Connect with us

Original

Robotter sikrer hyperlokal journalistik

For robotter er det en æressag at skrive artikler, der kun får få klik. Ellers er det ikke lokale nok. Nu kan lokale medier abonnere på den omvendte Ritzau-service

Udgivet

den

Robotter sikrer hyperlokal journalistik

Det er ikke økonomisk rentabelt, at en menneskejournalist skriver om den nye bager på ens gade, hvorfor der er vejarbejde på vejen til jobbet eller at kommunen har givet byggetilladelse til at genboen kan udvide sin carport.

Men hvis robotter kan gøre det næsten gratis, får lokalmedierne, der bringer de hyperlokale historier ekstra trafik og en stærkere relation til hver enkelt læser. Når, det er robotter der leverer indholdet er det nærmest et succesparameter, at artiklernel kun får få klik – ellers er de ikke lokale nok.

Californiske Hoodline har specialiseret sig i databaseret og automatiseret hyperlokal journalistik, som de sælger videre til lokalmedier. De lokale medier får et feed, som de stiller til rådighed for deres læsere, der så selv kan bestemme, hvor geografisk nær deres journalistik skal være eller hvilke emner, det skal handle om. På den måde bliver der produceret voldsomt mange artikler, som hver især kun bliver læst af få – til gengæld er nærheden og identifikationen i top.

Hoodline finder sine historier ved at datamine offentlige og private registre og minder på den måde om danske Lasso News, der støvsuger erhvervsregistrerne og lader robotter producere journalistik ud fra det, de finder. Lasso News sælger ligesom Hoodline deres services videre til andre medier.

Sjovt nok, kan man sige, at Hoodline og Lasso er de omvendte Ritzauruller. Ritzau sørger for den nationale og internationale dækning til medier, der ikke har råd til selv at stå for det. Hoodline og Lasso sørger for den journalistik, der er så smal og lokal, at ingen ville have råd til det. Men ligesom Ritzau ikke har udryddet de menneskelige journalister på de redaktioner, der abonnerer på Ritzau-rullen, er der heller ingen automatik i, at Hoodline, Lasso og andre tilsvarende services vil true journalisterne.

Tværtimod kan man argumentere for at Hoodline og Lasso er med til at sikre mediernes fundamentale indhold, som fastholder relationen til læserne og oven på det, kan menneskejournalisterne så udøve det unikke og kompetente håndværk med fleksibilitet og høj fagligt niveau.

Nieman Lab har også skrevet om Hoodline – læs her.

Læs også