Connect with us

Kurateret

Her er vinderne af Årets Avisside 2019

14 projekter fordelt på 6 medier er blevet tildelt hæder, sølv og guld i Danske Mediers Årets Avisside 2019

Udgivet

den

Her er vinderne af Årets Avisside 2019

Juryen, der skulle uddele priser i Årets Avisside havde i år 109 bidrag at vælge imellem. 14 bidrag fra 6 aviser endte med at blive tildelt hædrende omtale, sølv og guld i kategorierne Årets Sektionsforside, Årets Temaforside: Valg, Åben Klasse, Årets Featureside og Årets Forside.

Juryen består af: Marianne Bahl, selvstændig, Mikkel Bøgild Jacobsen, Zetland, og Henrik Birkvig, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Her er de 14 vindere med juryens begrundelser:

Åben Klasse

Ekstra Bladet

Extra Lars

HÆDRENDE OMTALE

Historisk har læsernes meninger og holdninger mest fundet vej ind i avisen som læserbreve, der ikke har haft nogen nævneværdig visuel form. Men ‘alles mening’ fik et boost ikke mindst takket være some, fx Twitter. Tabloidavisen har her interaktivt inddraget læserbidrag i EBs vanlige forsøg på sproglige underfundigheder og pointer i et layout, der tilgodeser ideen og giver en visuel effekt. Veludført design i komposition og rytmik.


Årets Temaside: Valg

Politiken

Rejse med magten

HÆDRENDE OMTALE

Det er det, som det klassiske, statiske reportagefotografi kan: sammen med tekst skabe en interessant story telling. Mange har bemærket, at vi har fået amerikanske tilstande ved folketingsvalgene nu om dage: vi kan reelt vælge mellem to kandidater.

Dette afspejles fint i det redaktionelle og layoutmæssige greb at følge de to kandidater over en længere periode op til og i valgkampen. At sætte modsætninger op over for hinanden resulterer her i en omfangsrig foto-baseret reportage af Lars Løkke og Mette Frederiksens gøren og laden. Og fotografen har fået lov til at komme meget tæt på: vi får ikke kun kandidaterne på de store scener, men også de små fra hverdagslivet. Fotografierne præsenteres i et forenklet grid med kun to billedformatet, så layoutet trænger sig ikke på, men lader fotografierne få den plads og ro, de fortjener. Også stor ros til billedtekstskribenterne, der formidler informationer og perspektiveringer, som ikke umiddelbart kan ses på billederne. Intet ‘vinterlandskab’ her.


Årets Temaside: Valg

Politiken

Otte bladtegnere

HÆDRENDE OMTALE

Folketingsvalg er altid et stort tema, der dækkes vidt og bredt i de danske aviser, og derfor er det en fornøjelse at Politiken ikke blot vælger én bladtegner til at illustrere en sektionsforside, men bruger flere tegnere til en hel sektion. Der er et overskud og en overflod af dygtige bladtegnere, som ikke blot bidrager til en sektion der visuelt er en fryd, men samtidig også er et vigtigt indspark i valgdebatten.


Årets Sektionsforsider /Magasinforsider

Politiken Historie

Grønland

HÆDRENDE OMTALE

Da Trump ikke fik lov at købe Grønland, gad han i hvert fald heller ikke komme til Danmark på statsbesøg. Og nok er det svært at forestille sig Danmark sælge Grønland, og navnlig til Trump, men historien satte gang i en national debat om rigsfællesskab og imperialisme. ’Politiken Historie’ brugte anledningen til at tage emnet op. Med visuelt afsæt i Trump, illustrerede gravør Martin Mörck præsidenten klædt i hvad der ligner en pelsanorak og med et lettere karikeret statsmandsagtigt udtryk, som sad han på en pengeseddel. Valget af Trump er oplagt, men brugt originalt ved at skrue ham ned i en grønlandsk sælfangerdragt. Absurd kombination. Virkelig godt tænkt. Fantastisk udført.


Årets Featuresider

Avisen Danmark

Vilde bier er ikke farlige – men det er vi

HÆDRENDE OMTALE

Hierarkiet i layoutet er tydeligt. Billederne af bierne er dragende, smukke og enkle. Bierne har fået luft om sig og samtidig har både tekst og faktabokse fået tildelt plads uden elementerne virker maste, måske lige på nær Forstå-boksen, der kæmper en smule med resten. Men opslaget har en lethed, er indbydende, informativt og smukt. Bierne ser levende ud og selvom man måske ikke er den store insektentusiast, så trækkes man ind af de meget insisterende blikke der møder en.


Årets Featuresider

Jyllands-Posten

Virker de, og bør man tage dem?

HÆDRENDE OMTALE

Nogle gange viser talemåden “less is more” stadig at holde stik. I dette tilfælde demonstrerer Jyllands-Posten med et simpelt, iøjefaldende og veleksekveret design at den rigtige brug af illustration kan løfte et helt opslag. Der er et fint blik for detaljen, eksemplificeret i både illustrationen og den måde illustrationen er integreret i spalterne. Et veloplagt og “to the point” design.


