Connect with us

Medietendenser

Medietrends 2021: Kommerciel omkalfatring

Annoncemarkedet er under voldsom omstilling, og det betyder nye strategier og helt nye kommercielle produkter, som mange vil opleve som kontroversielle.

Udgivet

den

Medietrends 2021: Kommerciel omkalfatring

Medietrends udvælger hvert år de tendenser, der kommer til at præge medierne året efter. Frem til 2. juledag vil tendenserne blive publiceret en ad gangen. Hvis du vil læse dem alle samlet, kan du downloade via dette link.

Kort sagt

Annoncemarkedet er under voldsom omstilling, og det betyder nye strategier og helt nye kommercielle produkter, som mange vil opleve som kontroversielle.

Det vil sige

Du kender det. Du har søgt på byggemarkedets åbningstider, og nu får du annoncer for Bauhaus, Silvan og Harald Nyborg uanset, hvor du bevæger dig hen på nettet. Dødirriterende for dig, dårlig økonomi for medierne og gudskelov snart slut.

Forudsætningen for, at annoncørerne kan forfølge dig, er nemlig, at der bliver sat en såkaldt tredjeparts cookie i din browser. Men på grund af en kombination af strammere lovgivning og browserleverandørernes egen politik, er tredjeparts cookies ved at blive udfaset helt.

Safari har allerede fjernet dem, og Chrome vil fjerne dem senest i 2022. Dermed er en epoke slut, og nye kommercielle strategier vil blive udviklet med kombinationer af disse:

  • Medierne tilbyder cookies indenfor egne platforme. Det betyder, at en annonce kan forfølge brugerne, så længe de er på mediets platforme, men ikke på tværs af andre medier, som i dag.
  • Annoncer placeres i forhold til den kontekst, de skal optræde ved siden af. Altså for eksempel kan annoncer fra Silvan placeres sammen med gør det selv-indhold.
  • Mere direkte annoncesalg – måske til lavere priser end tidligere.
  • Flere annonceartikler.
  • Mere abonnementsbetaling fremfor annoncebetaling.

Og så er der affiliate, også kendt som e-commerce, som kan gå hen og blive en vigtig indtægtskilde for mange medier. Kort fortalt handler det om, at medierne producerer redaktionelt indhold med links til webshops. Hvis en bruger køber noget i webshoppen, modtager mediet en procentdel af salget.

I USA har både New York Times og Buzzfeed lukrative indtægter fra selvstændige sites med produkt-anbefalinger, og herhjemme har særligt BT, og til en vis grad Ekstra Bladet, kastet sig ud i disciplinen. Formentlig følger Berlingske efter.

Affiliate kan være meget indbringende, og man kan let argumentere for at, det er mindre støjende end bannerannoncer og kun lidt mere kontroversielt end annonceartikler. Men også her handler det naturligvis om at varedeklarere klart og tydeligt.

Hold øje med

Medier, der begynder at have guides og artikler mærket ”indeholder shoppinglinks” eller ”kommercielle links”.

Tjek bt.dk eller eb.dk hvis du vil se affiliate i praksis.


Medietrends udvælger hvert år de tendenser, der kommer til at præge medierne året efter. Frem til 2. juledag vil tendenserne blive publiceret en ad gangen. Hvis du vil læse dem alle samlet, kan du downloade via dette link.

Læs også