Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

Zetland runder 20.000 medlemmer og åbner morgenflade

• Zetland sigter nu efter en fordobling af medlemmerne
• Facebook udvikler robot der kan blive katastrofe for medierne
• Rekordmange journalister er fængslet
• Vox vil sælge video for 110 mio. dollars i 2021
• Se JournalismAI Festival 2020 on demand
• The Correspondent lukker til nytår
• Jyllands-Posten lancerer lokal datajournalistik i Aarhus
• Her de nominerede til Tvprisen 2021

Udgivet

den

Be human – it’s smart business

Velkommen til Medietrends nyhedsarkiv. Hvis du ønsker at få friske nyhedsbreve kan du gratis tilmelde dig det ugentlige nyhedsbrev ved at klikke HER

Jeg har ikke aktier i Zetland, men som mediemenneske er det lidt af en julegave, at det går godt for branchens iværksættere.

For mindre end halvandet år siden fossede der hver måned 350.000 kroner ud af Zetlands kasse. En vild og ambitiøs redningsplan blev rullet ud og ved hjælp af loyale medlemmer nåede Zetland relativt hurtigt at vokse til balancepunktet på 14.000 medlemmer. 

Nu runder Zetland 20.000 medlemmer og der er gang i ansættelserne af nye folk og udrulning af redaktionelle projekter – blandt andet en ny, Zetlandsk morgenflade.

Zetland er nemlig startup helt ind i knoglerne og det betyder, at frie midler skal investeres i vækst og ikke i egenkapital. Eller sagt mere direkte og med direktør Tav Klitgaards ord:

“Vi vil hellere bruge pengene på at ansætte flere journalister end på at have designermøbler på Rådhuspladsen.”

Det kunne lyde som en stikpille til JP/Politikens Hus, men i mit interview med Tav Klitgaard opfattede jeg det mere som en reference til Danmarks dyreste adresse – i hvert fald i Matadorspillet.

Altså ren julefred her og derfor vil jeg også ønske dig og din familie den bedst tænkelige jul under disse besynderlige forhold, som vi øjeblikket må leve med.

Nyhedsbrevet kommer igen i 2021, men hold øje med Medietrends.dk mellem jul og nytår.

Dette nyhedsbrev indeholder i øvrigt otte historier.

God læselyst

Jan

PS: Til allersidst skal du ikke snyde dig selv for Informationjournalist Bo Elkjærs nuancerede twittertråd om forholden mellem medierne og Mette Frederiksen


1. Zetland sigter nu efter en fordobling af medlemmerne

Inden udgangen af 2022 satser Zetland på at nå 40.000 medlemmer. Det fortæller direktør Tav Klitgaard i en samtale, hvor vi mest fokuserede på dagens gode nyhed om, at de runder 20.000 medlemmer og om hvad det betyder for Zetland og deres journalistik.

2. Facebook udvikler robot der kan blive katastrofe for medierne

Et Facebookprojekt kaldet TL;DR (too long, didn’t read) kan blive en meget stor hovedpine for medierne. Ved hjælp af kunstig intelligens kan TL;DR læse artikler og derefter skrive et præcist og dækkende resume i punktform eller læse det højt.

Det betyder, at mange, formentlig rigtig mange, nyhedsbrugere vil stille sig tilfredse med resumeet og derfor ikke give medierne de vigtige klik, der skaber redaktionel og kommerciel relation mellem medierne og brugerne.

I princippet er TL;DR ikke anderledes end de citatartikler, som alle medier selv producerer af andre mediers indhold. Men i det øjeblik, man kan få robotter til at støvsuge alle artikler, bliver der tale om et ekstremt omfattende indholdstyveri eller citat, hvis man vil sige det pænt.

TL;DR var en del af et internt demooplæg hos Facebook, som Buzzfeed har opsnappet en lydoptagelse af.

Medietrends 2021

Fik du læst MEDIETRENDS 2021?

Jeg har udvalgt 10 tendenser, som jeg vurderer kommer til at præge medierne i 2021.

Du kan downloade dem som en printvenlig pdf, eller du kan få dem tilsendt som et trykt hæfte på 28 sider, hvis du bliver medlem af Medietrends for 25 kroner om måneden.

Du kan også læse tendenserne enkeltvis på Medietrends, hvor den første tendens blev publiceret i mandags og herefter dryppes der en dagligt frem til og med 2. juledag.

3. Rekordmange journalister er fængslet

2020 sætter en kedelig rekord i antal fængslede journalister. Det viser den årlige opgørelse fra Committee to Protect Journalists, der optæller, hvor mange journalister, der var fængslede den 1. december hvert år.

I 2019 var antallet 272 og i år var det 274.

  • Kina 47
  • Tyrkiet 47
  • Egybten 37
  • Saudi Arabien 24
  • Eritrea 16
  • Vietnam 15
  • Iran 15
  • Hviderusland 10
  • Cameroun 8
  • Ethiopien 7

Netop den dag, da optællingen skete, var der ingen journalister fængslet i USA. Men i løbet af året anslår Committee to Protect Journalists, at cirka 110 journalister enten har været arresteret eller retsforfulgt i USA.

4. Vox vil sælge video for 110 mio. dollars i 2021

Vox, der løftede og udviklede explainerjournalistikken til nye niveauer, er ved at gøre det samme med videojournalistikken. Ifølge Axios forventer Vox at omsætte hele 110 millioner dollars på deres videoenhed næste år – det svarer til 672 mio. dkr.

Omsætningen kommer blandt andet fra salg til Netflix og HBO og annonceindtægter fra Youtube. Et af områderne er de særlige explainer videoer, der har millioner af seere på både Youtube og Netflix. Fra den redaktion kommer senior producer Elisabeth Scheltens til København for at holde to tre-dages kurser om explainer video omkring 1. februar.

Det ene kursus er helt udsolgt, mens der stadig er pladser på det andet.

5. Se JournalismAI Festival 2020 on demand

JournalismAI Festival blev afviklet i sidste uge med masser af spændende oplæg og debatter. Nu er hele programmet gjort tilgængeligt på festivallens hjemmeside.

6. The Correspondent lukker til nytår

Det fik stor opmærksomhed, da det hollandske medlemsmedie De Correspondent for kun lidt over et år siden besluttede at søsætte et internationalt søstermedie skrevet på engelsk.

Men til nytår er det slut.

The Correspondent blev udgivet fra New York, men var rettet mod et engelsktalende publikum i hele verden. At målgruppen var så spredt, er formentlig årsagen til, at The Correspondent ikke lykkedes.

7. Jyllands-Posten lancerer lokal datajournalistik i Aarhus

Hyperlokale datainformationer, gerne spitzet op med indhold fra boligrobotter, der skriver om hushandler, er et oplagt brugercentreret servicefundament, som den lokale journalistik kan hvile på.

8. Her de nominerede til Tvprisen 2021

TV Prisen uddeles i 21 forskellige kategorier den 28. januar 2021.

Det var hvad jeg havde på hjertet i denne uge, ja dette år.

Tak for 2020 og lad os sammen krydse fingre for et bedre 2021

🎄Jan🍾

Læs journalist Bo Elkjærs tråd om, hvorfor Mette Frederiksen bør stille op til kritiske interviews, men hvorfor kritikken af hende er historieløs.

Læs også