Connect with us

4 minutter med X

Fire minutter med Marie Louise Toksvig

Marie Louise Toksvig er journalist og vært på Tabloid på P1

Udgivet

den

Fire minutter med Marie Louise Toksvig
Foto: DR Pressebilleder

Fire minutter med X er en Q&Aserie, der kører hver uge i Medietrends ugentlige nyhedsbrev. Se andre medieprofiler svare på samme spørgsmål her. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få fremtidige Q&A.


Helle Smidstrup sendte i sidste uge stafetten videre til Marie Louise Toksvig med disse ord:

Jeg vil gerne sende stafetten videre til Marie Louise Toksvig, der er vært på Tabloid på P1. Hun er altid imponerende godt forberedt, stiller gode, kritiske spørgsmål, og jeg har aldrig hørt hende lave faktuelle fejl. Hun har jo et program om journalistik, så jeg vil gerne høre, hvordan hun svarer på de her spørgsmål.

Marie Louise Toksvig er journalist og vært på Tabloid på P1 

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?  

Tabloid er stadig et nyt program, som kræver, at jeg hele tiden både udvikler, forbedrer og ikke mindst bliver skarpere i valg, vinkling og prioriteringer af de historier, jeg tager op i programmet. Der er så mange historier, og jeg har 45 minutter om ugen – og skal jo helst vælge rigtigt hver gang. Det er en svær opgave. 

Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb?  

I arbejdet med Tabloid møder jeg igen og igen journalister, der giver mig håb for faget: Engagerede, flittige og samvittighedsfulde professionelle, som tager deres arbejde og ansvar alvorligt – med andre ord betragteligt bedre end vores rygte. Desværre ofte på trods af forholdene i branchen. 

Hvad bør mediebranchen gøre anderledes?  

  1. En hjørnesten i den gamle Radio 24syvs succes var tillid til, at vi bliver bedre, flittigere og gladere af reelt ansvar. Det kunne flere mediearbejdspladser lære meget af. 
  2. At journalistik ikke skal handle om os selv, men om dem vi taler med, om og til. Om at vide, ikke tro, synes eller gætte – og at gøre modtagerne klogere. Og p.t. at der altså foregår andet i verden end det folketingsvalg, der ikke er udskrevet endnu… 

Hvad kan mediebranchen lære fra andre brancher? 

Fokus på faglighed og personligt ansvar. Som i for eksempel lægernes meritokrati og politiets klare hierarki og kommandoveje. At det betyder noget for andre end dig selv at være dygtig til sit arbejde, fordi det kan skade andre, hvis du laver fejl.  

Det undrer mig hver gang, journalister afviser selv at stille op til interview om historier, de har sat deres byline på og har et personligt ansvar for – så let slipper andre faggrupper ikke  

Hvem bør svare på disse spørgsmål i næste uge?

Jeg sender stafetten til min tidligere makker på Politiradio på Radio 24syv Dan Bjerregaard, der netop er skiftet fra reporter på Ekstra Bladet til en chefstilling på BT. Udover at Dans fortid som politimand gennem 10 år er med til at gøre ham til en usædvanligt fremragende journalist, beundrer jeg den respekt og ydmyghed for faget, han går til arbejdet med. Han er stadig lidt ny i journalistikken og helt ny i chefrollen, så jeg er spændt på at læse hans svar på spørgsmålene. 

Læs også