalingsvægge skyder op overalt og da betalingsviljen ofte er størst for specialiseret nicheindhold, som ikke fås andre steder, er det oplagt, at mængden af dette indhold vil vækste.

Betalingsjournalistik fordrer også et tættere forhold mellem medierne og brugerne. Det vil betyde endnu større behov for data og viden om brugernes adfærd og ønsker og det vil så skabe mulighed for endnu mere hyperspecialiseret indhold.

✔️ Platforme bliver etablerede nyhedsformidlere – 15

Nogle sociale platforme vil ændre deres algoritmestyrede feed og istedet hellige sig den kronologiske rækkefølge. Det vil styrke deres nyhedskompetencer. Andre sociale medier vil miste lysten til nyheder og forsøge at skære dem væk eller nedprioritere dem. Det skete allerede i årets første dage for Facebook.

✔️ Kvalitet fremfor kvantitet – 11

Flere og flere medier vil satse på færre, men tættere brugerkontakter. Tiden, hvor man satsede stort via sociale medier på at skalere læsertallet til “vi har aldrig haft så mange læsere i historien” er slut og nu skal der satses på de loyale og engagerede brugere. Mange medier vil dø og dem, der overlever vil have et meget skarpt blik på at levere indhold af høj kvalitet.

✔️ Kunstig intelligens i journalistik – 11

Den kunstige intelligens pibler frem over alt. Den forbedrer og skaber muligheder for mere personalisering af nyhedsmix, faktatjek, robotjournalistik og analyse og produktion af lyd og billeder. Frygten for at kunstig intelligens vil erstatte menneskelig arbejdskraft vil i højere grad ændres til en opfattelse af, at teknologien støtter og hjælper journalisterne.

✔️ Journalister og mediebrugere rykker sammen – 11

Den traditionelle envejskommunikation fra journalisterne til brugerne erstattes af et mere lyttende og jævnbyrdigt forhold. Nye medlemsbaserede medier og udvikling af betalingsvægge vil forstærke tendensen. Ligeledes vil ansættelsen af brugeransvarlige – head of audience, målgruppechef, publikumsudviklere, you name it – udvikle forholdet.

De 176 eksperters foretrukne forudsigelser minder i høj grad om de forudsigelser Medietrends udgav til abonnenterne af nyhedsmailen allerede i november 2017 og en måned senere på hjemmesiden. Læs dem her og få sat flere ord på, hvad fx kunstig intelligens, tættere forhold til brugerne og nye strategier for sociale medier betyder.

Læs Medietrends 2018

Læs også