Connect with us

Data

Mette Frederiksen og rød blok vinder valgets første uge på Facebook

Partiledere fra rød blok scorer over 70 % af den opmærksomhed, der er givet til alle partiledere. Af de 10 mest populære opslag er ni røde og fem af dem fra Mette Frederiksen

Udgivet

den

Mette Frederiksen og rød blok vinder valgets første uge på Facebook

Facebook har i valgkampens første uge især summet af Mette Frederiksen og partierne i rød blok. De nye, små partier har dog også trods deres beskedne størrelse opnået betydeligt gennemslag. Det gælder ikke overraskende især Stram Kurs.

Det viser en kortlægning, Medietrends har gennemført af den politiske aktivitet på Facebook i den første uge af valgkampen.

Ser man på de 300.000 likes, delinger og kommentarer, som vælgerne har uddelt til partilederne, så har Mette Frederiksen raget mere end hver fjerde til sig. Dermed har hun skabt næsten dobbelt så meget engagement som Lars Løkke Rasmussens personlige profil.

Til sammen har de fem partiledere i rød blok høstet godt 70 procent af de likes, delinger og kommentarer, som partilederne har fået.

Og liv og aktivitet på Facebook er ikke bare gøgl og staffage. Alle partier satser massivt på Facebook i valgkampen og til sammen har de allerede brændt mellem 580.000 og 226.000 kroner af på Facebookannoncer.

Det har big data analytiker Søren Pedersen beregnet ved at have tracket hver eneste politiske annonce i valgkampen.

De mange interaktioner i Medietrends kortlægning stammer både fra almindelig, organisk rækkevidde og betalt rækkevidde.

I partiregnskabet er der bedre balance mellem rød og blå blok. Takket være de tre små partier, Kristendemokraterne, Nye Borgerlige og Stram Kurs, ender balancen i blå bloks favør. Men uden dem, ville de røde partier også have modtaget flest likes, delinger og kommentarer.

PartiInteraktioner første ugeInteraction rate
Socialdemokratiet39.2341,5
Dansk Folkeparti39.1730,93
Venstre, Danmarks Liberale Parti33.6041,31
Enhedslisten27.0811,06
Alternativet19.5991,13
Stram Kurs18.9736,4
Det Konservative Folkeparti11.9821,4
Liberal Alliance10.6880,47
SF7.5110,87
Radikale Venstre6.7670,49
Nye Borgerlige6.0922,48
Kristendemokraterne4.8194,5
Klaus Riskær Pedersen8445,41
Tabellen viser de opstillede partiers interaktioner i valgkampens første uge.
Data: CrowdTangle/Medietrends

Kigger man på den såkaldte interaction rate, som viser, hvor mange interaktioner, man får per følger, skiller Stram Kurs sig markant ud med en rate på hele 6,4 procent.

I princippet er interaction rate en målestok, der kan bruges til at sammenligne effektiviteten af små og store Facebook-sider. Men da det altid er sådan, at det er de mest engagerede mennesker, der følger en side først, vil interaction rate altid give en fordel til små sider med få følgere.

Der er dog ingen tvivl om, at Stram Kurs har solidt fat i Facebook og derfor også må anses som en af vinderne på Facebook i den første uge af valgkampen.

Som det ses af næste tabel er Stram Kurs vokset med over 1800 nye følgere på en uge og det er valgkampens stærkeste rekruttering.

Andre partier vokser også, men det mest interessante – udover Stram Kurs – er, at Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er gået fuldstændig i stå og kun har tiltrukket cirka 10 nye følgere om dagen.

Man kan indvende, at det skyldes, at Dansk Folkeparti allerede er store på Facebook. Men det er Socialdemokraterne også, og de tiltrækker trods alt flere end 1.000 nye følgere.

PartiFølgere den 14. maj 2019Vækst siden valgudskrivelseStigning i procent
Stram Kurs14.7601.88012,7
Socialdemokratiet105.4151.0281,0
Radikale Venstre42.4598091,9
SF42.7177951,9
Enhedslisten86.7026760,8
Alternativet93.5406360,7
Nye Borgerlige26.8595682,1
Kristendemokraterne5.7565599,7
Venstre, Danmarks Liberale Parti72.9684820,7
Det Konservative Folkeparti35.9674021,1
Klaus Riskær Pedersen7.9493184,0
Dansk Folkeparti103.261810,1
Liberal Alliance94.236590,1
Tabellen viser de 13 opstillede partiers følgere.
Data: CrowdTangle/Medietrends

Kigger man på top 10 af de mest populære opslag fra partiledere i den første uge, er den røde bloks dominans næsten total med hele 9 topplaceringer.

