Connect with us

Kurateret

Kan man være verdens største nyhedsfilter uden at tænke journalistisk?

Facebook er så dominerende som gatekeeper af vores nyheder, at det er vigtigt at vide, hvordan de sorterer og prioriterer de nyheder, vi ser. Det er kernen i dette interview med chefen for Facebooks nyheds feed.

Udgivet

den

Kan man være verdens største nyhedsfilter uden at tænke journalistisk?
VÆRD AT LÆSE FORDI

Facebook er så dominerende som gatekeeper af vores nyheder, at det er vigtigt at vide, hvordan de sorterer og prioriterer de nyheder, vi ser. Det er kernen i dette interview med chefen for Facebooks nyheds feed.

HANDLER OM

Magten til at bestemme, hvilket verdensbillede, der skal tegnes, er for længst flyttet fra nyhedsmedierne til de sociale medier – særligt Facebook. Men, mens nyhedsmediernes altid har bekendt sig til redaktionelle valg baseret på åbne og velkendte nyhedskriterier bekender Facebook sig en hemmelig algoritme, som er individuel for hver eneste af de 1,6 milliarder brugere.

For nylig er det dog kommet frem, at “trending topics” redigeres af rigtige mennesker og en tidligere medarbejder hævder anonymt, at højreorienterede emner er blevet nedtonet på “trending topics”. Dette er dog skarpt afvist af Facebook.

Uanset, hvad man mener om Facebook, mener de fleste nok, at dominansen er lettest at acceptere, hvis magten til at bestemme, hvilke nyheder, der når frem til os, er styret af en neutral maskine, som behandler alle inputs efter samme skala. Men når Facebook siger, at de både vil underholde og informere bedst muligt, så kræver det en masse fravalg. Det ved enhver, der har været på en nyhedsredaktion. Betyder det ikke, at Facebook dermed også er blevet vores alles chefredaktør og kan man håndtere den opgave uden at agere som en rigtig chefredaktør?

Det svarer chefen for Facebooks News Feed på i dette interview. Advarsel – det er langt. Og det spændende kommer i anden halvdel.

LÆS HER

The Verge

Læs også