Connect with us

Kommentar

Derfor sender jeg penge til ukrainske medier

De er hele klodens boots on the ground, og vi skal gøre alt, vi kan for at hjælpe og støtte dem.
Vi kan ikke sikre dem mod at blive hacket eller skudt, men vi kan sikre deres økonomi, så de har de bedste muligheder for at passe deres vigtige opgave.

Udgivet

den

Derfor sender jeg penge til ukrainske medier

For tre måneder siden fandtes det engelsksprogede Kyiv Independent ikke. I dag er det en af verdens vigtigste kilder til nyheder fra krigen i Ukraine.

Fortællingen om Kyiv Independent er både historien om trange kår for uafhængig journalistik i Ukraine, og fortællingen om, at moderne medieteknologi kombineret med menneskelige ildsjæle med store journalistiske hjerter kan skabe mirakler på kort tid.

Frem til november sidste år var alle 30 stiftere af Kyiv Independent ansat på Kyiv Post, der på det tidspunkt var Ukraines største engelsksprogede medie.

Historisk set har Kyiv Post haft ry for god og uafhængig journalistik. De har vundet talrige journalistiske priser og deltaget i store internationale samarbejder som for eksempel Panama Leaks.

Men efter forretningsmanden Adnan Kivan overtog mediet i 2018 er stemningen mellem journalisterne og den nye ejer blevet mere og mere anstrengt.

I efteråret planlagde Kivan forskellige redaktionelle omlægninger, som redaktionen opfattede som et alvorligt indgreb i deres redaktionelle frihed. Den strid kulminerede med at Kivan fyrede hele redaktionen den 8. november.

Det fik 30 af de cirka 35 fyrede journalister til at stifte Kyiv Independent allerede tre dage senere. Den 26. november blev det første nyhedsbrev udsendt og den 2. december var hjemmesiden også en realitet – kun tre måneder siden.

Var det ikke for krigen, der nu er brudt ud, ville de fleste af os dog næppe have opdaget eksistensen af Kyiv Independent. Helt uagtet krigen, er historien ellers også interessant set med mediebriller, fordi den viser, hvor let det er at skabe nye, digitale medier. Samt at mediers reelle egenkapital er kombinationen af dygtige medarbejdere og et godt brand. Begge dele kan hurtigt fordufte.

Nu falder bomberne over Ukraine og den frie journalistik er vigtigere end nogensinde før. Den opgave har ildsjælene på Kyiv Independent om nogen dedikeret sig til og hele verden er blevet deres publikum.

Jeg kender ikke deres trafik på hjemmesiden og vil ikke forstyrre dem med spørgsmål, men ingen tvivl om, at vi fænomenet eksplosion får en særlig smuk og publicistisk betydning her.

For to uger siden havde det nystartede medie 20.000 følgere på Twitter. Onsdag eftermiddag nærmede de sig 1.6 millioner følgere.

Kyiv Independent – og andre ukrainske medier, i øvrigt – kæmper lige nu en heroisk kamp som hele klodens boots on the ground, og vi skal gøre alt, vi kan for at hjælpe og støtte dem.

Vi kan ikke sikre dem mod at blive hacket eller skudt, men vi kan sikre deres økonomi, så de har de bedste muligheder for at passe deres vigtige opgave.

Derfor har jeg lige doneret et pænt beløb til Kyiv Independents crowdfunding og det er der tusindvis af andre mennesker kloden rundt, der også har gjort. Faktisk så meget, at målet i kampagnen er passeret mange, mange gange.

Alligevel vil jeg opfordre til at støtte Kyiv Independent. Pengene får de brug for i den kommende tid og det er et bidrag, der har lige så stor betydning som nødhjælp, våben og sanktioner.

Støt Kyiv Independent her

🙏

Jan

PS: Hvis du hellere vil støtte ukrainske medier generelt, er der også en anden indsamling, som er værd at overveje. Den sender pengene videre til de medier, der måtte få de største behov hen ad vejen. Denne crowfunding er drevet af et konsortium af medier både i og udenfor Ukraine. Den ansvarlige person for indsamlingen er også medstifter af Kyiv Independent.

Læs også