Fem til Mette Frederiksen, to til Pia Olsen Dyhr, en til Uffe Elbæk og Pernille Skipper og endelig en niende plads til Lars Løkke Rasmussen.

Her er de ti opslag, som fik flest likes, delinger og kommentarer i valgkampens første uge:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Data

Her er politikernes foretrukne medier

Forskere har kortlagt de medier, danske politikere deler på Facebook. Se, hvem der foretrækker Den Korte Avis, Weekendavisen eller andre medier.

Udgivet

den

Pressebilleder fra partiernes hjemmesider

Asger Gehrt Olesen og Anders Kristian Munk fra Teknoantropologisk Laboratorium på Aalborg Universitet i København har undersøgt, hvilke medier danske politikere deler på Facebook.

Her er deres sammendrag og interaktive visualisering – brug den til at gå på opdagelse i de mange data og tjek de enkelte politikere, partier eller medier.


Danske politikeres brug af eksterne kilder på Facebook (2012–2018)

Vi oplever i øjeblikket et øget fokus på den rolle misinformation og falske nyheder spiller i den demokratiske samtale på de sociale medier.

Det handler blandt andet om, hvilket ansvar vores politikere har for ikke at viderebringe historier fra tvivlsomme kilder.

Vi har undersøgt, hvilke nyheder partier og politikere deler på Facebook. Datasættet omfatter knap en halv million opslag fra 700 sider. I de interaktive visualiseringer herunder kan du selv gå på opdagelse i sættet og finde ud af hvilke historier, der bliver delt af hvilke politikere, og hvor historierne kommer fra.

Der er tale om historiske data og altså ikke et opdateret overblik over de historier, der aktuelt florerer i valgkampen.

Hvad viser data?

Vi har gennemgået 414.509 opslag på 718 Facebook sider tilhørende danske politikere eller politiske partier i perioden fra 2012 til 2018. Vi fandt at 335.569 af disse opslag (altså godt og vel 80%) delte en historie fra en anden kilde, og at 147.067 af disse historier (svarende til 35% af opslagene) henviste til kilder udenfor Facebook.

Disse eksterne kilder er typisk nyhedssider på nettet, andre digitale medier, partiernes egne hjemmesider, eller interesseorganisationers hjemmesider.

Nogle af kilderne har klare politiske og sommetider også partipolitiske dagsordener, andre er publicistiske medier i Danmark og udlandet, og andre igen er nyhedskanaler af mere tvivlsom karakter (sommetider omtalt som ‘junk news’) eller sociale medier uden redaktionelt filter.

Der er to overordnede konklusioner:

 • Danske partier og politikere deler i langt overvejende grad historier fra etablerede publicistiske medier på deres sider på Facebook. De tyve mest delte kilder står for over en tredjedel af den samlede mængde historier. Med undtagelse af Youtube (der står for 2% af historierne) er de alle etablerede medier (der har dog været debat om ejerskabet af avisen.dk i forbindelse med medieforliget).
 • De brugere, der besøger partierne og politikernes sider for at lave indlæg i debatten, deler generelt historier fra et bredere udsnit af kilder på nettet. Blandt andet indtager Youtube en mere prominent plads, ligesom Den Korte Avis er med i top 20.

Herudover er der selvfølgelig en række individuelle og partimæssige forskelle. Derfor har vi stillet data til rådighed i et interaktivt format, hvor du selv kan vælge, hvad du vil undersøge på. Du kan for eksempel vælge at fokusere på en enkelt politikers side, på alle sider fra et parti, eller på et bestemt medie.

Du kan bruge undersøgelsen til:

 • At forstå hvilke kilder danske politikere og partier har delt historier fra på Facebook i perioden fra 2012 til 2018.
 • At sammenligne de kilder politikerne selv deler på deres Facebook sider med de kilder, som deres besøgende brugere deler på deres Facebook sider.
 • At få et overblik over partimæssige præferencer i forhold til hvilke kilder man deler historier fra på Facebook.
 • At gå i dybden med bestemte kilder eller politikere. I bunden af den interaktive visualisering kan du følge historierne tilbage ud på Facebook og læse hvad de gik ud på.

