Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

En dårlig nyhed skygger for to gode

– New York Times indfører AI-stemmer

– Fire minutter med Andrea Dragsdahl

Udgivet

den

En dårlig nyhed skygger for to gode

Illustration skabt med støtte fra Midjourney

Godmorgen, 

Det er forår, ugen er kun fire arbejdsdage lang, og der er to positive nyheder, som er værd at dvæle ved et øjeblik.

Jeg kunne ellers godt ødelægge din morgen med nogle bekymringer om pressefriheden i Israel, hvor et flertal i Knesset  har gjort det muligt at blokere Al Jazeeras muligheder for at sende i Israel.

Eftersom Al Jazeera er et af de meget få etablerede nyhedsmedier, som er tilstede i Gaza (Israel lukker ikke andre ind), betyder blokeringen de facto, at de israelske borgere forhindres i at modtage andre informationer om krigen i Gaza, end dem, som militæret vælger at fortælle.

Israels forbrydelse mod pressefrihed kan syne ligegyldigt sammenlignet med drabene på civile (og mediefolk), men når Israel konsekvent forhindrer internationale medier i at komme ind i Gaza, er der ingen til at dokumentere krigens rædsler. 

Når medierne ikke selv kan være til stede, tvinges alle rapporteringer ind i tykke lag af forbehold med det resultat, at det står enhver frit at sjakre med fakta og spinne sit eget politiske narrativ.

Blokaden mod Al Jazeera, som Netanyahu omtaler som en terrorkanal, er ikke Israels værste angreb på grundlæggende presserettigheder, men det er en tyk understregning af, at Israel, som ellers ofte frames som Mellemøstens eneste demokrati, værdsætter censur højere end sandhed.

Sorry, det måtte lige ud..

Ugens to gode nyheder handler om penge og brugeropbakning til to af landets yngre medier. Nemlig Zetland og podcastmediet Mediano.

Mediano har rundet 5.200 medlemmer, som hver betaler 39 kroner om måneden. Nu er målet at nå 6.000 inden sommerens EM, og derefter hele 10.000 når Mediano fylder ti år i juni 2026.

Mediano har en forretningsmodel, hvor hovedkanalen med Liga-indhold kan lyttes gratis, da den er sponsoreret, og så er der Støt Mediano-indhold, som kun kan lyttes af medlemmerne.

Lige nu kan man blive medlem for en krone om dagen.

Og så er der Zetlandder netop har afsluttet sit regnskab for 2023, og som igen viser stigende indtægter og antal medlemskaber. Sidste år landede Zetland på 35 millioner kroner i indtægter fra medlemmerne – det svarer til cirka 40.000 medlemmer.

Zetland har også overskud fra datterselskabet Good Tape, der udvikler det velfungerende transskriptionsværktøj af samme navn.

Tallene fra Zetland og Mediano sender begge klare signaler om, at der er en vej for medier med stærke medlemsforståelser.

God læselyst med resten af nyhedsbrevet

Jan


New York Times indfører AI-stemmer

New York Times er ikke det første medie, der beslutter at udnytte AI til at tilbyde brugerne oplæste artikler, men når giganten nu også kaster sig over muligheden, bidrager det til, at der flyttes grænser og sættes nye standarder i branchen.

Ved hjælp af AI-baseret stemmekloning vil New York Times nu, ifølge Axios,  indføre en kvalitetsstemme til at oplæse artiklerne. Og snart vil avisen formentlig give mulighed for, at brugerne selv kan vælge den stemme, der oplæser nyhederne.

Flere andre medier har i længere tid tilbudt samme service. For eksempel har norske Aftenposten siden efteråret ladet en klon af deres mest populære podcastvært være stemmen, der oplæser alle artikler.

Og på svenske Aftonbladet eksperimenterer redaktionen intensivt med AI-lyd. Blandt andet arbejder de på at udvikle daglige nyhedsopsamlinger/lydsammenfatninger, der speakes af en klon af avisens profil Maria Bjaring, der i øvrigt også giver lyd til oplæsning af resten af avisens artikler.

At lave stemmekloner er supersimpelt  og jeg demonstrerede i oktober, hvordan jeg på et minut lavede en klon af min stemme og lod den oplæse nyhedsbrevet.

Der ligger dog et paradoks i at klone stemmer fra ægte personer. 

På den ene side skaber det et bedre produkt og en bedre oplevelse for brugerne. På den anden side bidrager det til at skabe tvivl om mediernes autenticitet, da brugerne præsenteres for en oplevelse, der ikke er ægte, men som virker ægte. 

Man kan tro, at det er Maria Bjaring, man hører. Men det er det ikke.

Ud fra samme argument har langt de fleste publicistiske medier for længst afvist fotorealistiske billeder, da de også kan skabe tvivl om, hvorvidt man kan stole på det, man ser i medierne.


Fire minutter med Andrea Dragsdahl

Foto: Peter Boier

Camilla Mehlsen sendte i sidste uge stafetten videre til Andrea Dragsdahl med disse ord:

Jeg sender stafetten videre til Andrea Dragsdahl fra TV 2. Hun besidder en nysgerrighed over for samfundet med dens kompleksitet, samtidig med at hun har en næse for det nære. Og ja, så har hun som mig en interesse for, hvordan tech forandrer vores samfund. Jeg mødte hende blandt andet til en konference med fokus på tech, hvor hun havde taget fri fra sit arbejde og brugte sin fridag for at blive fagligt klogere. Det har jeg stor respekt for.

Andrea Dragsdahl er vært på TV2 News og nyhedspodcasten ‘DATO’

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden? 

Jeg tænker meget over, hvordan vi som nyhedsmedie er relevant for nyhedstrætte danskere. For mens jeg forstår, at det kan virke uoverskueligt at følge med i krig, politik og verdensøkonomi, så bliver der hver dag lavet hamrende vigtig journalistik. Det er historier, jeg er begejstret for og nysgerrig på – og det vil jeg gerne dele med endnu flere seere, lyttere og læsere.

Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb?

Ældre journalister, der tager sig tid til at lære fra sig. Dem, der møder på arbejde med lysten og viljen til at se andre vokse. Jeg har fået og får hele tiden uvurderlig hjælp og sparring fra kolleger med mere erfaring. Dem, der bruger deres tid og energi på at hjælpe yngre journalister – som mig selv – arbejde sig frem i en ret hård branche. De er uundværlige.

Hvad bør mediebranchen gøre anderledes? 

Der er stadig brug for et opgør med løse og tidsbegrænsede ansættelser. Alt for mange bruger alt for meget tid og energi på at bekymre sig om kontrakter, timetal og rettigheder. Det er kræfter, der hellere skal bruges på at lave den stærke journalistik, branchen skal leve af.

Hvad kan mediebranchen lære fra andre brancher?

Vi skal lære af dem, der stolt betragter deres job som et privilegium. Lidt mere ærefrygt og taknemmelighed ville klæde en branche, der har enorm magt og indflydelse. Det skal vi anerkende og handle efter uden at forklejne vigtige debatter om arbejdsvilkår og svære økonomiske tider.

Hvem skal have stafetten i næste uge?

Det skal Solaf Masoud. Som teenager kom hun til Danmark fra Syrien med en drøm om at blive journalist. Mindre end 10 år senere er hun i dag vært på DR Ultra. Jeg beundrer hendes ihærdighed, viljestyrke og tilgang til vores fag.


Læs også