Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

Nyhedsbrev: Her er Spotify for news i light version

• Trofaste abonnenter er mere værd end nye abonnenter
• Fire minutter med Issa Mahmoud Jeppesen
• Webinar om ChatGPT
• Medietrends 2023

Udgivet

den

Nyhedsbrev: Her er Spotify for news i light version

Der er næppe nogen større evergreen i din digitale medieverden end ideen om et Spotify for news. Et sted, hvor man kan konsumere nyheder ubegrænset uanset, hvilke medier de kommer fra.

Ideen er blevet kaldt verdens bedste betalingsmodel for alle andre end medierne og det er forklaringen på, at vi endnu ikke har set en permanent all-you-can-read platform.

Set fra brugernes side er argumentet ellers rimeligt, da de dagligt  eksponeres for nyheder fra en skov af medier, som de ikke har en chance for at læse, fordi det ville kræve, at de købte abonnementer over alt.

Set fra mediernes side er modellen problematisk, da den ophæver både den kommercielle og publicistiske pakke.

Hvis mediebrugerne får lov at cherry picke nogle få stykker journalistik, tjener medierne ikke på alt det, som kun få læser, men som alligevel er vigtigt for pluralismen og demokratiet.

Men på almindelige markedsvilkår plejer forbrugerne næsten altid at ende med at få ret. Og det kommer nok også til at ske i denne evergreen.

En nøgle til en løsning kan være at dreje fokus over mod de mennesker, som alligevel under ingen omstændigheder ender med at købe et abonnement. Dem, som der er flest af og som derfor potentielt kunne være mediernes redning.

Det er i hvert fald tankegangen bag en ny kurateret platform med navnet Informed, som giver adgang til udvalgte artikler fra nogle af verdens mest toneangivende medier.

Blandt dem kan blandt andre nævnes: Financial Times , Bloomberg , New York Times , Economist , Reuters , Wall Street Journal , Washington Post , Telegraph , Der Spiegel og The Independent.

Det særlige ved Informed, som koster 6,99£ om måneden, er, at de ikke giver fri adgang til alt indholdet i de medier, der bidrager, men at de udvælger det bedste fra medierne, som så kan læses uden yderligere betaling.

Dermed udfordrer Informed ikke de enkelte mediers abonnementsmodeller, men skaber en forretningsmodel på de mennesker, der ønsker adgang til dagens agenda – uanset om den sættes af det ene eller andet medie.

I mine forudsigelser for årets tendenser i medieverden spåede jeg, at 2023 heller ikke ville blive året, hvor debatten om mikrobetaling dør. Det er der sådan set ikke den store kunst i at spå eftersom den aldrig dør.

Men Informed kan måske – ikke mindst fordi den bakkes op af førende medier – blive modellen, der en gang for alle materialiserer ideen om mikrobetaling og en slags Spotify for news til mere end drømme og visioner.

Hermed videre til resten af nyhedsbrevet

God læselyst

Jan


I dette nyhedsbrev:

Trofaste abonnenter er mere værd end nye abonnenter

Fire minutter med Issa Mahmoud Jeppesen

Webinar om ChatGPT

Medietrends 2023

30 nye job


Vil du blive klogere på ChatGPT?

Google-søgninger på ChatGPT – gæt selv, hvornår den blev lanceret

Jeg tror ikke, at kunstig intelligens kommer til at æde vores job. Men jeg er sikker på, at dem, som bliver gode til at udnytte kunstig intelligens i deres arbejde, vinder over dem, der ikke gør.

Derfor har jeg i den seneste måned kastet mig ud i leg og eksperimenter med ChatGPT. Jeg forsøger at udforske og teste så mange tænkelige måder, ChatGPT kan hjælpe os – journalister og kommunikatører – som overhovedet muligt.

Indtil ChatGPT bliver endnu stærkere, er jeg helt overbevist om, at den især kan hjælpe os i alle de processer, der ligger forud for det færdige produkt. Og det er jo langt det største del af isbjerget.

Jeg pønser på at lave et webinar snart, hvor jeg deler mine foreløbige erfaringer og demonstrerer et hav af mulige opgaver, som ChatGPT kan løse eller hjælpe med.

I den forbindelse vil jeg selvfølgelig også gerne snakke etik og udfordringer.

Men spørgsmålet er om der er interesse for et webinar? Ræk hånden op ved at klikke på den røde knap 👇

Hvis nok er interesseret, kaster jeg mig ud i det.


Trofaste abonnenter er langt mere værd end nye abonnenter

Udgifterne ved at kapre en ny abonnent er oftest så høje, at det er en tre gange bedre forretning at fastholde en abonnent fremfor at sikre sig en ny.

Det viser simple regnestykker i denne analyse fra Financial Times, som tager fat om en af årets vigtigste tendenser i medieverden – at holde fast i kernelæserne.