Du kan IKKE bruge undersøgelsen til:

 • At sammenligne kandidaterne til de kommende valg til Folketinget og Europaparlamentsvalget. Datasættet er konstrueret i januar 2018. Der vil derfor både være nye kandidater og nye partier, der mangler.
 • At give dig et øjebliksbillede af den politiske debat (se ovenstående).
 • At forstå hvilke kilder danskerne deler nyheder fra på deres private profiler. Datasættet består af politikernes offentlige sider og omfatter ikke aktivitet på private profiler.
 • At forstå hvilken lid danskerne sætter til nyheder fra forskellige kilder. Bare fordi politikere, eller de brugere der skriver indlæg på politikeres sider, deler bestemte nyheder, betyder det ikke nødvendigvis, at deres følgere læser dem, stoler på dem eller tager dem alvorligt.
 • At forstå hvordan Facebooks algoritmer har påvirket nyhedsstrømmen. Vi har ikke adgang til det ‘feed’, brugerne har været præsenteret for, i den periode datasættet dækker.

Visualiseringen fungerer bedst på en stor skærm.

Det er en tung visualisering med megen data. Hvis noget driller, så genindlæs siden

Læs resten af artiklen

Nye job

Brief

Jysk Fynske Medier vil lave mere lyd – også selvom de taber FM4. I dag indleverer Jysk Fynske Medier sammen med seks andre mediehuse en ansøgning på over 1.000 sider om at overtage driften af FM4, der i dag drives af Radio24Syv. Men uanset om Jysk Fynske Medier vinder udbudet eller ej, vil mediehuset i fremtiden producere meget mere lyd end idag. Det siger både formand og administrerende direktør – Fyens.dk

Facebook-medstifter foreslår tvangsopdeling. ”Det er 15 år siden, jeg var med til at stifte Facebook på Harvard og jeg har ikke arbejdet i firmaet i ti år. Alligevel føler jeg mig både vred og tynget af ansvar.” Sådan skriver Chris Hughes i et debatindlæg, hvor han opfordrer til, at Instagram og Whatapp skilles fra Facebook ved tvang. Han opfordrer også til at Zuckerberg holdes mere ansvarlig for Facebooks fejltagelser – New York Times

Journalisten får ny hjemmeside. Fagbladet Journalisten lancerede onsdag eftermiddag en ny hjemmeside, der er baseret på cards ligesom for eksempel politiken.dk – Journalisten.dk

Quartz bygger betalingsmur. Qz.com har siden sin lancering været gratis, men i al stilfærdighed har de i denne uge rejst en blid betalingsvæg. Efter 10 artikler er det slut med gratis læsning og så må man betale 15 dollars om måneden – QZ.COM

Russere spreder disinformationer i EP-valget. New York Times skriver, at et netværk af russiske websites og sociale medieprofiler spreder disinformationer i den igangværende EP-valgkamp. Eksperter fra blandt andet EU oplyser, at den russiske kampagne efterlader samme digitale fingeraftryk, som tidligere kampagner. Blandt andet den, der blandede sig i den amerikanske valgkamp i 2016 – New York Times

Russerne spreder skræk om 5G. Endnu en artikel fra New York Times om russisk propaganda. Det statsejede RT America har lavet syv programmer om farlighed ved 5G. Senest har de påstået, at børn, der bor i nærheden af 5G-master får cancer, næseblod og indlæringsvanskeligheder – New York Times

Podcastlyttere er mærkelige. I en ny undersøgelse af amerikanernes brug af podcast, er der mange nyttige oplysninger. Men undersøgelsen indeholder også et par selvmodsigende pointer fra brugerne. De fremhæver nemlig, at de elsker podcast fordi de kan gøre alt muligt andet, mens de lytter og samtidig oplyser flertallet, at de ikke foretager sig noget som helst andet end at lytte – EdisonResearch

MittMedia har succes med tidslås. Den første time en artikel er publiceret hos MittMedia er den gratis og derefter klapper muren i og du er nødt til at købe et abonnement. Medietrends har længe fulgt MittMedias tidslås og den skaber et ret fascinerende pres på læserne til enten at skynde sig at læse eller at betale. Derfor ikke overraskende, at MittMedia nu oplyser, at tidslåsen har øget abonnementssalget med 20% – Digiday

Andre læser lige nu