Connect with us

Original

2019: Redaktørerne skal genopfindes

Det personlige mix af nyheder tager fart i 2019 og det tvinger journalister og redaktører til at nytænke deres opgaver

Udgivet

den

2019: Redaktørerne skal genopfindes

Medietrends abonnenter modtager hvert år i begyndelsen af december en stribe bud på tendenser, der vil tage fart i løbet af det kommende år. Mellem jul og nytår låses forudsigelserne op, så de kan læses her og deles. Hvis du ønsker at læse de otte forudsigelser samlet, kan du tilmelde dig ugemailen nu, så får du en pæn pdf tilsendt med det samme – ellers følg med her de kommede dage.


Medietrend nr. 1

I flere hundrede år har det været journalisternes kerneopgave at udvælge og prioritere de vigtigste og mest relevante nyheder til deres publikum. Men hvad sker der med den opgave, hvis 10, 20 eller 30 procent af nyhederne udvælges individuelt til hver enkelt bruger af en personaliseret algoritme?

Og hvad, hvis det er 50 procent?

I takt med at flere og flere medier kaster sig ud i personalisering af nyhedsmixet opstår der et pres mod journalisternes og redaktørernes spidskompetence som kuratorer.

Derfor vil vi i den kommende tid få behov for at diskutere rolle- og opgavefordelingen mellem mennesker og maskiner på redaktionen. Hvis ikke redaktører og journalister nyfortolker deres egen opgave, bliver deres jobindhold gradvist reduceret i takt med, at algoritmer overtager en del af deres arbejde.

Set ud fra et publicistisk synspunkt er det positivt, hvis personaliserede algoritmer bidrager til at få brugerne til at konsumere mere af mediernes indhold. Men hvis medierne ikke bare skal fodre hver enkelt bruger med lige præcis det, han/hun drømmer om, skal de redaktionelle ledere tage ansvar for, at personaliseringen afspejler netop de værdier, som mediet står for.

Måske skal personaliseringen ikke bare give hver enkelt bruger et personaliseret medspil, men også et personaliseret og konstruktivt modspil. Måske skal personaliseringen være en døråbner for at få hver enkelt bruger til også at opdage mediets væsentlige tophistorie.

Personaliseringen skal balanceres og det kræver grundige publicistiske overvejelser på hvert eneste medie. Den opgave skal de redaktionelle ansvarlige påtage sig – for deres mediers skyld, deres egen og især brugernes.

Status lige nu er, at personalisering tager fart i 2019. DR, Politiken, Information, Mediehusene Midtjylland og lang række toneangivende internationale medier er allerede i gang og kommer til at skrue op for personaliseringen i det kommende år.

Foto: James Cridland/Flickr

Original

Fire danske medieprojekter får millioner fra Google

Danske medier og medieprojekter modtager i år et rekord stort beløb fra Googles fond til udvikling af digitale medieprojekter – Google Digital News Initiative.

Udgivet

den

Fire danske medieprojekter får millioner fra Google

Danske medier og medieprojekter modtager i år et rekord stort beløb fra Googles fond til udvikling af digitale medieprojekter – Google Digital News Initiative.

I alt sender Google 7,7 millioner kroner til fordeling mellem fire projekter.

  • Mandag Morgen vil udnytte kunstig intelligens til inddrage læserne i deres journalistik.
  • Jysk Fynske Medier vil personalisere det nyhedsmix, læserne får.
  • Constructive Institute vil udvikle software, der kan afgøre om journalistik er biased
  • Danwatch vil i samarbejde med International Media Support og Indieframe udvikle en platform, der kan hjælpe journalistik fra den 3 verden frem.

Jysk Fynske Medier

Jysk Fynske Medier modtager 2,3 millioner kroner til at udvikle personaliseringsværktøjer, der kan placere mere relevante artikler til netop de læsere, der er interesserede i dem.

Det kan for eksempel være hyperlokale historier, som har meget stor værdi for få læsere, men som ikke skal forstyrre resten af læsergruppen. En del af disse artikler vil i fremtiden blive skrevet af robotter – mest indenfor sport, hushandler og erhverv.

Robotjournalistikken er allerede under udviklingen og Jysk Fynske Medier søger netop nu Danmarks formentlig første robotredaktør.

Umiddelbart lyder Jysk Fynske Mediers projekt en del om den omstilling, som svenske MittMedia har gennemført. Her personaliseres alle artikler på nær de tre øverste, men overfor Medietrends har MittMedia tilkendegivet, at de indenfor et år formentlig vil lade robotterne overtage udvælgelsen af de tre sidste artikler.

MittMedia har i øvrigt stor succes med omstillingen og har fremgang på alle tænkelige parametre. Læs Medietrends tilbundsgående artikel om dem.

Mandag Morgen

Ugebrevet Mandag Morgen modtager en millioner kroner til at udvikle The Engagement Engine. Et projekt der kobler to af tidens store trends i medieverdenen: Brugerinddragelse og intensiv udnyttelse af data.

Ideen er at komme tættere på de mange læsere, der kan og har lyst til at bidrage til MMs journalistik med gode ideer, perspektiver og viden.

”Mandag Morgens læsere er en usædvanligt vidende og engageret gruppe mennesker. Vi opfatter dem som en ressource, og en del af dem kommer allerede i dag fysisk i vores hus til netværk, konferencer, Mandag Morgen Live, workshops eller arrangementer i Mandag Morgens tænketank. Den tætte kontakt vil vi gerne blive meget bedre til at udnytte til at gøre ugebrevet mere relevant og værdifuldt for læserne,” siger Mandag Morgens redaktionschef Tanja Nyrup Madsen.

Kernen i ideen er ikke ny, men ved at bruge kunstig intelligens og maskinlæring til at spotte de relevante læsere, håber Mandag Morgen at kontakten kan blive mere intensiv og gnidningsfri end tidligere set.

Læs mere om projektet hos MM.

Danwatch/IMS/Indieframe

De tre organisationer modtager i alt 4,1 millioner kroner til at udvikle platformen MediaBridge.org, der skal skabe kontakt mellem internationale medier og lokale medier og journalister i verdens oversete områder.

Tanken er, at mediefolk i den tredje verden kan bruge platformen til at pitche ideer, levere dokumentation eller elementer til historier.

Constructive Institute

Instituttet i Aarhus modtager 375.000 kroner til at udvikle The Constructive Mirror, der skal hjælpe med at scanne om historier er biased eller på anden måde indeholder elementer, der er ukonstruktive.

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu