Connect with us

Original

LOUD vandt sikker sejr over Radio 24Syv

Loud fik en samlet karakter på 6,65 og Radio24Syv landede mindst 1,55 under. Blandt andet fordi de var 20 millioner kroner dyrere

Udgivet

den

Nævn: Radio24Syv var for dyr og for dårlig

Radio24Syv lukker og slukker den 31. oktober. Det står fast efter stationen, der nåede at eksistere i otte år, idag tabte stort i udbuddet om den kommende tilladelse til at sende DAB-radio.

Det er formanden for Radio og TVnævnet, Caroline Heide-Jørgensen, der sætter tal på afgørelsen om, at LOUD vandt sikkert over Radio24Syv og DK4 Radio.

“Det har været en klar afgørelse, idet Kulturradio Danmark A/S (LOUD, red) har fået en samlet score på 6,65, hvilket er 1,55 bedre end den næstbedste, siger Caroline Heide-Jørgensen.

Om det er Radio24Syv eller DK4, der kom på andenpladsen, er der ingen meldinger om.

De tre bud på DAB-sendetilladelsen er blevet vurderet på tre kriterier.

  1. Kvalitet og realisme i driften af radiokanalen (vægter 35 procent).
  2. Økonomi. Radiokanalen kan få op til 280 millioner kroner til den fire-årige sendetilladelse. Ifølge Mediawatch har Radio24syv lagt et budget på hver en øre, nemlig 280 millioner kroner, LOUD på 260,8 millioner kroner og Dk4 Radio på 256,25 millioner kroner. (vægter 25 procent)
  3. Programplaner (vægter 40 procent).

“Når vi sammenholder de tre ansøgninger set i forhold til de tre kriterier, så er det Nævnets vurdering og beslutning, at Kulturradio Danmark A/S med radiokanalen LOUD har indsendt den ansøgning, som bedst lever op til de kriterier, der er opstillet i udbudsmaterialet,” siger Caroline Heide-Jørgensen.

Præcis, hvad Radio24Syv taber på, bliver uddybet onsdag, hvor Radio- og TVnævnet offentliggører den såkaldte evalueringsrapport, som altid er et lovkrav ved større offentlige udbud.

Men ud fra det forelagte, er det oplagt, at Radio24Syvs højere budget har resulteret i, at de skulle levere endnu bedre end konkurrenterne på kvalitet, realisme og programindhold. Og det har nævnet altså ikke ment, at de kunne.

LOUD begynder at sende den 1. april 2020.

Bag Loud står Radio Diablo fra Sydfyn, Radio Limfjord, Radio Max, Radio Globus, Radio Viva, Radio Victoria, Classic Rock Århus, Classic Rock København og Din Radio Østjylland.

Derudover har Loud indgået partnerskab med en række fremtrædende kulturinstitutioner som Roskilde Festival, Nationalmuseet, Vega og Enigma.

Radio- og TVnævnets medlemmer:

Medieøkonomi

Nytænkende forretningsmodel sender britisk medie flyvende fra start

Tortoise ønsker at blive læst af alle – også dem uden råd til medlemsskab. Derfor betaler donorer for over 11.000 medlemmer

Udgivet

den

Nytænkende forretningsmodel sender britisk medie flyvende fra start

Betalende læsere udgør den økonomiske rygrad hos flere og flere medier. Men hos britiske Tortoise er medlemsmodellen blevet gearet, så de også tjener vigtige penge på over 11.000 medlemmer, der ellers ikke har til at betale.

Det lyder måske mystisk, men forklaringen er, at Tortoise, der gik i luften i april sidste år, har skabt en model, hvor donorer, kaldet patrons, kan betale for de læsere, der ikke har råd til smide 50 £ om året for et medlemsskab.

På den måde er det lykkes for Tortoise at få en bredere sammensat læsergruppe og at få økonomi ud af over 11.000 læsere, som de ellers kun kunne hilse på igennem betalingsvæggen.

Tortoise har netop offentliggjort deres opsigtsvækkende medlemstal på et åbent medlemsmøde. Ialt tjener de penge på 28.338 medlemmer (høstet siden april), men “kun” 11.535 betaler selv.

Ud over de betalende medlemmer og medlemmerne, der er betalt af patrons, har Tortoise også godt 5.000 læsere, der er medlemmer via abonnementer på deres arbejdsplads.

Udover, at de 11.341 medlemmer, der er finansieret af patrons, luner godt i det nystartede medies økonomi, så er den reelle baggrund også, at Tortoise ønsker at have en læserskare, der er repræsentativ for det britiske samfund.

Derfor scanner Tortoise hele tiden sammensætningen af medlemmerne for at spotte underrepræsenterede grupper, som så tilbydes gratis medlemskaber. De gratis medlemsskaber fordeles ved hjælp af samarbejde med diverse sociale NGO’er.

Pengene kommer fra de såkaldte patrons, som er virksomheder og fonde, der har forpligtet sig til at betale for mellem 100 og 1000 medlemmer om året. Og prisen er fuld pris på 50 £ per medlem.

Både Tortoise og patrons begrunder den specielle forretningsmodel med, at demokratiet lider, når betalingsvægge forhindrer store grupper i at deltage i den offentlige samtale. Og Tortoise er netop baseret på en tanke om demokratisk journalistik, der i videst muligt omfang inddrager alle stemmer.

Medlemmerne er dog slet ikke Tortoises vigtigste indtægtskilde. Det er derimod partnerskaber. Det er aftaler der er indgået med 18 store virksomheder og fonde, som allerede før Tortoise gik i luften havde skudt så mange penge i projektet, at Tortoise er sikret økonomi i de første tre år.

Tilsyneladende (Tortoises oplysning) bidrager partnerne alene ud fra filantropiske motiver.

Indtægterne fra Intelligence stammer fra analysevirksomhed, som er et af Tortoises ben.

Partnerskaberne fylder p.t. forholdsmæssigt meget i det samlede regnskab fordi det er første driftsår og medlemskaberne stadig har begrænset volumen. I 2020 skal der speedes op og det kommer også til at betyde, at den hidtidige lille andel omkostninger til markedsføring, kommer til at stige i år.

Medietrends beskrev Tortoise som slow news, da de præsenterede deres planer i september 2018. Analysen hos folkene bag Tortoise er, at nyheder er blevet til støj og alt for mange medier jagter breaking, men misser selve historien. Derfor ønsker Tortoise at tage en dyb indånding og slow down.

På det tidspunkt var målet at udgive maksimalt fem historier om dagen. Så mange artikler, er Tortoise så vidt vides aldrig nået op på. Men redaktionen har netop besluttet at gå total slow og reducere antallet af produktioner til kun en om ugen.

Dermed er Tortoise nærmest på vej mod det udgangspunkt, som danske Zetland havde dengang de udgav de såkaldte singler.

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu