Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

Her er Bornholms nye syntetiske studievært

• Se vinderne af Ugeavisernes Årspriser 2021
• I forbindelse med Folketingets åbning i tirsdags producerede TV2 en imponerende dronevideo af folkestyrets indre
• Selvfølgelig kan 600 journalister holde på en hemmelighed
• Tirsdag fik Radio Loud en skarp påtale fra Radio- og TV
• Ballade får topchef til at forlade Facebooks CrowdTangle

Udgivet

den

Jeg vil vide (næsten) alt om dig 🤓

Velkommen til Medietrends nyhedsarkiv. Hvis du ønsker at få friske nyhedsbreve kan du gratis tilmelde dig det ugentlige nyhedsbrev ved at klikke HER

Godmorgen

Du kan læse denne indledning, som du plejer, eller klikke på videoen lidt længere nede og lytte og se den i selskab med Anna, min syntetiske assistent.

Anna er skabt med programmet Synthesia, som jeg efterhånden har leget med i nogle år. Det er der sådan set intet nyt i. 

Det nye er, at Bornholm.nu også har kastet sig ud i det og nu præsenterer en syntetisk tv-avis med nyheder fra Bornholm speaket af avataren Bridget. Dermed er der taget et markant skridt ind i en ny verden, som danske medier hidtil har stået uden for.

Kvaliteten af den bornholmske studievært og mine egne videoer med Anna er endnu, hvad jeg vil betegne som i beta. Men udviklingen går rasende stærkt og særligt på de store verdenssprog er niveauet langt højere.

Forud for det bornholmske projekt har blandt andre BBC eksperimenteret med avatars til lokale vejrudsigter og Reuters har lavet hele sportsnyhedsindslag a la de indslag, som Bornholm.nu producerer.

Det virkeligt interessante og afgørende er, at teknikken nu er så billig, at aktører som mig og Bornholm.nu kan lege med. For eksempel har denne video kostet otte dollars at producere.

Så lave priser åbner for masser af spændende muligheder i både medie- og kommunikationsverden.

Forestil dig for eksempel en større virksomhed, der skaber en avatar af deres direktør – det kan gøres på cirka 15 minutter – og så lader avataren sende personaliserede nyheder og beskeder til hver enkel medarbejder. De kan oven i købet være på op til 50 forskellige sprog, hvis firmaet er multinationalt.

Man kunne også smelte alle artikler fra Ritzaus boligrobot sammen med en avatar, der er modeleret efter Tina Müller, som er vært på Hammerslag. Vi kunne placere syntetiske Müller foran en billeder af boligen hentet fra Google Streetview og på den måde få en video, der ville være sjov og fascinerende for de involverede sælgere og købere.

Ligeledes kunne vi allerede til kommunalvalget om en god måned smide robotskrevne portrætter af hver eneste nyvalgt byrådsmedlem ind i maven på Synthesia og lade en udvalgt avatar speake dem – det kunne for eksempel være en profileret politisk reporter.

Lige nu træder den syntetiske journalistik ind i en udviklingsfase, hvor vi oftere vil støde på nye anvendelsesideer. Der vil utvivlsomt dukke masser af dårlige eller pjattede ideer op, men blandt dem vil vi formentligt også se kimen til mere bæredygtige formater.

Nøgleordene er masseproduktion, multisprog samt muligheden for at manipulere kreativt. 

Sidstnævnte åbner for den skræmmende risiko for bad guys, der misbruger teknologien til fake news. Men det kan også skabe imponerende digitale fortællinger som In Event of Moon Disaster, der med danske Magnus Bjerg, i sidste uge vandt en Emmy for at lade Nixon speake den tale, han skulle have holdt, hvis månelandingen i 1969 var endt galt. 

Og hermed videre til resten af nyhedsbrevet.

God læselyst

Jan


Se og hør Anna speake nyhedsbrevets intro

⇓ 1

Se vinderne af Ugeavisernes Årspriser 2021

Ugeavisernes Årspriser blev onsdag aften uddelt i forlængelse af Ugeavisernes Efterårsseminar i Kolding.

”Når man som jurymedlem gennemgår indstillingerne, bliver det tydeligt, hvorfor de lokale ugeaviser fortjener hæder og anerkendelse. Ugeaviserne er uundværlige for demokratiet og den lokale sammenhængskraft, både lokalt og nationalt – det viser årets vindere på hver sin måde. De knokler på for at sikre en nødvendig digital omstilling og samarbejder med det lokale forenings- og erhvervsliv. Mange er drevet af ildsjæle, der vedholdende går den ekstra mil. Ugeavisbranchen har de forgangne år været særligt hårdt ramt, ikke kun af corona, men også af techgiganternes stadig mere markante rolle i vores mediebillede. Men desto større er fornøjelse ved i dag atter at være samlet og fejre det bedste som de lokale ugeaviser kan.”

Gerd Maria May, Juryformand

danskemedier.dk

⇓ 2

I forbindelse med Folketingets åbning i tirsdags producerede TV2 en imponerende dronevideo af folkestyrets indre. Jeg er dog lidt fristet af holde med Søren Pedersen, der efterlyste fraklip af dronens kollisioner med diverse bygningsdele.

