Connect with us

Original

Her er mediernes digitale ideer i valgkampen

De digitale redaktioner har længe haft skufferne fulde af kreative ideer til valgkampen. Nu er de endelig online

Udgivet

den

Valgkampen er i gang og endelig kan danske medier hive de digitale lækkerier frem fra skufferne, som de har forberedt.

Her følger en uprioriteret liste af interaktive finesser, som skal hjælpe danskerne til at forstå valget og beslutte, hvor deres kryds skal sættes.

Klassiske kandidattest er ikke medtaget.

Klik på billederne for at komme til mediernes applikationer.

Det mener partierne – tv2.dk

TV2.dk har stillet spørgsmål til partierne på 16 forskellige politikområder og ved hjælp af en meget overskuelig grafik, får man et hurtigt overblik over partiernes positioner


Hvilket parti stemmer du som? – dr.dk

Hvis du svarer på 25 spørgsmål beregner dr.dk hvilke partier, du er mest enig med. Hver gang du svarer på et spørgsmål, kan du se, hvordan de forskellige partisøjler ændrer sig.


Sammensæt din egen regering – Altinget.dk

Altinget har bygget en interaktiv bot, hvor du kan lege med forskellige regeringskonstellationer og få deres politiske analytiker Erik Holsteins kommentar.

Partierne trækkes ind og ud af den kommende regering med simpel drag-and-drop.


Valg FAQ – dr.dk

Der er nærmest ingen grænser for, hvor kedeligt man kan lave en FAQ. Men i dette tilfælde, har dr.dk sprudlet og lavet en meget kommunikerende og letfordøjelig liste med hyppigt stillede spørgsmål – og svar.


Byg Danmarks næste regering – tv2.dk

TV2 har også bygget en regeringsgenerator, der minder en del om Altingets. På TV2s får du kommentarer fra både Hans Engell og Marchen Gjertsen.


Så meget taletid fik partilederne – berlingske.dk

Berlingskes journalister sidder klar med stopuret i de store partilederrunder. Et dejligt, enkelt setup, der hurtigt kan afklare ellers uendelige diskussioner baserede på mavefornemmelser.


Hvilket parti er du i VIRKELIGHEDEN enig med – Information.dk

Informations partitest er baseret på, hvad partierne rent faktisk har stemt – ikke på hvad de siger.


Hvilket parti er du enig med – jp.dk

Jyllands Postens partitest udregner, hvilket parti, du er mest enig med. Baserer sig på 25 spørgsmål som er formulerede af eksperter i samfundsvidenskab.


Hvad er blevet sagt i Folketinget? – dr.dk

Denne valgfeature har støvsuget samtlige mødereferater fra Folketingssalen fra 2015 til 2019. Så hvis du interesserer dig for Lindholm, Superliga eller vegansk mad, kan du se hvilke politikere der har sagt noget om emnet og hvad de har sagt.


Fortællingerne om partierne – dr.dk

Få partierne historie læst op af Jens Ringberg. DR har lavet en lækker webfortælling med lyd, video og tekst om hvert eneste parti. Stille og rolig formidling af baggrund og perspektiv. Public service i ro og mag.


Partitest – eb.dk

Ekstra Bladet er lykkes med at skabe en partitest, der er underholdende og informativ. Som flere andre vægter den ens svar efter, hvor vigtige spørgsmålene er for en.


Overblik: Partierne i Danmark – k.dk

Kristeligt Dagblad, der ellers ofte er meget eksperimenterende i det digitale, kører den hjem med sikre værktøjer, nemlig tekst og video. De har lavet et lille leksikalt opslagsværk, der giver en solid introduktion til hvert enkelt partis historie og politik.


Er du klar til Folketingsvalg? – Spektrum

Altingets børnemedie Spektrum har blandt andet lavet en indbydende partitest og en sjov quiz, der forklarer de mange mærkelige begreber i en valgkamp.

