Connect with us

Original

Tre pointer om Facebooks modtræk til falske nyheder

Modtrækket er de etablerede mediers chance for at genvinde lidt af tidligere tiders position som samfundets moralske og faktuelle overlærer.

Udgivet

den

Tre pointer om Facebooks modtræk til falske nyheder

Så kom Facebooks længe ventede modoffensiv til de falske nyheder. Det får mig til at tænke tre ting:

  1. Det er den bedst tænkelige løsning. Godt at udnytte Facebooks mange brugere som crowdscreenere og godt, at de kun er screener og at magten til at verificere sandheden ikke ligger hos dem, men hos autoriserede facttjekkere.
  2. Godt at Facebook ikke endte med at bortvise de falske historier. Det havde givet alt for megen magt til Facebook. Med den nye mærkningsordning vil skodindholdet fortsat leve på Facebook, men folk der ønsker at basere deres standpunkter på falske præmisser, bliver advaret. Længere kommer vi nok ikke.
  3. Facttjekkerne får vanvittig stor magt. Det bliver spændende at se, hvem der får æren i Danmark. Denne overlærer-funktion er de traditionelle mediers chance for at genvinde lidt af den magt, de tidligere har haft som samfundets moralske og faktuelle overlærer – en position, medierne delvist har tabt til de sociale medier. Om der kommer penge i opgaven eller ej, bør medierne stå på tæer for at få opgaven fra Facebook. Brandværdien er stor og den publicistiske pligt er indiskutabel.

Du kan læse om Facebooks modoffensiv her hos Politiken eller hos Facebook selv.

Læs mine 12 bud for medietendenser, der dominerer 2017. Her fremhæver jeg også virtual reality og 360 graders video, som en trend i 2017.Vil du vide hvad der sker i 2017?

Download minibog og bliv tilmeldt Medietrends nyhedsmail

Læs også