Connect with us

Original

Nu kommer dit boligkøb på Ritzau

Lige så snart naboens hus er solgt og tinglyst, vil Ritzaus robot skrive, hvem køberen er og hvor meget de har betalt. Hyperlokal journalistik, der har succes i Sverige

Udgivet

den

Nu kommer dit boligkøb på Ritzau

Hånden på hjertet, hvem er ikke nysgerrig på, hvem der har købt nabohuset og hvor meget de har betalt?

Den slags hyperlokale nyheder har længe været en stor succes hos blandt andet svenske MittMedia og nu bliver de også rullet ud i Danmark, når Ritzau i den kommende weekend sætter strøm til deres robot.

På baggrund af data indhentet fra Tinglysningen af Kaas og Mulvad skriver Ritzaus robot en kort nyhedsartikel om hver eneste bolighandel i landet. Her kan man typisk læse navne på både køber og sælger, salgpris, tidligere salgspriser og faktuelle oplysninger om ejendommen som fx antal kvadratmeter. Artiklen ledsages ligeledes af et billede, der hentes fra Kortforsyningen.

Se et eksempel på Ritzaus robot.

Erfaringen med hyperlokale robotartikler er, at de læses af utroligt få mennesker, men at de til gengæld giver en stor værdi til de netop disse læsere.

I svenske MittMedia, der udgiver 20 forskellige regionale og lokale medier i Midtsverige er robotten, der skriver om hushandler og fodboldkampe, mediehusets flittigste journalist. I løbet af 12 måneder skriver den over 60.000 artikler, men i gennemsnit læses de kun af 48 personer.

Til gengæld er artiklerne så relevante for de 48 personer, at MittMedia tidligere har oplyst til Medietrends, at de er blandt de bedst konverterende artikler – altså artikler, der udløser et abonnementssalg.

Blandt andet derfor, oplever MittMedia fremgang på stort set alle parametre.

Læs om MittMedias digitale revolution, der også betyder, at nyhedsmixet er næsten 100 procent styret af algoritmer.

Ritzaus hushandels robot er henover sommeren blevet testet sammen med Nordjyske Medier, Lolland Falsters Folketidende og Skive Folkeblad.

Original

Nyt medie lader alle kopiere deres journalistik

The Markup vil kulegrave de usynlige magtbastioner i den digitale verden og deres afsløringer skal bredes ud ved at alle får lov at kopiere hvert et ord

Udgivet

den

Nyt medie lader alle kopiere deres journalistik

Big Tech Is Watching You. We’re Watching Big Tech.

Sådan lyder det redaktionelle løfte fra nystartede The Markup, som vil kulegrave de usynlige algoritmer og koder, der får mere og mere magt over vores tilværelse.

Basalt set er det klassisk undersøgende journalistik, som The Markup repræsenterer, men eftersom de institutioner, som The Markup har i søgelyset, er verdens stærkeste techorganisationer, så bliver The Markups metoder også nyskabende.

I et velkomstbrev forklarer redaktøren, Julia Angwin, at de har udviklet deres helt egen undersøgende metode med inspiration fra videnskabens verden.

The Markup Method er:

  1. Build. The Markup stiller spørgsmål og indsamler data, opbygger datasæt og afprøver hypoteser.
  2. Bulletproof. Ligesom i videnskabens verden tryktester redaktionen deres fund igennem hårde review-processer, hvor eksterne eksperter og dem, der undersøges, inviteres til at finde eventuelle huller i dokumentationen.
  3. Show our work. Historien publiceres med fuld transparens om metode og offentliggørelse af alle data og dokumenter. En omfattende metoderapport offentliggørelse også.

Redaktionen på The Markup består af både journalister, statistikere, kodere og grafikere. Og de nævner en passant, at de mestrer alt fra klassisk datajournalistik til avanceret brug af kunstig intelligens og machine learning.

The Markup er et non profit medie, som skal overleve på donationer fra både fonde og læsere. Her og nu er de skudt igang takket være en donation på 23 millioner dollars fra Craig Newmark – manden som med Craigslist disruptede de amerikanske mediers lukrative indtægter fra rubrikmarkedet og som nu betaler af på den dårlige samvittighed med generøse bidrag til nye medieprojekter.

Netop fordi The Markup ikke er afhængige af abonnementsalg eller annoncer og fordi deres mål er at få udbredt journalistikken mest muligt, udkommer de efter målsætningerne i Creative Commons, som også er kendt fra for eksempel billeddatabasen Flickr, hvorfra alle kan hente og kopiere billeder gratis.

The Markup er så kompromisløse i deres publiceringsstrategi, at de ligefrem stiller artiklerne til rådighed med fuld HTML-kode, så de er lige til at smide ind på et hvilket som helst website.

Sådan ser genudgivelsesfunktion ud – placeret efter alle artikler

Ideen med at udbrede journalistikken så kompromisløst er ikke set mange gange tidligere. Dog har det amerikanske med The Conversation en tilsvarende funktion. Det norske faktatjekkermedie Faktisk.no leverer en lidt anden løsning, hvor deres artikler kan embeddes på eksterne medier.

Hvis du kender til eksempler på medier, der stiller html-kode til rådighed ligesom The Markup og The Conversation, så tip endelig. Enten på mail her, eller i kommentarspor på denne artikels Facebookopslag.

The Markup er også kompromisløs i deres ikke-brug af læserdata. De opsamler intet om læserne og kan derfor ikke foretage selv de mest simple analyser af læsernes adfærd.

Som et godt eksempel på, hvor svært det er at leve op til ikke at indsamle data, er det The Markups udfordringer med at finde et firma, der kan håndtere deres nyhedsbreve på en måde, hvor læsernes adfærd ikke bliver indsamlet.

Den opgave tog fem uger at løse og først da det hollandske selskab Revue (som Medietrends også bruger) indvilgede i at skræddersy en løsning, kunne The Markup udsende nyhedsbreve uden at bryde løftet om ikke at indsamle data.

Forinden havde de været forbi alle de store nyhedsbrevsmaskiner, hvor ingen nogensinde havde hørt om, at nogen ville udsende nyhedsbreve uden at vide, hvordan og hvor meget de blev læst.

Den første tophistorie i The Markup handler om den usynlige algoritme, der bestemmer, hvor meget du skal betale for en bilforsikring. Undersøgelsen viser, at det ikke er din risiko for at køre galt, der bestemmer præminen, men derimod, hvor sandsynligt det er, at du kan lokkes til at betale en høj pris.

Tjek The Markup her.

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu