Connect with us

Kurateret

Quiz’er og interaktivt journalistik trues af Facebook

Interaktiv journalistik skaber masser af personfølsomme data. Medierne ville aldrig misbruge dem, men har de sociale medier samme standard?

Udgivet

den

quiz data misbrug
VÆRD AT LÆSE FORDI

Interaktiv journalitik skaber masser af personfølsomme data – vil de sociale medier misbruge dem?

HANDLER OM

Hvis medierne lægger deres indhold direkte på de sociale medier, som for eksempel Facebook Instant Articles, opstår der store etiske problemer, hvis indholdet er interaktivt. Det mener Michael Keller fra Bloomberg, der har specialiseret sig i interaktiv journalistik.

Pointen er, at interaktivt journalistik handler om, at brugerne enten styrer indholdet ved at vise, hvad de er interesserede i, eller at de ligefrem giver oplysninger om viden, holdninger, personlige informationer m.v. Spørgsmålet er så, hvad fx Facebook kan finde på at bruge de data til.

Brugernes politiske holdninger kan formentlig sælges for gode penge. Det samme gælder personlige data som højde, vægt, personlige præferencer osv. Kun fantasien – og måske etikken – sætter grænser.

Redelige medier ville aldrig sælge den slags data videre, men kan vi stole på, at de sociale medier har samme standarder? Og hvis vi ikke stoler på det, bør vi ikke producere interaktivt journalistik på fx Instant Articles.

Hvis sidstnævnte scenarium er resultatet, er der vel tale om en indskrænkning af den journalistiske frihed, mener Michael Keller.

LÆS HER

Medium

Læs også