Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

Nyhedsalgoritmer er ofte bedre end redaktører, mener danskerne

• Danskerne mener, at nyhedsalgoritmer ofte er bedre end journalister og redaktører
• Greta Thunberg bliver chefredaktør på Dagens Nyheter
• Kom gratis med på årets festival for nye medier
• Søndag kommer borgerlige Kontrast
• Her er vinderne af Prix Radio 2020
• Ni nominerede dyster om FUJ-Priserne 2020
• Nyt medie om ledelse
• Wall Street Journals innovationsrapport er lækket

Udgivet

den

Be human – it’s smart business

Velkommen til Medietrends nyhedsarkiv. Hvis du ønsker at få friske nyhedsbreve kan du gratis tilmelde dig det ugentlige nyhedsbrev ved at klikke HER

Ja, du læste rigtigt.

to ud af fem undersøgte opgaver, der typisk varetages af veluddannede redaktører af kød og blod, mener danskerne, at algoritmer er bedre til jobbet.

Det er, hvis det handler om at udvælge nyheder, der har personlig relevans for brugerne eller nyheder, der er neutale.

Helt skævt bliver det, hvis man kun spørger de yngste mediebrugere fra generation Z. Her siger hele tre ud af fire, at algoritmerne er bedst til at udvælge nyheder med personlig relevans. Blandt hele befolkningen er det “kun” 54 procent.

Tallene vil nok blive læst med bekymrede miner her og der, men realiteten er jo, at danskerne har ret. For hvordan skulle en menneskelig redaktør nogensinde kunne udvælge nyheder med personlig relevans til alle?

Det kan kun en algoritme, der kender hver enkelt bruger, og det interessante er, at 10-15 år med sociale medier har lært danskerne, at der skal algoritmer og automatisering til, hvis man skal serviceres individuelt.

Undersøgelsen viser dog også, at danskerne fortsat mener, at menneskeredaktører er bedst til at udvælge objektivt indhold.

Danskerne siger ikke, at de foretrækker algoritmer (de bliver heller ikke spurgt), men undersøgelsens konklusioner vidner om en anerkendelse af algoritmernes kompetencer og en form for nøgtern afdæmonisering af dem som fænomen.

Det er derfor oplagt at tolke svarene som et signal om, at jorden er gødet for yderligere personalisering og automatisering i medieverden. Men undersøgelsen indrammer på en måde også, hvor langt medierne bør gå (i første omgang) med automatisering. For mediebrugerne ved godt, hvilke opgaver menneskeredaktørerne og robotterne hver især er bedst til.

God læselyst med resten af dette nyhedsbrev, der udelukkende har håndplukkede nyheder.

Jan

PS: Selvom det føles som langt ude i fremtiden, så er det på mandag, at Mediernes Efteruddannelse åbner for tilmelding til forårets kurser. Nogle kurser bliver hurtigt udsolgt, så tyvstart med allerede at tjekke Medietrends kurser allerede nu.

Læs et par linjer om hvert af dem sidst i nyhedsbrevet. Halvdelen af kurserne er helt nyudviklede og resten er solide og populære gamle travere…


Hvem tror du er bedst til at udvælge nyheder med personlig relevans?

1. Danskerne mener, at nyhedsalgoritmer ofte er bedre end journalister og redaktører

På to ud af fem undersøgte redaktøropgaver taber menneskeredaktører til algoritmerne. Det fremgår af en ny undersøgelse, hvor 1225 danskere er blevet spurgt

2. Greta Thunberg bliver chefredaktør på Dagens Nyheter

Dagens Nyheter er blevet kritiseret af både deres egne læsere og af Greta Thunberg for at de ikke tager klimaproblemerne alvorligt nok. Derfor vil avisen nu ændre strategi, og for at markere det, har de tilbudt Greta Thunberg, at hun kan overtage styringen for en enkelt dag i december.

Greta har takket ja og lover, at hun vil bruge sin indflydelse til, at avisen skruer op for undersøgende og faktuel journalistik om klimaproblemerne.

3. Kom gratis med på årets festival for nye medier

Den 20. november holder Foreningen for nye medier, tidligere kendt som Prauda, sin årlige festival, der i år har repræsentation som tema. Afspejler personsammensætningen hos medierne det samfund de dækker?

På selve dagen kan du blandt andet møde Eliza Anvangwe fra The Correspondent, LaToya Drake fra Google, Alexandra Borchardt fra Reuters institute for the Study of Journalism og mange, mange flere. Samt ikke mindst være i selskab med Danmarks garagemedier.

Festivallen er helt udsolgt, men fordi Medietrends er støttemedlem af den vigtige forening, modtager Medietrends to billetter. Og den ene bliver der trukket lod om mellem Medietrends støttemedlemmer.

Så hvis du støtter Medietrends med 25 kroner om måneden er du med i lodtrækningen. Her kan du støtte Medietrends

4. Søndag kommer borgerlige Kontrast

Danmarks borgerlige medie, kalder Kontrast sig selv og på søndag udkommer de endeligt efter at have være forsinket siden 1. juli.

Mediet har Mikkel Andersson i spidsen som chefredaktør og er kommet til verden efter initiativtagerne fra den udlændingepolitiske tænketank Unitos fik tildelt 1,5 millioner kroner i etableringsstøtte fra Kulturstyrelsens Innovationsfond.

5. Her er vinderne af Prix Radio 2020

300 indstillede bidrag blev ved et digitalt award show kogt ned til 18 vindere. Her er navnene på vinderne og de nominerede i årets Pris Radio

6. Ni nominerede dyster om FUJ-Priserne 2020

Foreningen for undersøgende Journalistik har nomineret ni projekter til årets fornemmeste pris i den undersøgende genre.

Fordelt på fire forskellige priser er følgende medier i spil:

  • Politiken
  • TV 2
  • Berlingske
  • DR
  • Danwatch/TV 2
  • Politiken
  • Ekstra Bladet
  • Nordisk Film/ Politiken
  • DR

7. Nyt medie om ledelse

Lederne har i denne uge lanceret et nyt spændende medie om ledelse. Chefredaktør er Anders Hvass, der skiftede fra DR til Lederne i juni.

8. Wall Street Journals innovationsrapport er lækket

Vi var en del, der læste New York Times innovationsrapport med lup, da den blev lækket for nogle år siden. Nu får du chancen for også at studere Wall Street Journals interne udviklingspapirer.

Men det gode er, at du også kan læne dig tilbage og droppe at læse de 142 sider og i stedet læse Claes Holtzmanns Twittertråd, hvor han pinpointer pointerne. Klik på Twitterfuglen for at læse Claes tråd.

En stor opfordring..

Hvis du kan lide nyhedsbrevet, må du meget gerne hjælpe.

1. Du kan udbrede kendskabet ved at dele nyhedsbrevet med venner og kolleger.

2. Du kan støtte med 25 kroner om måneden

3. Eller du kan overbevise din HR-afdeling om, at de skal slå ledige mediejob op på Medietrends, fordi det er her, der vrimler med kloge mennesker som dig

4. Eller måske 1+2+3 = ❤️️

Læs også