Connect with us

Original

Forretningsmand køber 11 sider af lokalavis for at udgive medie på arabisk

Fawaz Al Alouisi vil inkludere arabisktalende nørrebroere i samfundet ved at give dem journalistik på arabisk

Udgivet

den

Forretningsmand køber 11 sider af lokalavis for at lave medie på arabisk

Der er to måder at starte en avis på. Enten bygge den op fra bunden eller købe sig ind i en eksisterende.

Sidstnævnte løsning er præcis, hvad Fawaz Al Alouisi fra Nørrebro i København netop har gjort. En gang om måneden køber han de bagerste 11 sider af lokalavisen NørrebroLiv og udgiver sin egen avis på arabisk.

Teknisk og juridisk set er der tale om at de 11 sider sælges som annoncer, men Fawaz Al Alouisi og NørrebroLivs chefredaktør Jesper Gisli (foto øverst) anser projektet som en avis i avisen.

Avisen hedder ’Panorama Danmark’, og Fawaz råder over dem og præsenterer dem som sine avissider med ham som ansvarshavende chefredaktør, fremgår det af et fælles Facebookopslag fra Fawaz Al Alouisi og Jesper Gisli.

Fawaz Al Alouisi er irakisk-født dansker, uddannet geolog og ingeniør i oliebranchen men nu selvstændig erhvervsdrivende i det nørrebroske teleselskab HALLO med forretning og base på Nørrebrogade.

Målet med Panorama Danmark er publicistisk og journalistisk, og både
Fawaz Al Alouisi og Gisli understreger, at Fawaz er sekulær.

Avisen vil være uafhængig af både politik og religion, som folk gerne må holde for sig selv, som Fawaz Al Alouisi siger:

“Vi vil hellere bruge en masse kræfter på at sætte fokus på det kommende folketingsvalg, og som uafhængig og neutral avis informere og oplyse om dansk demokrati og valget – noget som rigtig mange indvandrere og flygtninge desværre ikke ved meget om. Mange gør, selvfølgelig – men der er også mange, der skal vide mere, så de kan åbne sig endnu mere op for det danske samfund,” skriver Fawaz Al Alouisi i det fælles opslag.

Han mener, at det er nødvendigt med en arabisksproget avis, hvis han skal komme i journalistisk kontakt med store dele af Nørrebros arabisktalende beboere.

“Det er jo desværre nødvendigt at kommunikere til en masse mennesker på arabisk. Så hvis det er det, der skal til lige nu for på sigt at få dem inkluderet mere i det danske samfund, så må vi gøre det. Alternativet er, at de ikke får de informationer og den almindelige oplysning, der er god og nødvendig, når man er en del af et fællesskab. Så det vil vi give dem på arabisk. ’Panorama Danmark’ vil være som aviser er flest, med artikler om hvad der rører sig og med det mål at bringe os alle mere sammen.”

NørrebroLiv kom til verden i august 2018 og udkommer hver uge i 10.000 eksemplarer. Ud over det udkommer NørrebroLiv med artikler på deres Facebookside, men de har ingen hjemmeside.

Da NørrebroLiv blev lanceret forklarede Jesper Gisli projektet til Medietrends således:

“NørrebroLIV vil bringe folk sammen på Nørrebro ved at skabe, dyrke og passe på store som små lokale fællesskaber. NørrebroLIV vil som lokalavis gå forrest i at genopfinde Nørrebros mangfoldighed i en tid, hvor tolerancen er under pres.”

Læs: Digital lokalavis uden hjemmeside indtager Nørrebro

Fawaz Al Alouisi deler NørrebroLivs vision om at bringe folk sammen og håber, at hans bidrag kan få de arabisktalende læsere til at komme danskerne mere i møde.

“Bland jer nu med danskerne. Tag imod danskerne, og vær sammen. Åbn jer! Det er noget af det, vi vil have som hovedoverskrift; at bringe folk sammen, ligesom NørrebroLIV gør. Vi har trukket os fra hinanden i de seneste årtier, danskere og indvandrere – og det skal vi lave om på. Vi skal være mere sammen.”