⇓ 3

Selvfølgelig kan 600 journalister holde på en hemmelighed

Der kan siges meget om The Pandora Papers, der er det nyeste projekt fra The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Men en pointe kunne være, at projektet dokumenterer potentialet i journalistisk samarbejde på tværs af landegrænser, sprog og medier. Samt at journalister, trods ry om det modsatte, rent faktisk kan holde på hemmeligheder og overholde aftaler.

Flere end 600 journalister fra 150 medier har været involveret og alle har overholdt et fælles publiceringstidspunkt. Findes der andre faggrupper der kunne det?

Pandora Paper indeholder 11,9 millioner dokumenter, der afslører kendte menneskers brug af skattely.

www.icij.org

⇓ 4

Classifieds

  • Skab konsistens i din marketing. Bogen Opbyg dit publikum lærer dig at styrke kundernes tillid, så de køber igen og iden uden påtrængende eller generende marketing. Læs mere om bogen
  • Festival for nye medier 28. oktober: Foreningen Nye Medier afholder for femte år i træk den populære 1-dags festival. I år er temaet nye tendenser og muligheder fremprovokeret af pandemien. Læs mere
  • Kom GRATIS med til Festival for nye medier. Ligesom jeg plejer, har jeg også i år en ekstra billet til festivalen, fordi jeg er støttemedlem. Billetten trækkes der lod om mellem Medietrends medlemmer. Bliv medlem her

Classifieds er et nyt eksperimenterende annonceformat/opslagstavle. Tanken er at give mulighed for billig eksponering til alle, der er interesseret i at komme ud til nyhedsbrevets pt 2.800 læsere.

Skriv gerne hvis du er interesseret i at bruge formatet nu eller senere. Prisen er 800 kr. (+ moms) – hvis altså formatet bliver permanent.

⇓ 5

Tirsdag fik Radio Loud en skarp påtale fra Radio- og TV-nævnet. Jeg har dissekeret den fire sider lange kritik i en Twittertråd.

Klik på den blå fugl.

⇓ 6

Ballade får topchef til at forlade Facebooks CrowdTangle

En af brikkerne i balladen om Facebook er analyseværktøjet Crowdtangle, som jeg blandt andet har udbudt kurser i i adskillige år.

Crowdtangle er især kommet i centrum efter, at journalisten Kevin Rose begyndte at lave en opdatering på Twitter over de ti amerikanske facebookopslag, der hver dag har flest interaktioner.

Da den daglige opdatering nærmest konstant dokumenterer, at det er fake news, hate speech og konspirationsopslag, der får flest opslag, er Facebook angiveligt begyndt at stramme grebet om Crowdtangle.

For hvorfor skal Facebook finansiere et værktøj, der stilles gratis til rådighed for forskere og medier, og som oftere og oftere bruges til at skyde Facebook i fødderne.

I løbet af sommeren var der rygter om at Crowdtangle ville blive nedlagt, men det er endnu ikke sket. Til gengæld kom det i aftes frem, at deres stifter og CEO Brandon Silverman netop er fratrådt sin stilling.

Jeg tror ikke det sidste er sagt i den sag…

www.theverge.com

Nyt job

Se masser af ledige job på Joblisten og fortæl din HR-chef, at Joblisten på Medietrends er det klogeste sted at slå job op, hvis man vil i kontakt med dem, der kigger fremad.

Sendt dette link til HR.

Kurser

⇓ 7

Mediernes Efteruddannelse har hævet støtten til alle Medietrends kurser og det betyder, at de i øjeblikket er meget billige. Ofte kun 2000 kr. per kursusdag – hvis altså din arbejdsplads er medlem af PU.

Lær podcast af de bedste

Få opskriften på den originale ide og populære podcast. Tre dages grundkursus og personlig sparring fra to af Danmarks bedste lydfolk, Tor Arnbjørn og Dorte Palle, gør dig til en stærk og spændende podcaster. Tdiligere kursister har givet de tre dage topkarakterer og oplevet at blive løftet markant.

pro.medietrends.dk

Explainer videos, explained – ekstra kursus

Workshop: Lær hvordan Vox producerer deres berømte explainer videoer, der har millionpublikum på Youtube og Netflix.

På 3 dage giver seniorproducer Liz Scheltens dig alle Voxs værktøjer, strategier og staldtricks til explainer video. Intense dage for alle med lyst til forklarende journalistik.

Vi kører to kurser. Der er få pladser tilbage på begge.

pro.medietrends.dk

Mød magten

Dette kursus er for dig, der vil møde og forstå den moderne magt. I løbet af fire dage kommer du godt rundt på Christiansborgs gange og besøger også topministre, tænketanke, organisationer og partier. Troels Mylenberg (TV2) og Jan Birkemose (Medietrends) er dine guider i magtens indercirkler.

pro.medietrends.dk

Ingen har vist undgået at høre om DRs omstruktuering i denne uge. Men her får du Christian Bondes – vært på Curlingklubben – underholdende udlægning af, hvad det nu nedlagte DR Medier egentligt var for en størrelse.

C’est tout – jeg er tilbage igen i næste uge

Jan

Læs også