Listen vil løbende blive suppleret med nyt indhold, når medier bygger noget under valgkampen. Ser du et godt eller spændende element, så tip på denne mail

Data

Mette Frederiksen og rød blok vinder valgets første uge på Facebook

Partiledere fra rød blok scorer over 70 % af den opmærksomhed, der er givet til alle partiledere. Af de 10 mest populære opslag er ni røde og fem af dem fra Mette Frederiksen

Udgivet

den

Mette Frederiksen og rød blok vinder valgets første uge på Facebook

Facebook har i valgkampens første uge især summet af Mette Frederiksen og partierne i rød blok. De nye, små partier har dog også trods deres beskedne størrelse opnået betydeligt gennemslag. Det gælder ikke overraskende især Stram Kurs.

Det viser en kortlægning, Medietrends har gennemført af den politiske aktivitet på Facebook i den første uge af valgkampen.

Ser man på de 300.000 likes, delinger og kommentarer, som vælgerne har uddelt til partilederne, så har Mette Frederiksen raget mere end hver fjerde til sig. Dermed har hun skabt næsten dobbelt så meget engagement som Lars Løkke Rasmussens personlige profil.

Til sammen har de fem partiledere i rød blok høstet godt 70 procent af de likes, delinger og kommentarer, som partilederne har fået.

Og liv og aktivitet på Facebook er ikke bare gøgl og staffage. Alle partier satser massivt på Facebook i valgkampen og til sammen har de allerede brændt mellem 580.000 og 226.000 kroner af på Facebookannoncer.

Det har big data analytiker Søren Pedersen beregnet ved at have tracket hver eneste politiske annonce i valgkampen.

De mange interaktioner i Medietrends kortlægning stammer både fra almindelig, organisk rækkevidde og betalt rækkevidde.

I partiregnskabet er der bedre balance mellem rød og blå blok. Takket være de tre små partier, Kristendemokraterne, Nye Borgerlige og Stram Kurs, ender balancen i blå bloks favør. Men uden dem, ville de røde partier også have modtaget flest likes, delinger og kommentarer.

PartiInteraktioner første ugeInteraction rate
Socialdemokratiet39.2341,5
Dansk Folkeparti39.1730,93
Venstre, Danmarks Liberale Parti33.6041,31
Enhedslisten27.0811,06
Alternativet19.5991,13
Stram Kurs18.9736,4
Det Konservative Folkeparti11.9821,4
Liberal Alliance10.6880,47
SF7.5110,87
Radikale Venstre6.7670,49
Nye Borgerlige6.0922,48
Kristendemokraterne4.8194,5
Klaus Riskær Pedersen8445,41
Tabellen viser de opstillede partiers interaktioner i valgkampens første uge.
Data: CrowdTangle/Medietrends

Kigger man på den såkaldte interaction rate, som viser, hvor mange interaktioner, man får per følger, skiller Stram Kurs sig markant ud med en rate på hele 6,4 procent.

I princippet er interaction rate en målestok, der kan bruges til at sammenligne effektiviteten af små og store Facebook-sider. Men da det altid er sådan, at det er de mest engagerede mennesker, der følger en side først, vil interaction rate altid give en fordel til små sider med få følgere.

Der er dog ingen tvivl om, at Stram Kurs har solidt fat i Facebook og derfor også må anses som en af vinderne på Facebook i den første uge af valgkampen.

Som det ses af næste tabel er Stram Kurs vokset med over 1800 nye følgere på en uge og det er valgkampens stærkeste rekruttering.

Andre partier vokser også, men det mest interessante – udover Stram Kurs – er, at Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er gået fuldstændig i stå og kun har tiltrukket cirka 10 nye følgere om dagen.

Man kan indvende, at det skyldes, at Dansk Folkeparti allerede er store på Facebook. Men det er Socialdemokraterne også, og de tiltrækker trods alt flere end 1.000 nye følgere.