NørrebroLiv og Panorama Danmark kan læses her som e-avis.

Foto: NørrebroLiv

Data

Mette Frederiksen og rød blok vinder valgets første uge på Facebook

Partiledere fra rød blok scorer over 70 % af den opmærksomhed, der er givet til alle partiledere. Af de 10 mest populære opslag er ni røde og fem af dem fra Mette Frederiksen

Udgivet

den

Mette Frederiksen og rød blok vinder valgets første uge på Facebook

Facebook har i valgkampens første uge især summet af Mette Frederiksen og partierne i rød blok. De nye, små partier har dog også trods deres beskedne størrelse opnået betydeligt gennemslag. Det gælder ikke overraskende især Stram Kurs.

Det viser en kortlægning, Medietrends har gennemført af den politiske aktivitet på Facebook i den første uge af valgkampen.

Ser man på de 300.000 likes, delinger og kommentarer, som vælgerne har uddelt til partilederne, så har Mette Frederiksen raget mere end hver fjerde til sig. Dermed har hun skabt næsten dobbelt så meget engagement som Lars Løkke Rasmussens personlige profil.

Til sammen har de fem partiledere i rød blok høstet godt 70 procent af de likes, delinger og kommentarer, som partilederne har fået.

Og liv og aktivitet på Facebook er ikke bare gøgl og staffage. Alle partier satser massivt på Facebook i valgkampen og til sammen har de allerede brændt mellem 580.000 og 226.000 kroner af på Facebookannoncer.

Det har big data analytiker Søren Pedersen beregnet ved at have tracket hver eneste politiske annonce i valgkampen.

De mange interaktioner i Medietrends kortlægning stammer både fra almindelig, organisk rækkevidde og betalt rækkevidde.

I partiregnskabet er der bedre balance mellem rød og blå blok. Takket være de tre små partier, Kristendemokraterne, Nye Borgerlige og Stram Kurs, ender balancen i blå bloks favør. Men uden dem, ville de røde partier også have modtaget flest likes, delinger og kommentarer.

PartiInteraktioner første ugeInteraction rate
Socialdemokratiet39.2341,5
Dansk Folkeparti39.1730,93
Venstre, Danmarks Liberale Parti33.6041,31
Enhedslisten27.0811,06
Alternativet19.5991,13
Stram Kurs18.9736,4
Det Konservative Folkeparti11.9821,4
Liberal Alliance10.6880,47
SF7.5110,87
Radikale Venstre6.7670,49
Nye Borgerlige6.0922,48
Kristendemokraterne4.8194,5
Klaus Riskær Pedersen8445,41
Tabellen viser de opstillede partiers interaktioner i valgkampens første uge.
Data: CrowdTangle/Medietrends

Kigger man på den såkaldte interaction rate, som viser, hvor mange interaktioner, man får per følger, skiller Stram Kurs sig markant ud med en rate på hele 6,4 procent.

I princippet er interaction rate en målestok, der kan bruges til at sammenligne effektiviteten af små og store Facebook-sider. Men da det altid er sådan, at det er de mest engagerede mennesker, der følger en side først, vil interaction rate altid give en fordel til små sider med få følgere.

Der er dog ingen tvivl om, at Stram Kurs har solidt fat i Facebook og derfor også må anses som en af vinderne på Facebook i den første uge af valgkampen.

Som det ses af næste tabel er Stram Kurs vokset med over 1800 nye følgere på en uge og det er valgkampens stærkeste rekruttering.

Andre partier vokser også, men det mest interessante – udover Stram Kurs – er, at Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er gået fuldstændig i stå og kun har tiltrukket cirka 10 nye følgere om dagen.

Man kan indvende, at det skyldes, at Dansk Folkeparti allerede er store på Facebook. Men det er Socialdemokraterne også, og de tiltrækker trods alt flere end 1.000 nye følgere.