Årets Forsider

Jyllands-Posten

50 år

HÆDRENDE OMTALE

Mange i ‘boomer’-generationen kan huske hvor de befandt sig, da mennesket satte den første fod på månen. Tv-optagelser, fotografier og ‘soundbits’  (»A giant step for mankind …)  har brændt sig fast i hjernen. Netop derfor skal der ikke mere til end to elementer: et foto og et tal, til for at fremkalde mindet om den skelsættende månelanding for et halv århundrede siden. En elegant forside til den rigtige målgruppe ud fra princippet om ‘less is more’.


Årets Forsider

Politiken

Journalisten fra ‘Kongekabale’ er tilbage

HÆDRENDE OMTALE

At stikke hovedet i busken” beskriver en uvilje til at løse problemer eller se virkeligheden i øjnene, og portrættet viser ind bag hovedpersonen i Niels Krause-Kjærs nyeste roman. På denne måde bindes forfatter, roman og artikel på fornemmeste vis sammen. Billedet fortsætter over sidehovedet, og udnytter på den måde den sparsomme plads avisforsider tilbyder på, mens det samtidig binder hele forsiden sammen for fortrinlig vis.


Åben Klasse

Jyllands-Posten

Sådan flytter man et fyrtårn

SØLV

”Sådan flytter man et fyrtårn”. En dragende rubrik. Man kan da heller ikke få bladret hurtigt nok ind på selve historien om murermester Kjeld Pedersen, som har fået til opgave af Naturstyrelsen at flytte Rubjerg Knude fyr på 930 tons. En spektakulær historie, som foldes ud på den fineste måde, i et respektfuldt samspil mellem foto, tekst, faktabokse, infografik og citater. Teksten er levende, nærværende og inddragende. Billederne har fået plads, er smukke og fortællende. Infografikken har fået en klar prioritering, er superenkel udført, klar i sin information, smuk og samspillende i sit udtryk og lagt som en slags fortællende frise. Præsentationen af denne historie vidner om en god redaktionel idéudvikling, en styret planlægning og en fremragende udførsel. Bravo.


Årets Temaside: Valg

Børsen

Magtkampe kan udløse kompliceret bogstavleg

SØLV

Med denne forside trækker Børsen klare referencer til Bauhaus’ funktionalisme, og på fornem vis formår layoutet at fremstå dynamisk uden at gå på kompromis med historiefortælling. Børsen præsenterer et flot bud på en visualisering af valgets kompleksitet ved generøst at have øje for detalje og komposition. En elegant og velkomponeret forside der overrasker og fanger.


Årets Sektionsforsider /Magasinforsider

Børsen Pleasure

Hvem tror Mikkel Hansen egentlig, han er?

SØLV

Forsider med velkendte subjekter kan oftes stilles på formel, men Børsen Pleasure har med deres forside valgt en utraditionel og modigere vej. Mikkel Hansens fremstår sløret, uden øjenkontakt og der er en næsten flydende overgang fra billede til papir. Billedet spiller glimrende sammen med artiklens pysokologiske og introspektive karakter og bygger på glimrende vis bro mellem forestilling og realitet.


Årets Forsider

kommunen.dk

Satire-broderi: Jobcentret trænger til korssting

SØLV

Det har en særlig effekt ‘noget’ skifter materiale. Når det pludselig fremstår anderledes opnås en stopeffekt. Vi studser og er tvunget til refleksion. Redaktionschefen – ‘brodøsen’ – har her selv grebet nål og tråd og har ofret den tid, der skulle til for at brodere rubrikken. Hatten af for det og at ideen ikke er udført digitalt med en ‘broderifont’. Resultatet ville ikke have været lige så overbevisende. Det er godt at nålen og tråden er med på billedet – dokumentationen af materialer og proces bidrager til troværdighed og forstærker den satiriske vinkel.


Årets Temaside: Valg

Ekstra Bladet

Forsiden er reserveret til politikere, som ikke holder, hvad de lover i valgkampen

GULD

Den næsten blanke forside, som skyder Ekstra Bladets dækning af folketingsvalget i gang, er superenkel, overraskende og knivskarp. Det er næsten som nogen har slukket for lyden og givet os en tiltrængt pause, et øjebliks ro inden den forventelig råben, skrigen og overbudspolitik fra politikerne sættes i gang. Det er godt tænkt. Man glæder sig til at se, hvad EB folder ud af historier den kommende tid. Rubrikken antyder, at tilliden til politikerne er til at overskue og at man forventer at smide hele banden på forsiden, når valgkampen er forbi. Ekstra Bladet har lavet en enkel, overraskende, teasende og anderledes forside. Tillykke med guldet.


Årets Forsider

Børsen

Lars Larsen (1948-2019)

GULD

Forsiden er et fornemt eksempel på at princippet om, at ‘et billede siger mere end tusind’ ord holder vand. I hvert fald, når det skal formidles at en kendt erhvervsleder er gået til ‘de evige handelsmarkeder´. Der er brugt kreative ressourcer på at vælge et fotografi fra arkivet, som på eleganteste vis fortæller og kondenserer historien om Lars Larsens eventyr fra fattig ung mand til en af Danmarks rigeste. Det er visuel story telling så det basker. Og når man kommer til selve historien på side 16 er niveauet bibeholdt med et foto, der understreger imperiets udvikling og omfang ved hjælp af en enkelt ‘dyne-undsluppet’ fjer på forsiden til en stor mængde inde i avisen. Det er en visuel metafor der er til at tage og føle på, men den holder. Bravo.

Læs også