Connect with us

Kurateret

Betal for journalistik ved at svare på spørgsmål

Når du møder indhold, som er gemt bag en betalingsvæg har du normalt to muligheder: Betal eller smut. Men nu har et hollandsk firma udviklet en tredje mulighed, hvor du kan betale med lidt af dig selv. Nemlig ved at svare på fem spørgsmål.

Udgivet

den

Betal for journalistik ved at svare på spørgsmål

Når du møder indhold, som er gemt bag en betalingsvæg har du normalt to muligheder: Betal (sikkert et helt abonnement) eller smut. Men nu har et hollandsk firma udviklet en tredje mulighed, hvor du kan betale med lidt af dig selv. Nemlig ved at svare på fem spørgsmål.

Konceptet, kaldet The Playwall, er et relativt enkelt værktøj, der integreres med mediets betalingsvæg og cms-system.

Spørgsmålene, som brugernes stilles formuleres af mediet og vil kan handle om alt fra medievaner til holdninger og følelser. Typisk vil spørgsmålene have en karakter, der gør mediet klogere på sine brugere. Det er ikke muligt at stille spørgsmål, der afslører brugerens identitet.

Foreløbige erfaringer fra Playwall baseret på test af 40.000 brugere viser, at kun 0,3 procent ønskede at betale, hvorimod 13,5 procent var villige til at svare på fem spørgsmål. Noget tyder altså på, at der på modtagersiden er et marked. Spørgsmålet er så om medierne er dygtige nok til at skabe værdi ud af den viden, som brugerne afleverer. Men det er en generel udfordring for medierne, der jo i forvejen har mulighed for at indsamle tonsvis af data om brugerne. Hvis ikke medierne et eller andet sted i processen omsætter data til salg eller merværdi, kan det være ligegyldigt.

Playwall adresserer dette spørgsmål ved at argumentere for, at den øgede viden medierne får om deres brugere, gør det lettere for dem at give dem det indhold, de er interesserede i på det tidspunkt og i den form, som de ønsker, og at det dermed bliver lettere at konvertere dem til betalende brugere på et tidspunkt. En skeptiker kunne anføre, at mediet mest bliver klogere på alle dem, der helt sikkert ikke gider at betale.

Uanset det, er Playwall en original ide, og hvis ikke man stiller krav om, at det skal redde hele finansieringen, kan Playwall bidrage på mange andre gode måder.

Læs mere hos Journalism.co.uk

Foto: Glauber Ramos/Flickr

Læs også