Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

Nyhedsbrev: Disse ord burde stå på døren til journalistuddannelserne

• Twitter lancerer bedre opslag til medier
• Fire minutter med Marie Louise Toksvig
• Trængt Washington Post pønser på massive opkøb af konkurrenter
• Ud med Asger Juhl og ind med Poul Madsen

Udgivet

den

Nyhedsbrev: Disse ord burde stå på døren til journalistuddannelserne

Godmorgen,

I sidste uge valgte jeg at indlede nyhedsbrevet med et citat, jeg havde forelsket mig i.

Sådan er det også denne uge:

“Journalistik skal ikke handle om os selv, men om dem vi taler med, om og til. Om at vide, ikke tro, synes eller gætte – og at gøre modtagerne klogere.”

Budskabet er sakset fra Fire minutter med Marie Louise Toksvig, som bidrager til stafetten i denne uge. Snyd ikke dig selv for den.

Jeg er begejstret for Toksvigs to linjer, fordi de står rent og klart som en vejviser for den solide og fagligt, professionelle journalistik.

Citatet burde sættes med bly over dørene til journalistuddannelserne.

Man kunne se Toksvigs opfordring som en modsætning til den bølge af journalistik med meget personligt touch og afsender in your face, der er skvulpet ud til små og store skærme i de senere år.

Det er det også i visse tilfælde, men sådan behøver det absolut ikke være.

Personlighed, og det at man kan mærke, at journalistikken er skabt af mennesker, er efter min opfattelse et godt og effektivt vitamin til både læselyst og troværdighed.

Men uanset hvor kloge, charmerende, sjove eller frække vi  journalister er, bør vi skrive os Toksvigs ord bag ørerne og skrue ned for os selv og op for håndværket.

Journalistik skal basere sig på sikker viden, og det skal altid gøre modtagerne klogere og ikke dummere. Og så må det meget gerne serveres af mennesker, vi kan forholde os til. Men prioriteringen må aldrig blive omvendt.

Amen og velkommen til resten af nyhedsbrevet

🙏

Jan


Hvem er du egentlig?

Da du i sin tid tilmeldte dig mit nyhedsbrev, bad jeg kun om din email for at gøre det let og hurtigt.

Men jeg vil faktisk meget gerne vide, hvem du er?

Hvis du har tid:

•                          Tilføj dit navn i din profil og husk at klikke godkend.

eller

•                          Klik besvar på nyhedsbrevet og send en lille besked om, hvad du bruger nyhedsbrevet til og hvad jeg mere kan gøre.

                


Twitter lancerer bedre opslag til medier

Wall Street Journal, The New York Times og The Guardian er testpiloter i et nyt Twitter-koncept for medier kaldet Tweet Tiles.

Det er opslag, som giver større frihed og plads til billeder og indhold end der ellers normalt er til rådighed på platformen.

Planen er at stille funktionen til rådighed for alle medier på et tidspunkt via api, skriver Nieman Lab.


Fire minutter med Marie Louise Toksvig

Helle Smidstrup sendte i sidste uge stafetten videre til Marie Louise Toksvig med disse ord:

Jeg vil gerne sende stafetten videre til Marie Louise Toksvig, der er vært på Tabloid på P1. Hun er altid imponerende godt forberedt, stiller gode, kritiske spørgsmål, og jeg har aldrig hørt hende lave faktuelle fejl. Hun har jo et program om journalistik, så jeg vil gerne høre, hvordan hun svarer på de her spørgsmål.

Marie Louise Toksvig er journalist og vært på Tabloid på P1

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?

Tabloid er stadig et nyt program, som kræver, at jeg hele tiden både udvikler, forbedrer og ikke mindst bliver skarpere i valg, vinkling og prioriteringer af de historier, jeg tager op i programmet. Der er så mange historier, og jeg har 45 minutter om ugen – og skal jo helst vælge rigtigt hver gang. Det er en svær opgave.

Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb?

I arbejdet med Tabloid møder jeg igen og igen journalister, der giver mig håb for faget: Engagerede, flittige og samvittighedsfulde professionelle, som tager deres arbejde og ansvar alvorligt – med andre ord betragteligt bedre end vores rygte. Desværre ofte på trods af forholdene i branchen.

Hvad bør mediebranchen gøre anderledes?

