Connect with us

Original

Mænd fylder dobbelt så meget som kvinder i danske medier

Svensk robot dokumenterer, at dansk medier har mere end almindeligt svært ved at repræsentere og omtale kvinder ligeligt.

Udgivet

den

Hver gang et dansk medie omtaler 100 mennesker, er kun 33 procent af dem kvinder. Det viser tal fra det svenske analysefirma Prognosis.

Prognosis har kodet en såkaldt Gender Equality Tracker, som hvert femte minut støvsuger danske artikler efter navne og pronominer som han, hende, hun, ham, hendes, hans osv.

Kigger man på resultaterne over en længere periode, er det tydeligt, at andelen af fokus på kvinder og mænd kører op og ned for alle medier. Det skyldes naturligvis, at medierne ikke udvælger deres kilder og omtaler efter køn, men efter relevans.

Men i betragtning af, at verden består af 50 procent mænd og 50 procent kvinder, er det alligevel bemærkelsesværdigt, at Prognosis over en periode på otte uger kun finder tre ud af 14 danske medier, der har opnået ligevægt eller kvindelig overvægt i en enkelt uge.

Det svarer til tre ud af 112 nyhedsuger eller 2,7 procent.

Screendump fra Prognosis

Prognosis oplyser på deres hjemmeside, at tracket af navne er meget præcise. Deres robotter sammenligner navnene i medierne med navne fra officielle navnelister. Hvis et navn er brugt af flere end 95 procent mænd/kvinder tæller det med. Hvis ikke, ser robotten bort fra det.

De oplyser også, at de i mange tilfælde kan læse med bag ved betalingsvægge.

Kønsopgørelsen opdateres dagligt og kan følges her. Samme sted kan man opfordre Prognosis til at inddrage nye medier i deres overvågning.

Prognosis bot opdaterer også dagligt på sin egen twitterprofil

Læs også