Inflation og stigende energipriser får nemlig flere end fire ud af ti forbrugere til at planlægge at opsige abonnementer i den kommende tid (alle typer abonnementer – ikke kun medier).

37 procent har allerede opsagt et abonnement indenfor det seneste halve år.

Analysen viser, at:

  • Op mod en tredjedel af frafaldet sker indenfor de første 24 timer. En gennemtænkt onboarding-strategi er derfor indiskutabel vigtig.
  • Det er klogt at være proaktiv på abonnenternes adfærd og fx foreslå et billigere abonnement, hvis de ikke udnytter det dyre abonnement fuldt ud. Hellere det end at de forsvinder.
  • Ligeledes er det vigtigt at holde abonnenterne engagerede med det rigtige indhold og via de rigtige kanaler. Ofte er nyhedsbreve nogle af de stærkeste kort til den opgave.
  • Når abonnementet skal fornys, er risikoen for frafald størst. Kan man gøre noget for at sikre at betalingsoplysningerne er aktuelle? Kan man tilbyde rabatter eller andre aktiver til dem, der overvejer at smutte? Eller kan man friste dem med en pause istedet for et endeligt farvel?

Et trick til at undgå betalingskort, der er udløbet, er at tilbyde et knaldtilbud i perioden mellem betalingskortet er udløbet og tidspunktet, hvor det skal bruges til fornyelse af abonnementet. Om det er adgang til et event eller prisdumping af et produkt er ligegyldigt. Bare det er så attraktivt ,at abonnenten at det får abonnenten til at indtaste de nye betalingsoplysninger.


Har du læst Medietrends 2023?

Det er syvende år i træk, at jeg udpeger 10 tendenser, som jeg vurderer vil få luft under vingerne.

Der er 2 muligheder for at læse Medietrends 2023:

1

Tilmeld dig det ugentlige nyhedsbrev og få modtag rapporten som en printvenlig pdf her

2

Hvis du vil læse Medietrends 2023 som et flot trykt hæfte på 28 sider, kan du blive støttemedlem af Medietrends. Så får du det tilsendt omgående. Jeg sender med quickbrev, så de kommer hurtigt frem. Det koster 25 kroner om måneden at støtte Medietrends. Tilmeld dig her.

Jeg håber, at du vil læse tendensrapporten med interesse og dele den med dine venner og kolleger.

Du skal bare foreslå dem at tilmelde sig dette nyhedsbrev, så får de link til download et minut efter de har bekræftet deres tilmelding.

Fire minutter med Issa Mahmoud Jeppesen

Foto: Petra Kleis, DR

Floridan Elabdi sendte i sidste uge stafetten videre til Issa Mahmoud Jeppesen med disse ord:

Der er en talentspejder på DR’s redaktionsgange, som skal have en lønforhøjelse. Issa forekommer både rolig og samtidig knivskarp i værtsstolen på Deadline. Som en tiger der sniger sig gennem græsset og slår til, når man allermindst venter det. Kæmpe scoop for DR.

Issa Mahmoud Jeppesen er journalist og vært på DR2’s Deadline

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?

At, indtil for nylig, politiske hovedmodstandere har slået pjalterne sammen i en regering og nu mener det samme. På den måde er dansk politik forunderlig. Den nye regeringskonstellation har medført nye fordelings- og værdipolitiske snit og dem bruger jeg i øjeblikket en del tid på at lære at navigere i.

Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb?

Håb er måske så meget sagt, men jeg synes, at Rune Lykkebergs ’Langsomme samtaler’ rykker. Det er ærlig radio uden monterede sekvenser eller underlægningsmusik. Det kan jeg godt lide. Samtalerne foregår som regel på engelsk og handler om de helt store linjer.

Hvis man pitchede formatet til en radiochef, altså: Samtaler i første gear på engelsk, der handler om klodens største udfordringer og det at være menneske, så ville podcasten aldrig blive til noget. Men det fede ved podcast er blandt andet, at de kan udgives uden en radiochefs velsignelse.

Det betyder mindre strømlinet radio og flere forfriskende og smalle programmer, der ellers ville være blevet kasseret.

Hvad bør mediebranchen gøre anderledes?

Jeg fatter ikke, hvorfor DR ikke har opfundet en ”skip-intro knap” på DR TV. Og så bør alle dagblade vælge dagens eller ugens tre bedste artikler, læse dem højt og udgive dem som podcast.

Hvad kan mediebranchen lære fra andre brancher?

Jeg ved ikke, hvilken konkret branche jeg skal pege på, men den branche, hvor storrumskontorer ikke er en ting længere. Jeg tror, at de åbne kontorlandskabers tid er passé.

Hvem bør svare på disse spørgsmål i næste uge?

Jeg sender stafetten videre til Thomas Buhl fra Slotsholmen på P1. Han er et af de rareste, mest arbejdsomme og grundige menneske jeg nogensinde har arbejdet sammen med.

Læs også