  • En hjørnesten i den gamle Radio 24syvs succes var tillid til, at vi bliver bedre, flittigere og gladere af reelt ansvar. Det kunne flere mediearbejdspladser lære meget af.
  • At journalistik ikke skal handle om os selv, men om dem vi taler med, om og til. Om at vide, ikke tro, synes eller gætte – og at gøre modtagerne klogere. Og p.t. at der altså foregår andet i verden end det folketingsvalg, der ikke er udskrevet endnu…

Hvad kan mediebranchen lære fra andre brancher?

Fokus på faglighed og personligt ansvar. Som i for eksempel lægernes meritokrati og politiets klare hierarki og kommandoveje. At det betyder noget for andre end dig selv at være dygtig til sit arbejde, fordi det kan skade andre, hvis du laver fejl.

Det undrer mig hver gang, journalister afviser selv at stille op til interview om historier, de har sat deres byline på og har et personligt ansvar for – så let slipper andre faggrupper ikke

Hvem bør svare på disse spørgsmål i næste uge?

Jeg sender stafetten til min tidligere makker på Politiradio på Radio 24syv Dan Bjerregaard, der netop er skiftet fra reporter på Ekstra Bladet til en chefstilling på BT. Udover at Dans fortid som politimand gennem 10 år er med til at gøre ham til en usædvanligt fremragende journalist, beundrer jeg den respekt og ydmyghed for faget, han går til arbejdet med. Han er stadig lidt ny i journalistikken og helt ny i chefrollen, så jeg er spændt på at læse hans svar på spørgsmålene.


Trængt Washington Post pønser på massive opkøb af konkurrenter

Siden verdens rigeste mand, Jeff Bezos, overtog Washington Post i 2013, har der hvert eneste år været fremgang på alle fronter. Også økonomien.

Men efter Trump forlod Det Hvide Hus, er the Post begyndt at miste abonnenter, og er nu nede på cirka tre millioner.

Samtidig mister avisen indtægter på annoncer, og derfor forventer de et underskud i år.

For at øge bredden på avisens målgruppe har The Washington Post i flere år jagtet nye stofområder. Men ifølge en undersøgende artikel fra New York Times, der har talt med 20 anonyme personer hos konkurrenten, er der frustrationer over, at udviklingen er gået for langsomt.

Derfor pønser Washington Post, ifølge New York Times kilder, på at opkøbe internationale mastodonter som for eksempel The Economist, Associated Press og The Guardian.

Opkøbene kommer formentlig aldrig til at ske, men overvejelserne er interessante i lyset af den konsolidering, der er sket i de senere år på det engelsksprogede marked, hvor store medier stort set flyder frit over landegrænserne.

Det er især forklaringen på The Guardians succes, som ellers var tæt på konkurs, da forretningsmodellen blev lagt om til frivillige donationer og et heftigt skaleret fokus på hvem som helst, der kan forstå engelsk uanset, hvor de befinder sig på kloden.


Ud med Asger Juhl og ind med Poul Madsen

Siden Den Uafhængige kom til verden, har jeg fulgt interesseret med fra sidelinjen og også besøgt dem flere gange.

Derfor lyttede jeg nysgerrigt med på deres morgenradio i går, fordi de havde annonceret, at de ville præsentere deres nye bestyrelsesformand og chefredaktør efter stifteren Asger Juhl dagen før havde meddelt sin afgang for at blive chefredaktør på Ekstra Bladet.

At Poul Madsen rykker ind som arbejdende bestyrelsesformand og medejer overraskede mig ikke rigtigt. Det giver god mening, og Poul Madsen har hele tiden spøgt i baggrunden.

At chefredaktørposten overlades til Oliver Breum overrasker mig derimod lidt. Hvorfor gik den opgave ikke til en af de medarbejdere, der allerede knokler løs på det lille foretagende. Nå, det er der måske gode forklaringer på.

Hvad der derimod står lysende klart er, at Den Uafhængiges kernelyttere er hardcore idealister på magtkritisk og uafhængig guerillaradio (det kaldte Asger selv radioen, i Fire minutter med Asger Juhl).

Reaktionerne fra medlemmerne på, at Asger Juhl, der ellers har kravlet meget højt op i antimediestøtte-træet, skifter til et vellønnet job i koncernen, der årligt modtager næsten 70 millioner kroner, har været hård og skuffet.

Det fremgik både af morgenradioen, hvor en lytter ringede ind og af debatten i Den Uafhængiges facebookgruppe for medlemmer.

Det engagement kan både brænde Den Uafhængige ned eller virke som raketbrændstof for videre udvikling.


                                                   

Læs også