Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

Murder the media

• Dit ansigt afslører dit politiske standpunkt
• Forbes deler i porten med nyhedsbrevsskribenter
• Ugens nye medier..
• Nyt radio- og tv-nævn på plads
• Interaktivt mix af video fra angrebet på Capitol
• Misinformation styrtdykkede efter Trump blev dumpet af sociale medier
• Facebook Instant Articles øger reach med 33 procent
• Trump utrolige liste af fornærmelser

Udgivet

den

Jeg vil vide (næsten) alt om dig 🤓

Godmorgen

Velkommen til Medietrends nyhedsarkiv. Hvis du ønsker at få friske nyhedsbreve kan du gratis tilmelde dig det ugentlige nyhedsbrev ved at klikke HER

For første gang i fire år, kan vi i dag stå ud af sengen til en verden uden en amerikansk præsident, der systematisk undergraver tilliden til medierne.

Desværre har Trumps vedholdne had til kvalitetsmedier flyttet nogle grænser, som det kan tage årtier at flytte tilbage – hvis det overhovedet er muligt.

Helt symptomatisk for tilstanden blev MURDER THE MEDIA ridset ind i døren på kongresbygningen, da Trumps venner forlod bygningen. Nogle af dem tilhører den yderste højrefløj, andre er konspirationstosser og atter andre er antiautoritære aktivister.

Selvom gruppen af aktivister er stærkt fragmenteret, er der een ting, de er enige om: Medierne er fake og fjender af folket. Her er det mainstream at mene, at nyheder og reportager er noget, alle kan bedrive, og at ingen fakta er hævet over selvopfundne påstande.

“I’ve done my own research”, lyder det igen og igen i debatter om corona, vacciner, 5G, mundbind og andre af tidens største emner. Det sker ikke kun uden for Danmark, men også her.

Se bare på de danske demonstrationer mod restriktioner eller kommentarspor på Facebookopslag om corona.

Trump satte ild til antimedie-mindsettet, og nu blusser flammerne hidsigt og dræbende – med eller uden hans bidrag.

Så, what to do?

Det er vanskeligt, for når medierne griber de mest oplagte redskaber fra den klassiske værktøjskasse – faktatjek, modargumentation og oplysning – bekræftes modstanderne i, at medierne er elitære, arrogante og i ledtog med magthaverne.

Reelt er den blotte eksistens af klassiske medier nok til at tænde vreden i visse befolkningsgrupper.

Jeg har ikke løsningen, og det er der vist heller ingen andre, der har p.t.

Trods stigende læsertal mange steder, må vi ikke lukke øjnene for et voksende mindretal, der på ingen måder stoler på os.

Omfattende mistillid til medier er eksistentielt ødelæggende i det lange løb. Uden tillid og troværdighed er medier nul værd. Så enkelt er det.

Nu siger vi farvel til Trump, men goddag til et kæmpe genskabelsesprojekt.

Medietrends vil meget gerne lægge skærm til en vigtig debat om tillidskrisen. Så skriv ind eller kommenter på Medietrends profiler på de sociale medier, hvis du har bud på en løsning.

Dette nyhedsbrev indeholder i øvrigt otte historier. 

… Og til sidst skal du ikke snyde dig selv for New York Times fantastiske visualiseringsarbejde med at samle alle Trumps fornærmelser på Twitter i hans embedsperiode 😱

God læselyst

Jan


The mob forlader Capitol, men budskabet står tilbage

1. Dit ansigt afslører dit politiske standpunkt

Kunstig intelligens kan kompromittere journalisters faglige neutralitet eller (mis)bruges til at analysere politiske holdninger blandt kendte eller ukendte personer

2. Forbes deler i porten med nyhedsbrevsskribenter

2020’erne er virkelig nyhedsbrevenes guldalder og der eksperimenteres voldsomt mange steder. Senest har Forbes meddelt, at de vil lancere en interessant hybrid, hvor uafhængige skribenter udgiver betalte nyhedsbreve via Forbes.

Dealen er, at skribenterne står for indholdet, mens Forbes sørger for hele setuppet bestående af teknik, salg og eksponering. Indtægterne deles 50-50.

