Connect with us

Kurateret

Informationskrigen – nu også med falske faktatjekkere

I Tyrkiet markedsfører to organisationer sig som uafhængige faktatjekkere. Men reelt er de falske faktatjekkere

Udgivet

den

falske faktatjekkere

Det måtte jo komme. Falske faktatjekkere. I Tyrkiet markedsfører to organisationer sig som uafhængige faktatjekkere. Men reelt er de propagandamaskiner, der har iklædt sig faktatjekkernes neutrale kamouflage.

Det er Poynters, der fortæller historien om Fact-Checking Turkey og FactcheckArmenia, der begge leverer “faktatjek” som bakker den tyrkiske regerings politik op og som har organisatoriske tråde til den politiske top omkring præsident Erdogan.

Det er egentlig ikke overraskende, at der nu også eksisterer falske faktatjekkere, men det er ikke ligefrem noget, der gør kampen mod fake news lettere.

I disse tilfælde er der tale om klare politiske motiver. Men internationalt set er der gode muligheder for annoncebaserede indtægter fra faktatjek-business. Så hvem ved om der snart kommer faktatjek fra makedonske teenagers – dem som levede højt af at producere fake news under den amerikanske præsident valgkamp.

Læs hele historien hos Poynters

Læs også