Connect with us

Original

Kl. 6 i morges trådte Weekendavisen ind i det 21. århundrede

Anmeldelse: Nogle gange kan det betale sig at ligge i digitalt baghjul i flere årtier. Weekendavisen styrer direkte uden om de børnesygdomme, alle andre digitale medier har lidt af. Men Weekendavisen læses stadig bedst på papir, mener chefredaktøren

Udgivet

den

Kl. 6 i morges trådte Weekendavisen ind i det 21. århundrede

Anmeldelse: Der skal nok være en ugeavis et eller andet sted i kongeriget, der fortsat kun udkommer på print, men ellers må Weekendavisens entre i den digitale verden være danmarksrekord i langsommelig omstilling.

Men nu er Weekendavisen.dk en realitet og resultatet ser godt, indbydende og spændende ud. Og hvis der kommer noget godt ud af at ligge i baghjul i årtier, så er det selvfølgelig, at det giver mulighed for at undgå de mange børnesygdomme og teenagebrølere, som næsten alle andre digitale medieprodukter har gjort sig skyldige i.

Weekendavisen.dk kan ikke beskyldes for at være et støjende digitalt inferno. Tværtimod er der tale om en meget loyal digital kloning af moderskibet på papir. Designet minder om avisen og avisprincippet om at udkomme med hele pakken på en gang fastholdes i den digitale udgave. Hvor gammeldags det end må lyde, så er det faktisk en moderne tanke i den aktuelle diskurs af digital og mobile first strategier.

Der er noget sympatisk over Weekendavisens konservatisme og jeg tror det passer godt til deres læseres forventninger til avisen. Men samtidig er der også noget mismodigt over en chefredaktør, der i præsentationen af sin nye onlinesatsning allerede i første afsnit konstaterer: “Weekendavisen læses allerbedst på papir.”

Ja, det er måske rigtigt, hvis det er sådan Martin Krasnik ønsker det. Men man kunne jo også tænke en smule mere digitalt offensivt og overveje om det digitale kunne noget, som det analog ikke kan. Og der er jo masser af muligheder for at give læserne digital merværdi uden at det ender som et tivolimedie af blinkende og hoppende dimser og features.

Weekendavisen er et medie til fordybelse og håndteret begavet og med sikker hånd er der ingen innovation som den digitale, der kan levere det. Men det kræver naturligvis vilje. Indtil videre har Weekendavisen lanceret et virkelig æstetisk og roligt design, som giver maksimal ro til læsning af de lange artikler. Det er superlækkert og det skal avisen have ros for.

Samtidig annoncerer Krasnik, at der løbende vil blive tilføjet nye detaljer. Arkiv, lyd m.v. Dermed er der en chance for at også Weekendavisen en dag læses/lyttes allerbedst på skærm.

Indtil da, skal de alligevel have ros for at have udviklet et stilsikkert, meget enkelt og originalt design. Jeg er særlig begejstret for den horisontale bladring mellem artikler – det er jo næsten som at have papir mellem hænderne. Så hvis det var målet, er det godt nået. Den horisontale bladring fungerer dog bedst på desktop. På mobil forsvinder det gode overblik. Men artikellæsninger fungerer også glimrende på mobil.

Hastigheden på mobilen virker meget langsom lige nu. Men det kan have mange gode forklaringer her i de første timer efter launch.

Tjek selv Weekendavisen.dk ud her

PS: Sammen med den digitale lancering tilbyder Weekendavisen nu også et digitalt abonnement med en så mystisk prisstruktur, at man kun kan forstå den som et ønske om, at det digitale ikke må få succes. Et digitalt abonnement koster nemlig 199 per måned = 2.388 kroner om året. Mens papiravisen, inklusiv digital adgang kan fås for 2.288 kroner om året.

Læs også