PartiFølgere den 14. maj 2019Vækst siden valgudskrivelseStigning i procent
Stram Kurs14.7601.88012,7
Socialdemokratiet105.4151.0281,0
Radikale Venstre42.4598091,9
SF42.7177951,9
Enhedslisten86.7026760,8
Alternativet93.5406360,7
Nye Borgerlige26.8595682,1
Kristendemokraterne5.7565599,7
Venstre, Danmarks Liberale Parti72.9684820,7
Det Konservative Folkeparti35.9674021,1
Klaus Riskær Pedersen7.9493184,0
Dansk Folkeparti103.261810,1
Liberal Alliance94.236590,1
Tabellen viser de 13 opstillede partiers følgere.
Data: CrowdTangle/Medietrends

Kigger man på top 10 af de mest populære opslag fra partiledere i den første uge, er den røde bloks dominans næsten total med hele 9 topplaceringer.

Fem til Mette Frederiksen, to til Pia Olsen Dyhr, en til Uffe Elbæk og Pernille Skipper og endelig en niende plads til Lars Løkke Rasmussen.

Her er de ti opslag, som fik flest likes, delinger og kommentarer i valgkampens første uge:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Læs resten af artiklen

Nye job

Brief

Jysk Fynske Medier vil lave mere lyd – også selvom de taber FM4. I dag indleverer Jysk Fynske Medier sammen med seks andre mediehuse en ansøgning på over 1.000 sider om at overtage driften af FM4, der i dag drives af Radio24Syv. Men uanset om Jysk Fynske Medier vinder udbudet eller ej, vil mediehuset i fremtiden producere meget mere lyd end idag. Det siger både formand og administrerende direktør – Fyens.dk

Facebook-medstifter foreslår tvangsopdeling. ”Det er 15 år siden, jeg var med til at stifte Facebook på Harvard og jeg har ikke arbejdet i firmaet i ti år. Alligevel føler jeg mig både vred og tynget af ansvar.” Sådan skriver Chris Hughes i et debatindlæg, hvor han opfordrer til, at Instagram og Whatapp skilles fra Facebook ved tvang. Han opfordrer også til at Zuckerberg holdes mere ansvarlig for Facebooks fejltagelser – New York Times

Journalisten får ny hjemmeside. Fagbladet Journalisten lancerede onsdag eftermiddag en ny hjemmeside, der er baseret på cards ligesom for eksempel politiken.dk – Journalisten.dk

Quartz bygger betalingsmur. Qz.com har siden sin lancering været gratis, men i al stilfærdighed har de i denne uge rejst en blid betalingsvæg. Efter 10 artikler er det slut med gratis læsning og så må man betale 15 dollars om måneden – QZ.COM

Russere spreder disinformationer i EP-valget. New York Times skriver, at et netværk af russiske websites og sociale medieprofiler spreder disinformationer i den igangværende EP-valgkamp. Eksperter fra blandt andet EU oplyser, at den russiske kampagne efterlader samme digitale fingeraftryk, som tidligere kampagner. Blandt andet den, der blandede sig i den amerikanske valgkamp i 2016 – New York Times

Russerne spreder skræk om 5G. Endnu en artikel fra New York Times om russisk propaganda. Det statsejede RT America har lavet syv programmer om farlighed ved 5G. Senest har de påstået, at børn, der bor i nærheden af 5G-master får cancer, næseblod og indlæringsvanskeligheder – New York Times

Podcastlyttere er mærkelige. I en ny undersøgelse af amerikanernes brug af podcast, er der mange nyttige oplysninger. Men undersøgelsen indeholder også et par selvmodsigende pointer fra brugerne. De fremhæver nemlig, at de elsker podcast fordi de kan gøre alt muligt andet, mens de lytter og samtidig oplyser flertallet, at de ikke foretager sig noget som helst andet end at lytte – EdisonResearch

MittMedia har succes med tidslås. Den første time en artikel er publiceret hos MittMedia er den gratis og derefter klapper muren i og du er nødt til at købe et abonnement. Medietrends har længe fulgt MittMedias tidslås og den skaber et ret fascinerende pres på læserne til enten at skynde sig at læse eller at betale. Derfor ikke overraskende, at MittMedia nu oplyser, at tidslåsen har øget abonnementssalget med 20% – Digiday

Andre læser lige nu