Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

Websummit dag 2: Vi har ikke newsrooms mål – vi har business mål

• Vi har ikke newsrooms mål. Vi har business mål
• Jagten på det tredje ben
• Dagens startup
• Kom med på Medietrends kurser

Udgivet

den

Ikke et ord om Sam Altman, men...

Velkommen til Medietrends nyhedsarkiv. Hvis du ønsker at få friske nyhedsbreve kan du gratis tilmelde dig det ugentlige nyhedsbrev ved at klikke HER

Lissabons Metro-medarbejdere valgte den perfekte dag at strejke. Nemlig i dag, hvor mindst 40.000 mennesker skulle transporteres samtidigt ud til Websummit, der ligger syv-otte kilometre fra centrum.

Jeg gad ikke engang forsøge at finde en taxa. 

I stedet gik jeg hen til det dyreste hotel i nabolaget og ventede 30 sekunder til jeg så nogle websummittyper komme ud til deres ventende Bolt-bil.

Hermed er det protip givet videre og nu har jeg to venner, lad os bare sige bekendte, fra det londonske investormiljø. 

——————————————

På grund af corona er det to år siden Websummit sidst blev afviklet og i mellemtiden har jeg helt glemt, hvor sindssyge mennesker er, når de forsamles langt væk hjemmefra på arbejdsgiverens regning.

Websummit er et kakafonisk vanvid af sprog, skøre påklædninger, selfies, kindkys, mundbind med smagløse logo og folk der gør mærkelige ting, fordi det er nødvendigt for at få den helt rigtige optagelse med Go Pro-kameraet til det næste selvpromoverende opslag på Instagram eller TikTok.

Men der sker også masser af begavede ting. Bare scrol ned 👇

Jan


Kat Downs Mulder, Washington Post, og Nicholas Johnston fra Axios

Vi har ikke newsrooms mål. Vi har business mål

I en medieverden, hvor vi kan måle næsten alt, er der en overhængende fare for at måle journalistikken ihjel. 

Derfor var det en god oplevelse at høre repræsentanter fra to af mediebranchens mest digitaliserede medier slå fast, at målepunkter (metrics) ikke er alt og har klare begrænsninger som styreredskaber.

”Vi har ikke redaktionsmål. Vi har forretningsmål”, sagde chefredaktør Nicholas Johnston fra det succesrige nyhedsbrevsimperium Axios.

Med det mente han, at journalisterne skal bruge de mange data til at forstå hele livslinjen for en historie, hvordan den læses og opfattes af brugerne, men at de aldrig, som i ALDRIG, skal jagte hotte emner bare fordi alle ved, at de skaber klik.

Hos Washington Post, der har udviklet sig til et techfirma efter Amazonejer Jeff Bezos købte det i 2013, er der så godt som ingen ende på data i redaktionslokalerne. Flere hundrede udviklere sidder sammen med journalisterne og det er et ideal, at alle er integreret med hinanden og både forstår, hvad god journalistik er og hvordan den sælges og distribueres.

”Vi tror på, at det skaber en stor værdi, at alle har adgang til data og forstår dem. Det skaber bedre journalistik. Men vi er ikke radikale. For der er masser er værdier, der er svære at måle. For eksempel impact,” lød det fra Kat Downs Mulder, der er managing editor på Washington Post.

Til trods for den noget tilbagelænede attitude overfor data, var begge mediechefer dog overbeviste om, at de er på et primitivt dataniveau lige nu sammenlignet med om fire år.

Axios mener, at udviklingen især vil gå på at blive klogere på brugernes engagement, mens Washington Post mener, at datarevolutionen vil styrke personalisering og evnen til at tilpasse nyhedsmix og nyheder relevant til den enkeltes behov.

Den vigtigste pointe i mine ører kom dog som en bemærkning fra Kat Downs Mulder fra Washington Post uden for sessionens vinkel. Nemlig at Washington Post skal booste sin udvikling af nye journalistiske formater. Gerne visuelle og gerne med lyd. Men behovet er færre ord og kompleks formidling på kortere tid.

»Overvågningskapitalisme kombineret med kunstig intelligens er at udpege, hvilken type du er, og hvordan vi bedst kan tjene flest mulige penge på dig« Robert McNamee, god for 1 mia. dollars og tidlig investor i Facebook.

