Connect with us

Original

2019: Redaktørerne skal genopfindes

Det personlige mix af nyheder tager fart i 2019 og det tvinger journalister og redaktører til at nytænke deres opgaver

Udgivet

den

2019: Redaktørerne skal genopfindes

Medietrends abonnenter modtager hvert år i begyndelsen af december en stribe bud på tendenser, der vil tage fart i løbet af det kommende år. Mellem jul og nytår låses forudsigelserne op, så de kan læses her og deles. Hvis du ønsker at læse de otte forudsigelser samlet, kan du tilmelde dig ugemailen nu, så får du en pæn pdf tilsendt med det samme – ellers følg med her de kommede dage.


Medietrend nr. 1

I flere hundrede år har det været journalisternes kerneopgave at udvælge og prioritere de vigtigste og mest relevante nyheder til deres publikum. Men hvad sker der med den opgave, hvis 10, 20 eller 30 procent af nyhederne udvælges individuelt til hver enkelt bruger af en personaliseret algoritme?

Og hvad, hvis det er 50 procent?

I takt med at flere og flere medier kaster sig ud i personalisering af nyhedsmixet opstår der et pres mod journalisternes og redaktørernes spidskompetence som kuratorer.

Derfor vil vi i den kommende tid få behov for at diskutere rolle- og opgavefordelingen mellem mennesker og maskiner på redaktionen. Hvis ikke redaktører og journalister nyfortolker deres egen opgave, bliver deres jobindhold gradvist reduceret i takt med, at algoritmer overtager en del af deres arbejde.

Set ud fra et publicistisk synspunkt er det positivt, hvis personaliserede algoritmer bidrager til at få brugerne til at konsumere mere af mediernes indhold. Men hvis medierne ikke bare skal fodre hver enkelt bruger med lige præcis det, han/hun drømmer om, skal de redaktionelle ledere tage ansvar for, at personaliseringen afspejler netop de værdier, som mediet står for.

Måske skal personaliseringen ikke bare give hver enkelt bruger et personaliseret medspil, men også et personaliseret og konstruktivt modspil. Måske skal personaliseringen være en døråbner for at få hver enkelt bruger til også at opdage mediets væsentlige tophistorie.

Personaliseringen skal balanceres og det kræver grundige publicistiske overvejelser på hvert eneste medie. Den opgave skal de redaktionelle ansvarlige påtage sig – for deres mediers skyld, deres egen og især brugernes.

Status lige nu er, at personalisering tager fart i 2019. DR, Politiken, Information, Mediehusene Midtjylland og lang række toneangivende internationale medier er allerede i gang og kommer til at skrue op for personaliseringen i det kommende år.

Foto: James Cridland/Flickr

Original

Mark Zuckerbergs mentor vender ham ryggen

Roger McNamee var en af de første investorer i Facebook og har igennem mange år været mentor for Zuckerberg. Men nu har McNamee fået nok og leverer her et bidende angreb på Facebook.

Udgivet

den

Mark Zuckerbergs mentor vender ham ryggen

62-årige Roger McNamee er ikke hvem som helst. Han var blandt de første til at investere i Facebook, han er blevet fremhævet som en inspirator af Bill Gates, han har skudt mindst en million dollars i Wikimedia, arbejder p.t. sammen med Bono og så har han, ifølge sine egne oplysninger, igennem mange år været mentor for Mark Zuckerberg, Facebooks stifter.

Men mon ikke det forhold er historie nu, hvor Roger McNamee har udgivet bogen Zucked – Waking up to the Facebook catastrophe.

The Times har netop bragt et af kapitlerne, hvor Roger McNamee uddeler giftige tæsk til Zuckerberg og Facebook.

Her er et pluk af saftige citater:

”Jeg holdt af Zuck. Jeg holdt af hans team. Jeg var fan af Facebook og jeg var et af de mennesker, han ville ringe efter, når han stod overfor nye eller udfordrende sager. Det var sjovt for mig at være mentor og Zuck kunne ikke været en bedre elev. Vi talte om sager, der var vigtige for Zuck og hvor jeg havde værdifulde erfaringer. Oftere end sjældent fulgte han mine råd,” skriver Roger Mcnamee og så giver han den ellers gas:

”Zuck har altid troet på, at det at forbinde alverdens mennesker med hinanden er en så vigtig mission, at den retfærdiggør alle nødvendige skridt for at nå målet. Zuck og hans inderkreds er så overbeviste om den ædle mission, at de oftest lytter til kritikken uden at ændre deres adfærd.”

”Deres svar på stort set alle kritikpunkter er at levere mere af det samme, som skabte problemet: mere kunstig intelligens, mere kode, flere kortsigtede løsninger. De gør ikke dette fordi de er dårlige mennesker, men fordi deres succes har forskruet deres realitetssans. De kan slet ikke forestille sig, at deres problemer altid skyldes deres egne designs eller beslutninger.”

”Når de konfronteres med beviser for, at disinformation og fake news fra Facebook har påvirket både Brexit og valget i USA følger de samme opskrift, som de har gjort fra starten: Afvis, forsink, afspor, fordrej. Facebook skal presses hårdt for at komme til plan b, der hedder: Undskyld og lov at gøre det bedre.”

Underløber journalistikken

”Facebooks og andre platformes trussel mod den offentlige sundhed, demokratiet, privatlivet og konkurrencevilkårene er et resultat af deres forretningsmodel og det er derfor den, der er nødt til at blive ændret. Den politiske og sociale magt fra Facebook og andre internet platforme er usund og upassende for et demokrati som vores.”

”Som brugere har vi større magt til at kræve tingene ændret end vi selv tror. Vi kan ændre vores adfærd, skabe politiske bevægelser og vi kan insistere på statslig indblanding, der fremmer human-drevet teknologi som et alternativ til ekstrem teknologi.”  

”Facebook (og Google og Twitter) har underløbet den frie presse fra to retninger. De har eroderet journalistikkens økonomi og overdænget den med disinformation. På Facebook ligner information og disinformation hinanden. Den eneste forskel er, at disinformation skaber større indtægter, så den behandles bedre”.

Facebook koster fattige menneskers livs

”Facebook er en trussel mod de magtesløse overalt på kloden. De har givet gratis internetservice til fattige mennesker i omkring 60 lande. Men prisen har været massiv social disruption. Manglende sprogkundskaber og kulturel forståelse har blændet Facebook i en sådan grad, at de ikke ser, hvordan deres platform udnyttes til at skade forsvarsløse mennesker. Det har for længst skabt dødbringende ofre i Sri Lanka og Myanmar.”

”Google og Facebook er pseudo profitable fordi de ikke betaler for den skade de forvolder”.

”Den amerikanske økonomi har traditionelt været meget mere baseret på iværksættere end nogen anden økonomi. Hvis min hypotese er korrekt, er landet nu i gang med et risikabelt eksperiment, der er afhængig af monopoler, når det kommer til innovation, økonomisk vækst og jobskabelse”

”Økonomipolitisk ser jeg gerne, at markedet får begrænsninger for, hvordan spillere som Facebook, Google og Amazon kan operere. Det ville være en fordel for at økonomien at opløse dem. Et første skridt kunne være at forhindre dem i flere opkøb og i at dele tilskud og data intern i deres organisationer.”

Hele kapitlet kan læses på engelsk her

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu