Connect with us

Kurateret

Blendle runder en million brugere

Blendle har succes og argumentet for ikke at tjene penge på stykvis salg af journalistik bliver mindre og mindre værd. Skal Blendle også komme først i DK?

Udgivet

den

Blendle runder en million brugere
VÆRD AT LÆSE FORDI

Den største udfordring er jo at tjene penge på den digitale journalistik. Blendle har et af svarene. Og den traditionelle modstand mod stykslag af nyheder giver mindre og mindre mening.

HANDLER OM

Hollandske Blendle har nu rundet bruger nummer en million og de er derfor ikke længere til at komme udenom eller til at feje til side, som en sjov men urealistisk ide.

Kort fortalt samler Blendle journalistik fra hollandske, tyske og amerikanske medier og sælger artiklerne enkeltvis for mellem 10 og 50 cent – svarende til 75 øre til 3,75 dkk. Konceptet giver dermed alle mulighed for at læse lige, hvad de vil uden at skulle betale dyre abonnementer for at komme ind bag betalingsmuren.

Derfor har mange danske medier betragtet Blendle som en disrupter, der vil underminere og kannibalisere de vigtige abonnementsmodeller. Den effekt har Blendle naturligvis også i en eller anden grad. Men de medier, der er gået med i konceptet (og det er stort set alle førende og toneangivende medier i Holland, Tyskland og USA), har ikke oplevet, at Blendle i særlig grad har været skadelig for abonnementsbasen.

Naturligvis ville den ideelle verden, være en, hvor alle læsere betalte fuldt abonnement uanset, hvor meget eller lidt, de læser.

Men i en digital udvikling, hvor læsertrafikken dag for dag bliver mere og mere fragmenteret og indholdet oftere og oftere konsumeres stykvis (bl.a. takket være vores mediehoppende adfærd på mobiltelefonen), er det vel lige så væsentligt at fokusere på, hvordan man som medie kan tjene penge på styksalg, som hvordan man kan lokke de styksalgsglade forbrugere til at koncertere til loyale abonnenter.

I det lys, er det positivt, at Blendle har vind i sejlene. Personligt køber jeg artikler et par gange om ugen og det er 100 procent sikkert, at der er tale om mersalg for de pågældende medier, da jeg ikke ville købe hele abonnementer hos hver eneste af dem.

Blendle har flere gange udtalt, at Danmark og Norden kunne blive et nyt indsatsområde. Men hvorfor vente på Blendle, hvis danske medier selv kunne stjæle ideen? Den offensiv, tror jeg mange – mig selv inklusive – ville bakke op om.

Et andet godt argument for Blendle, er at de kuraterer det bedste indhold og på den måde fungerer som en aggregator, der skaber mere trafik til den gode journalistik.

LÆS HER

Medium

Kurateret

Facebook til medier: Vi gider ikke snakke mere om jeres trafik og links – den snak tilhører fortiden

På et lukket møde har Facebooks globale chef for kontakt med medier tilsyneladende talt over sig og afleveret det endelige dødsstød til de lette klik

Udgivet

den

Facebook til medier: Vi gider ikke snakke mere om jeres trafik og links. Den snak tilhører fortiden og der er ingen vej tilbage

Det er ikke gået ubemærket hen, at Facebook igennem de seneste to år har skruet voldsomt ned for trafikstrømmen til medierne. Men hvis der skulle være en enkelt redaktør, der stadig drømmer om at trafikken vender tilbage, er det dagen i dag, hvor øjnene skal gnides og en ny strategi, uafhængig af høj Facebooktrafik, skal lægges.

Det må være konsekvensen, hvis tre citater fra Facebooks globale chef for samarbejde med medier, Campbell Brown, står til troende.

Ifølge fem medarbejdere på det australske medie The Australian, har Campbell Brown på et møde med dem sagt:

“Mark (Zuckerberg) er ligeglad med udgivere og giver mig masser af spillerum og opbakning til at gennemføre disse ændringer (neddrosling af trafik)”.

“Vi vil hjælpe med at revitalisere journalistikken. Om nogle få år ville det modsatte ligne, at vi bare holdt jer i hånden, mens jeres forretning døde som på et hospice”.

“Vi gider ikke snakke mere om jeres trafik og links. Den snak tilhører fortiden og der er ingen vej tilbage”.

Campbell Brown har senere afvist at have formuleret sig på den måde, men de fem medarbejdere på The Australian står fast på deres referat af mødet og det anerkendte Nieman Lab har da heller ikke tøvet med at viderebringe citaterne.

Når Campbell Brown taler om at revitalisere journalistikken er det formentlig The Facebook Journalism Project hun tænker på. Det er et projekt, som blandt andet giver medierne fri adgang til at anvende værktøjet CrowdTangle. Senest har projektet annonceret, at de vil støtte medier med at skaffe betalende abonnenter. Dels et program, der støtter lokale medier og dels et program, der støtter medlemsbaserede medier.

Læs også: Hvad ville Facebookchefen gøre som dansk redaktør?

Læs resten af artiklen

Kurateret

God journalistik skal da genbruges

Gode artikler bør ikke dø i arkivet. Med lidt omtanke kan de genudsendes igen og igen og flerdoble deres læsertal.

Udgivet

den

God journalistik skal da genbruges

De fleste medier har en eller flere evergreens i arkivet, som Google hele tiden sender læsere til. Men mens disse få artikler ofte får flerdoblet deres læsertal som månederne og årene går, hensygner det store flertal af artikler i arkivet en stille og glemsom tilværelse, der begynder allerede få timer efter, de er publicerede.

Al fornuft – økonomisk såvel som publicistisk – taler derfor for at få flere artikler til at leve længere og allerhelst få nye liv igen og igen.

Den tankegang har amerikanske The Conversation sat i system ved konsekvent at genpublicere og opdatere udvalgte artikler. Til The Lenfest Solution Set fortæller deres redaktør, hvordan de grundlæggende følger to spor i deres genbrugsstrategi.

  1. Hvis The Conversation har en god baggrundsartikel i arkivet, der bliver relevant på grund af en aktuel begivenhed, får artiklen en hurtig sminke af overskrift og indledning og udsendes igen.
  2. Når faste begivenheder, jul, påske, 4th of july, Superbowl o.s.v. er aktuelle, har The Conversation et arsenal af artikler, læserne vil finde relevante.

Afhængig af, hvor meget, der ændres i indledning og rubrik afgør The Conversation om artiklen sendes ud med original url eller som en helt “ny” artikel. Men det er altid fast praksis, at det fremgår tydeligt for læserne, at artiklen er genpubliceret. Lige så vigtigt er det, at fakta og sammenhæng tjekkes på ny for at sikre, at alt stadig er validt.

The Conversation har artikler, der foreløbigt er genudsendt fire gange. Genpubliseringen giver i øvrigt også mulighed for at eksperimentere med overskrifter og billedevalg.

Læs mere om The Conversations strategi her.

I Danmark har flere medier haft succes med den såkaldte Bolius-finte, hvor der bliver kælet for SEOen i arkivet ved at rydde op og kassere artikler, der minder for meget om hinanden. På den måde får medierne en guld-artikel til hvert emne, som læserne får lettere ved at finde frem til end hvis mediet havde to-tre artikler, der skyggede for hinanden i den famøse søge-algoritme.

Hvis du kender til danske medier, der ligesom The Conversation har en systematisk genbrug af artikler, må du meget gerne give lyd – enten i kommentarsporet på det sociale medie, hvor denne artikel er delt, eller ved at skrive til denne mail.

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu