Connect with us

Original

Ny dansk søgemaskine vil beskytte dit privatliv

Findx er navnet på et dansk startup, der nu bidder Google i haserne. Men til forskel fra Google gemmer Findx ikke dine data.

Udgivet

den

Findx er navnet på et dansk startup, der nu bidder Google i haserne. Men til forskel fra Google, der gemmer dine private oplysninger, så de kan vise dig personrelaterede annoncer overalt på nettet, gemmer Findx ikke dine data.

Dermed skriver Findx sig ind i den bølge af privacy tech companies, som i øjeblikket skyder frem for at tilbyde de digitale brugere en mulighed for at beskytte deres private data.

”Vi har ikke ambitioner om at få verdensherredømme som Google. Men vi vil gerne give folk et alternativ til Googles brug af deres private oplysninger,” siger Brian Schildt Laursen, der er CRO i Privacore, der står bag den nye søgemaskine.

Findx blev launchet i en betaversion i maj og har netop lanceret apps til både iOs og Android.

Findx er open source og mens Googles algoritme er hemmelig ligger Findx fremme og tilgængelig for enhver.

”Det gør vi fordi vi gerne vil være troværdige og transparente og ikke være denne black box, som vi ser andre steder,” siger Brian Schildt Laursen.

Ligesom Google ranker Findx dog søgeresultaterne, men da algoritmen er anderledes bliver søgeresultaterne også anderledes. Blandt andet er Googles resultater, ifølge Brian Schildt Laursen, meget påvirkede af, at de store webshops bruger mange penge på at optimere deres sites til Google end de mindre konkurrenter.

”En af vores brugere, der skulle købe gipsplader blev meget glad fordi Findx gav ham nogle andre søgeresultater end Google. Faktisk, nogle, der solgte gipspladerne billigere.”

Problemet med en åben algoritme er dog, at alle dermed kan lure den af og optimere deres sites, så de ligger ideelt i Findxs søgeresultater.

”Hvis det sker, tager vi det som et positivt problem,” siger Brian Schildt Laursen.

Findx vil tjene sine penge på søgerelaterede annoncer, men da brugernes søgedata ikke gemmes, vil annoncerne kun blive vist i forbindelse med den konkrete søgning.

Findx har flere udviklingsideer i skuffen. Det drejer sig blandt andet om en betalingsmodel, hvor brugerne kan slippe for annoncer og en såkaldt ”decentraliseret ranking”, hvor man kan påvirke sine søgeresultater ved at skrue op eller ned for forskellige kildetyper – fx offentlige kilder.

Findx kan findes på findx.com og findx.dk, der default viser danske resultater eller som app.

Læs også