Connect with us

Nyhedsbrev

Tak til Apple for dødirriterende benspænd

I privatlivets hellige navn vil Apple fjerne muligheden for at nyhedsbreve kan måle deres åbningsrater.
Det er et hårdt stød, men det går nok alligevel

Udgivet

den

Fra denne uges nyhedsbrev. Du kan læse hele nyhedsbrevet her


Måske ved du det ikke, men når du åbner dette nyhedsbrev, bliver du til en del af en statistik, som jeg kan måle nyhedsbrevets succes på.

Hvis jeg solgte en masse annoncer, ville annoncørerne formentlig gerne vide, hvor mange der så annoncerne, så derfor er den statistik penge værd.

Det ligner derfor et alvorligt benspænd for den spirende nyhedsbrevsbranche, at Apple nu vil fjerne muligheden for at tracke åbninger og dermed en gang for alle udslette nyhedsbrevenes suverænt mest centrale målepunkt, åbningsrater.

Det er særligt slemt fordi fordi flere og flere nyhedsbreve netop dyrker at lade læserne få serveret mest muligt indhold i selve nyhedsbrevet. Den slags nyhedsbreve er slet ikke er interesserede i at sende læserne videre og derfor dyrker de kun én metric og det er åbningsraten.

Min første tanke, da jeg læste om Apples beslutning, der træder i kraft, når de udruller en ios 15-opdatering til efteråret, var derfor vrede og ærgrelse.

Igen, igen viser techgiganterne, at de har magten og nu angriber de endda et af de få reservater, der hidtil netop har været udenfor rækkevidde af deres kvælende algoritmer og generelle dominans.

Men ved du hvad? Det skal nok gå alligevel.

Når alt kommer til alt, er det vel ikke særligt etisk at måle og veje de læsere, som vi afsendere i øvrigt gør alt for at skabe fællesskaber og loyalitet med.

Er åbningsraten vigtig? Ja, sgu. Men ikke vigtigere end retten til privatliv. Og ligesom hjemmesidernes 3. parts cookies er på vej på den digitale losseplads, skal nyhedsbrevene nu også vænne sig til nye tider.

Det er tider, der bygger på transparens og frivillig aflevering af data. Og fremfor alt et internet og en mailboks, som er langt mindre sladdervorren end vi som medier er blevet forvænt med.

Data er et af de vigtige vitaminer, der på godt og ondt gør den digitale verden til en konstruktiv byggeplads, hvor det er let at navigere efter brugernes adfærd og interesser. Langt hen ad vejen, skaber det bedre og mere relevante produkter.

Men Apples beslutning betyder ikke, at alle nu skal til til at fægte i blinde. Ud over, at vi fortsat kan måle antal tilmeldte, antal betalende (hvis vi har betalingsmulighed) og antal klik fra nyhedsbrev, kan vi også prøve at gå frivillighedens vej.

Og det er præcis, hvad jeg vil bruge denne anledning til.

Jeg har nemlig længe været nysgerrig efter nogle mere kvalitative data end de ferske målepunkter, som nyhedsbrevssystemer typisk giver.

I den næste tid, vil jeg derfor opfordre dig til at hjælpe mig med at kortlægge læserne til dette nyhedsbrev. Og det sker helt anonymt uden at jeg kan se, hvem der svarer hvad.

Hvis du er med på det, kommer her første spørgsmål:

Hvilket arbejdsområde passer bedst på dig?

Medier
Kommunikation
Undervisning/forskning
Reklame og markedsføring
Andet

I næste uge deler jeg naturligvis resultatet med dig.

I samme åndedrag, vil jeg gerne gentage, at jeg altid elsker at få mails retur med reaktioner og tanker.

Lige fem pointer til, som du bare kan springe over, hvis du ikke er nyhedsbrevsnørd:

  1. Åbningsrater har hele tiden været fejlbehæftede fordi Outlook ikke automatisk indlæser billeder i deres mails. Det betyder, at alle læsere, der læser på Outlook og siger nej til at indlæse billeder, aldrig er blevet talt med.
  2. Indtil videre kan man fortsat måle åbningsrater på fx gmail og andre mailklienter. Ud fra dem, kan man gange og dividere sig frem til en beregnet åbningsrate for alle modtagere.
  3. Der er masser af kreative muligheder for at udregne begavede analyser på baggrund af de tilgængelige målepunkter og de data, som afleveres frivilligt.
  4. Det største tab ved manglende mulighed for at måle åbninger, er at vi dermed heller ikke ved, hvem der ikke åbner. Det er nemlig god stil at stoppe med at sende til modtagere, der ikke har åbnet i for eksempel seks måneder. Godt for dem og godt for nyhedsbrevets chance for ikke at blive opfattet som spam.
  5. Endelig kunne det jo have været et godt kompromis, hvis Apple beskyttede den enkelte modtager, men puljede data, så man stadig kunne få en samlet åbningsrate.

Læs hele nyhedsbrevet her

Læs også