CEOs Nicholas Thompson fra The Atlantic og Elizabeth Bramson-Boudreau fra MIT Technology Review.

Jagten på det tredje ben

Jo flere indtægtskilder, jo bedre.

Fint med annoncer så længe, der stadig er penge i dem. Endnu bedre med abonnementer, for de skaber en stabil indtægt og er en sikker markør for om indholdet matcher brugernes behov. Men allerbedst hvis man kan skabe et tredje ben eller måske et fjerde.

Det mener Nicholas Thompson, der er CEO for The Atlantic og Elizabeth Bramson-Boudreau, der også er CEO, men for MIT Technology Review.

Bramson-Boudreau er særlig på jagt efter et tredje ben efter pandemien smadrede MITs lukrative eventbusiness. Hun tror ikke, at lysten til at mødes face-to-face for alvor vender tilbage (lidt sjovt sagt på en scene på en konference med 40.000 deltagere) og derfor skal der tænkes alternativt.

Hendes bedste bud er at bygge en netværksforretning oven på journalistikken. Finde og skabe communities, som mediet logisk kan servicere eller facilitere på baggrund af den kerneviden, der er på redaktionen. (fristende at nævne Medietrends to netværk, så det er hermed gjort)

Nicholas Thompson fra The Atlantic er meget optaget af referral-mulighederne. Altså at et medie formidler et websalg og får et cut af salget. Han har ikke besluttet at gå den vej, men forestiller sig, at The Atlantic for eksempel kan få en bid af bogsalget.

En anden mulighed kunne være at skabe JaaS – journalism as a service. Det er en ide om at bygge produkter og værktøjer op omkring de journalistiske evner redaktionen har. Det kan for eksempel være særlige søgeværktøjer, beregnere, overvågningstjenester osv. Services, som gør brugerne bedre til deres arbejde eller interesse.

Uanset hvad, skal The Atlantic have flere ben.

Og apropos abonnementsforretning, som er gået strygende under pandemien, så er det også en udvikling med en kedelig bivirkning, mente Nicholas Thompson. Betalingsvæggene efterlader nemlig større og større befolkningsgrupper uden adgang til kvalitetsjournalistik og misinformationer er sjovt nok altid gratis.

Robert McNamee har scoret kassen på big tech og har nu alle de rigtige holdninger

»Vi kigger altid på de 5 største tech-selskaber. Hvad hvis vi ser på de 500 største? Hvem er de 495 andre? Hvad ville det hjælpe at skifte Zuckerberg ud? De 495 andre er jo misundelige på ham og ingen af dem vil agere anderledes« Robert McNamee, god for 1 mia. dollars og tidlig investor i Facebook.

Dagens startup

Personligt elsker jeg at vise min by og land frem til udenlandske gæster. Man opdager altid noget nyt og ofte får man øjnene op for, hvordan vores samfund og kultur ser ud udefra.

Derfor faldt jeg for denne hollandske startup, der er en af Websummits mere end 2.500 startups.

Hollandske Localie.co er et af 2.500 startups, der håber på kunder og investorer på Websummit

Localie.co matcher lokale værter med besøgende gæster ud fra interesser og andre fællestræk. Gæsten betaler for en guidet tur og Localie.co snupper et cut.

Kom med på Medietrends kurser

Efter nytår har vi disse kurser:

Lige nu kan du også nå at få en af de sidste to pladser til dette kursus, der kører allerede om fire uger:

Mød magten

Dette kursus er for dig, der vil møde og forstå den moderne magt. I løbet af fire dage kommer du godt rundt på Christiansborgs gange og besøger også topministre, tænketanke, organisationer og partier. Troels Mylenberg (TV2) og Jan Birkemose (Medietrends) er dine guider i magtens indercirkler.

Skriv hvis du vil vide mere om, hvem du kan møde.

pro.medietrends.dk

Vidste du, at Medietrends har et netværk for alle, der arbejder med nyhedsbreve? Fem gange årligt holder vi online masterclasses med inspiration fra de bedste på feltet og hver måned får du et fagligt nyhedsbrev om nyhedsbreve!

LÆS MERE

Ikke mere i denne omgang – vi ses allerede igen i morgen aften

Jan

Læs også