3. Ugens nye medier..

 • Kiosk: ”De fleste andre medier har skruet involveringsknappen op på 2. Vi vil se, hvad der sker, hvis vi skruer den op på 10,” sagde chefredaktør Lasse Handberg, da jeg interviewede ham før jul om det nye medie Kiosk. Nu er de i luften.
 • Altinget Erhverv: Det er egentlig ikke fordi Danmark mangler erhvervsmedier, men tilsat Altingets særlige politiske vinkel, venter der måske en sweet spot til koncernens nyeste skud Altinget Erhverv. Altinget Erhverv er nicheportal nummer 25.

4. Nyt radio- og tv-nævn på plads

Her er de nye medlemmer af nævnet:

 • Professor i jura, phd., Søren Sandfeld Jakobsen (Formand)
 • Direktør, cand. jur. Lisbet Dyerberg (Næstformand)
 • Direktør, cand. jur., Ulf Lund
 • Udviklingsdirektør, cand.jur., Merethe Eckhardt (genudpegning)
 • Professor, phd. i kultur- og Medievidenskab, Hanne Bruun 
 • Chefredaktør, Rikke Bekker, (udpeget på baggrund af indstilling fra Danske Medier)
 • Journalist, Kristian Danholm, (udpeget på baggrund af indstilling fra Dansk Journalistforbund) 
 • Journalist, selvstændig rådgiver, Gitte Rabøl 
 • Revisor, Peter C. Madsen (genudpeget af samarbejdsforum for Danske Lytter-og Seerorganisationer)

5. Interaktivt mix af video fra angrebet på Capitol

Propublica har konstrueret et fascinerende dashboard, hvor du kan surfe rundt mellem videooptagelser fra stort set alle kroge indenfor og udenfor Capitol Hill. Tilmed er der en tidslinje, så du selv styrer, hvornår optagelser fra angrebet skal være.

En stor opfordring…

Hvis du kan lide nyhedsbrevet, må du meget gerne hjælpe.

1. Du kan udbrede kendskabet ved at dele nyhedsbrevet med venner og kolleger.

2. Du kan støtte med 25 kroner om måneden

3. Eller du kan overbevise din HR-afdeling om, at de skal slå ledige mediejob op på Medietrends, fordi det er her, der vrimler med kloge mennesker som dig

4. Eller måske 1+2+3 = ❤️️

6. Misinformation styrtdykkede efter Trump blev dumpet af sociale medier

Mængden af samtaler på de sociale medier med misinformationer om valgresultatet i USA dykkede med 73 procent efter blandt andet Twitter og til dels Facebook gav det røde kort til Donald Trump.

Fik du læst MEDIETRENDS 2021?

Jeg har udvalgt 10 tendenser, som jeg vurderer kommer til at præge medierne i 2021.

Du kan downloade dem som en printvenlig pdf, eller du kan få dem tilsendt som et trykt hæfte på 28 sider, hvis du bliver medlem af Medietrends for 25 kroner om måneden.

Webinar for kommunikatører

I dag kl 1630 holder jeg et webinar om, hvordan udviklingen i medieverden påvirker kommunikationen. Det er DJ Kommunikation, der er vært, så du skal være medlem for at deltage. Til gengæld er det gratis og jeg har allerede pudset webcammet og øvet mig i at kigge mest muligt i kameraet.

7. Facebook Instant Articles øger reach med 33 procent

I 2016 lavede jeg mit fellowship på SDU om blandt andet Facebooks Instant Articles, hvor medierne udgiver direkte på Facebook. Som modydelse lover Facebook at skabe større rækkevidde og dermed også bedre annonceindtægter.

Mange medier, der i 2016 hoppede på konceptet, har for længst trukket sig tilbage fra samarbejdet. Et af medierne, der er blevet hængende, er Liverpool Echo, og for at tjekke om de egentlig opnår fordele ved IA, har de fornylig slukket for forbindelsen og målt på forskellen.

Liverpool Echo konstaterer, at de med Instant Articles opnår en rækkevidde på Facebook, der er en tredjedel højere end ellers. Hertil kommer, at Instant Articles, ifølge Liverpool Echo, er meget velegnede til at indsamle tilmeldinger til nyhedsbreve.

8. Trump utrolige liste af fornærmelser

Man må næsten knibe sig selv i armen, når man ser denne ufattelige samling fornærmelser. Om nogle år vil vi forhåbentlig tænke; Kan det virkelig passe, at USA har haft en præsident med så minimal selvkontrol?

New York Times har lavet det beskidte arbejde og samlet alle Trumps fornærmende tweets fra hans fire år lange embedsperiode.

Hasta la vista – vi ses om en uge

Jan

Læs også