PartiFølgere den 14. maj 2019Vækst siden valgudskrivelseStigning i procent
Stram Kurs14.7601.88012,7
Socialdemokratiet105.4151.0281,0
Radikale Venstre42.4598091,9
SF42.7177951,9
Enhedslisten86.7026760,8
Alternativet93.5406360,7
Nye Borgerlige26.8595682,1
Kristendemokraterne5.7565599,7
Venstre, Danmarks Liberale Parti72.9684820,7
Det Konservative Folkeparti35.9674021,1
Klaus Riskær Pedersen7.9493184,0
Dansk Folkeparti103.261810,1
Liberal Alliance94.236590,1
Tabellen viser de 13 opstillede partiers følgere.
Data: CrowdTangle/Medietrends

Kigger man på top 10 af de mest populære opslag fra partiledere i den første uge, er den røde bloks dominans næsten total med hele 9 topplaceringer.

Fem til Mette Frederiksen, to til Pia Olsen Dyhr, en til Uffe Elbæk og Pernille Skipper og endelig en niende plads til Lars Løkke Rasmussen.

Her er de ti opslag, som fik flest likes, delinger og kommentarer i valgkampens første uge:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Læs resten af artiklen

Nye job

Brief

Jysk Fynske Medier vil lave mere lyd – også selvom de taber FM4. I dag indleverer Jysk Fynske Medier sammen med seks andre mediehuse en ansøgning på over 1.000 sider om at overtage driften af FM4, der i dag drives af Radio24Syv. Men uanset om Jysk Fynske Medier vinder udbudet eller ej, vil mediehuset i fremtiden producere meget mere lyd end idag. Det siger både formand og administrerende direktør – Fyens.dk

Facebook-medstifter foreslår tvangsopdeling. ”Det er 15 år siden, jeg var med til at stifte Facebook på Harvard og jeg har ikke arbejdet i firmaet i ti år. Alligevel føler jeg mig både vred og tynget af ansvar.” Sådan skriver Chris Hughes i et debatindlæg, hvor han opfordrer til, at Instagram og Whatapp skilles fra Facebook ved tvang. Han opfordrer også til at Zuckerberg holdes mere ansvarlig for Facebooks fejltagelser – New York Times

Journalisten får ny hjemmeside. Fagbladet Journalisten lancerede onsdag eftermiddag en ny hjemmeside, der er baseret på cards ligesom for eksempel politiken.dk – Journalisten.dk

Quartz bygger betalingsmur. Qz.com har siden sin lancering været gratis, men i al stilfærdighed har de i denne uge rejst en blid betalingsvæg. Efter 10 artikler er det slut med gratis læsning og så må man betale 15 dollars om måneden – QZ.COM

Russere spreder disinformationer i EP-valget. New York Times skriver, at et netværk af russiske websites og sociale medieprofiler spreder disinformationer i den igangværende EP-valgkamp. Eksperter fra blandt andet EU oplyser, at den russiske kampagne efterlader samme digitale fingeraftryk, som tidligere kampagner. Blandt andet den, der blandede sig i den amerikanske valgkamp i 2016 – New York Times

Russerne spreder skræk om 5G. Endnu en artikel fra New York Times om russisk propaganda. Det statsejede RT America har lavet syv programmer om farlighed ved 5G. Senest har de påstået, at børn, der bor i nærheden af 5G-master får cancer, næseblod og indlæringsvanskeligheder – New York Times

Podcastlyttere er mærkelige. I en ny undersøgelse af amerikanernes brug af podcast, er der mange nyttige oplysninger. Men undersøgelsen indeholder også et par selvmodsigende pointer fra brugerne. De fremhæver nemlig, at de elsker podcast fordi de kan gøre alt muligt andet, mens de lytter og samtidig oplyser flertallet, at de ikke foretager sig noget som helst andet end at lytte – EdisonResearch

MittMedia har succes med tidslås. Den første time en artikel er publiceret hos MittMedia er den gratis og derefter klapper muren i og du er nødt til at købe et abonnement. Medietrends har længe fulgt MittMedias tidslås og den skaber et ret fascinerende pres på læserne til enten at skynde sig at læse eller at betale. Derfor ikke overraskende, at MittMedia nu oplyser, at tidslåsen har øget abonnementssalget med 20% – Digiday

Andre læser lige nu