Connect with us

Original

Facebook skjuler dine favoritnyheder – sådan får du dem tilbage

Skal du eller Facebook bestemme, hvor meget dine favoritmedier skal fylde i dit newsfeed? Det er let udskifte algoritmen med dine personlige behov

Udgivet

den

Vidste du, at du formentlig ser færre end en tiendedel af de opslag, som dine favoritmedier sender til dig via Facebook?

Fremover bliver det endda endnu færre. For Facebook har besluttet at skrue ned for mediernes pipeline til dit nyhedsfeed og i stedet skrue op for dine venners opslag. Det kan selvfølgelig være meget fint, men hvis du netop har liket et medie for at følge med, er du måske enig i, at det er for lidt, hvis du kun får færre end hver tiende opslag.

Gudskelov kan du med få klik ændre Facebooks berømte algoritme, så den tager hensyn til dine medieønsker.

Sådan gør du:

Hvis du er på din pc eller mac, skal du selvfølgelig først og fremmest klikke på mediets “synes godt om”-knap, som er i bunden af coverbilledet.

se først

Hvis du klikker på trekanten på knappen åbnes der et nyt billede, hvor du har flere muligheder for at tilbageerobre magten fra Facebooks algoritme.

Klikker du på “se først” får du altid placeret det pågældende medies opslag øverst på din tidslinje. Dette skulle også sikre, at ALLE opslag fra det pågældende medie vises.

Efter al sandsynlighed er dine indstillinger sat til “standard” og det betyder, at det er helt i algoritmens magt at bestemme, hvad du skal se, og formentlig får du alt for få favorithistorier.

notifikationer

Længere nede i samme vindue har du nogle lidt mere avancerede muligheder for selv at komponere dit newsfeed. Dels kan du klikke på “Slå alle til” og få en notifikation, hver gang dit yndlingsmedie slår nye opslag op.

Du kan også klikke på redigerings-blyanten og få lov til selv at bestemme, hvilke typer opslag, der skal udløse en pop-up notifikation.

Sådan gør du på smartphone

13575648_10208643101248514_2005194396_oHer er indstillingerne lidt anderledes.

Når du har klikket “synes godt om” klikker du på “følg” og så åbnes en ny side, hvor du kan vælge om du skal holde op med at følge, bruge Facebooks standard (du bliver snydt for det meste) eller skal du have det hele, klikker du “SE FØRST”.

Hvis du ønsker notifikationer, så du aldrig går glip af opslag, klikker du på de tre prikker til højre, hvor der står “mere”.

Herefter slår du notifikationer til og udvælger hvilken type opslag, du vil have opråb om.

Følger du store medier, kan det måske blive en lidt voldsom omgang at få notifikationer flere gange i timen. Men mange mindre specialsider poster måske kun godt fem opslag om ugen – og dem ville det da være ærgerligt at gå glip af.

Hvorfor gør Facebook dog dette, tænker du måske?

Det korte svar er, at Facebook vil gøre alt for at levere det, som Facebook tror er mest relevant for dig. Det betyder – med mindre du fortæller Facebook, at du har helt særlige ønsker – at du bliver behandlet som et gennemsnit af de brugere, der minder om dig.

Dog forsøger Facebook også at tilpasse algoritmen til dine personlige vaner og derfor spytter Facebook typisk mere ud af det, som du har for vane at klikke på, like, dele og kommentere på. Men det kræver jo, at Facebook overhovedet har vist det til dig i første omgang.

Så hvis du har klikket “synes godt om” på et medie, som du har lyst til jævntligt at få opdateringer fra, er du tvunget til at følge ovenstående opskrift.

Hvis ikke du manuelt indstiller, at du VIL se de ting, som du følger, vil du typisk opleve, at du får en del opslag lige i begyndelsen efter du er begyndt at følge, og at det derefter hurtigt tynder ud. Og en dag har du næsten glemt mediet.

Og det var jo egentlig ikke meningen. For uden mange læsere, er det de færreste medier, der kan løbe rundt. Og når Facebook ikke engang “deler” ud til dem, der “synes godt om” mediet, svarer det lidt til, at avisbuddet smider aviserne i skraldespanden i stedet for abonnenternes postkasse – så er det lidt op af bakke.

Læs også