Connect with us

Original

Det tveæggede Snapsværd

Snap Map giver fantastiske muligheder for at medierne kan få frontlinje-optagelser. Men funktionen kan på sigt også give hård konkurrence til broadcastere

Udgivet

den

Det tveæggede Snapsværd

Snapchats Snap Map har fået berettiget opmærksomhed efter at featuren i sidste uge gav mulighed for at alle kunne se direkte optagelser fra skoleskyderiet i Florida, hvor 17 unge uge blev dræbt.

Funktionen, der er let at anvende, giver medierne en fantastisk chance for at komme tæt på begivenhederne, få et indblik i situationens alvor og eventuelt embedde de vigtigste optagelser direkte på egne websites.

Hvis man holder tungen lige i munden og undgår juridiske og etiske faldgrupper, er der ingen tvivl om at Snap Map tilbyder redaktionerne et fantastisk nyt værktøj.

Men Snap Map har også potentialet til at blive en mindst lige så stor udfordring for medierne, som den fordel, der lige nu tegner sig.

I takt med at mediebrugerne bliver opmærksomme på, at Snap Map leverer live-reportager ufiltreret direkte on the ground kan Snapchat blive en hård modstander at konkurrere imod. Det handler ikke bare om skoleskyderier, naturkatastrofer, sportsbegivenheder eller kulturarrangementer. Snap Map giver også mulighed for, at vi kan komme helt ind bag de ellers lukkede døre.

Et eksempel kunne være Oscaruddelingerne, hvor verdens mægtigste celebs har travlt med at snappe hinanden. Det er der intet nyt i, men med Snap Map er det lettere end nogensinde tidligere at surfe fra den ene filmstjernes optagelser til den næste – fordi de geografisk er placeret samme sted på kortet.

For mange native some-brugere vil det være langt mere attraktivt at følge en begivenhed via et socialt medie som Snapchat end via et klassiske broadcastmedie. Og det er ikke svært at forestille sig, at vaner og kreativitet hurtigt kan udvikles, så Snap Map-produktet og indholdet (de direkte videos) bliver endnu mere attraktive.

Lige nu er det nok mest begivenheder med høj koncentration af Snapchat-unge, der kan konkurrere med medierne og selv vinter-OL bidrager kun med få Snapvideoer på Snap Map.

Men bare vent. Snap Map har i sin nye udformning kun været live i en god uge.

Her og nu er Snap Map dog først og fremmest et spændende værktøj og ifølge Dansk Journalistforbund jurist, Anders Sevel Johnsen, er der ingen ophavsretlige problemer i at embedde de til tider unikke optagelser. Men man må ikke flytte dem fra internettet til for eksempel tv – hvilket i sig selv er med til at sætte trumf på konkurrenceudfordringen for tv-broadcastere på sigt.

Her en direkte video fra Prins Henriks bisættelse

 

Læs også