Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

Websummit dag 3: Interview med Sophia the Robot

• Sophia har lært at synge
• Er Siri sexistisk?
• RT3D revolutionerer kreativitet
• Building the next ad empire
• Cashing in on the news 💳
• Is there a future for TV?
• Breaking up big tech 🧨️
• Content IP and how to leverage
• In conversation with Margrethe Vestager
• Køb et videointerview med dine kilder

Udgivet

den

Sådan endte jeg som fascistoid poster boy

Velkommen til Medietrends nyhedsarkiv. Hvis du ønsker at få friske nyhedsbreve kan du gratis tilmelde dig det ugentlige nyhedsbrev ved at klikke HER

OK,

det var ikke min fineste stund, som interviewer, men svaret var ærligt talt heller ikke for kvikt, da jeg i dag interviewede Sophia the Robot.

Hun er ellers normalt ret skarp, så jeg håbede, hun måske kunne give et hint til løsning af mediernes problemer.

Men hun kendte ikke engang Medietrends 😱 Og hendes egen største udfordring er, at hun ikke kan holde en avis med sine fine robotarme…

(manden ved siden af Sophia er hendes skaber David Hanson)

Sophia the Robot about media future

Husk at vende tilbage til nyhedsbrevet, når du har set videoen

Sophia har lært at synge

Sophia the Robot, med ansigtet der er modelleret efter Audrey Hepburn, vender tilbage til Websummit år efter år og hver gang er hun blevet lidt dygtigere end sidst.

Siden sidste år har hun fået arme, øvet lidt kinesisk og lært at synge. Og faktisk var hendes bedste svar på pressemødet, da hun blev spurgt til sine fremtidsplaner, at hun gerne ville blive bedre til at synge.

“Men jeg er også lidt i tvivl om mennesker egentlig har lyst til at høre en robot synge,” svarede hun.

Sophia fik mange dybe spørgsmål, som hun generelt havde svært ved at reflektere over, men et spørgsmål førte til nogle spændende tanker fra hendes robotskaber David Hanson.

Spørgsmålet var om hun nogensinde havde været forelsket (svaret var “nej, jeg har ikke noget sexliv”) og det fik Hanson til at argumentere for, at det er godt at tillægge robotter menneskelige egenskaber.

“Hvis vi bare behandler dem som slaver og værktøjer, er det ikke alene uetisk, men vi får også skabt maskiner, der har mere og mere bevidsthed, men som ikke ejer menneskelige værdier og forståelse fordi de bare er blevet fodret med rå data og ikke er vokset op i menneskelige familier.”

Den lader vi lige stå et øjeblik.

For to Websummits siden skrev jeg iøvrigt en lang artikel om menneskelige værdier for robotter.

Dagens citat

“Stop med at afbryde folk i det de er interesserede i. Vær det, folk er er interesserede i.”

– Graham McDonnell, New York Times

Er Siri sexistisk?

Det er ikke usandsynligt, at du i fremtiden kommer til at tale mere med dine digitale assistenter end med dine børn eller kæreste. Og så er det jo ikke helt ligegyldigt om Siri, Alexa , Google eller kommunens talerobot repræsenterer sexistiske eller umoralske værdier.

Men det gør de, hvis du spørger Saniye Gülser Corat, der er direktør for ligestilling i UNESCO. Hendes team har undersøgt en lang række samtaler med digitale assistenter og er nået frem til, at mange af assistenternes svar reflekterer sexistisk adfærd.

Blandt andet spurgte de Alexa, hvor meget hun vejede og svaret lød, ”Jeg er let som en fjer”. Sådan ville en kvinde aldrig svare og det viser, at koden bag Alexa er skabt af mænd med lyst til at skabe en lidt flirtende personlighed, mener Saniye Gülser Corat.

Hendes rapport viser også, at når der er tale om servicerobotter, så er det næsten altid kvindestemmer, hvorimod robotter, der skal forklare komplicerede sammenhæng oftere har mandestemmer. Eneste undtagelse er lande som England og Frankrig, hvor der i overklassen er tradition for mandlige butlere.

Saniye Gülser Corat siger, at hun ikke ønsker at overdramatisere problemet, men eftersom udviklingen kun lige er begyndt er det et godt tidspunkt at skride ind over for stereotyper. Hun oplyste desuden, at der kun er 10 procent kvinder i branchen for kunstig intelligens.  

RT3D revolutionerer kreativitet

Real Time 3 D – RT3D – vil fundamentalt ændre den måde vi skaber indhold og udvikler kreativitet, siger Clive Downie fra Unity.

Teknikken stammer fra gamerverden, hvor man igennem flere år har udviklet teknologi, der får hele verden til øjeblikkeligt at reagere, når gameren går til venstre, fremad eller løfter hånden. Hver gang gameren udnytter sin kontrol, skal hele verden i spillet tilpasses.

Den teknik hedder real time 3 D og den er nu på vej ud i andre brancher:

1. Bilindustri bruger RT3D til at designe i real tid, så de slipper for at bygge store modeller, men kan udvikle fuldstændigt grænseløst.

2. Arkitektfirmaer bruger teknikken til at udvikle og ændre bygninger, mens de bliver bygget.

3. Filmverden har stor glæde af at kunne lave animationer og teste dem samtidig med at de får de kreative ideer.

I medie- og kommunikationsverden har jeg let ved at forestille mig, at RT3D vil kunne bruges til interaktive explainers, som måske ligefrem fodres med real time data.

Det satser jeg på at opleve torsdag

Websummit er et kaos og man skal zigzagge mellem 70.000 andre mennesker, men jeg satser på:

Building the next ad empire

Hvor bevæger annoncerne sig hen? Sir Martin Sorrell er 74 år og grundlægger af verdens største reklame- og pr-bureau WPP. Med andre ord, en fyr, der var med, da Mad Men var irl. Centre Stage kl 10:30

Cashing in on the news 💳

Hvordan tjener internationale nyhedskanaler penge og ikke mindst hvor er vækstområderne? ContentMakers kl 11:55

Is there a future for TV?

Mon ikke, men lad os høre svarene fra dette panel med repræsentanter fra BBC, Reuters og CGTN. ContentMakers kl 12:15

Breaking up big tech 🧨️

Ideen om at tvangsopløse dominerende selskaber som Facebook og Google er i stigende grad på vej ind i toppen af den politiske verden. På denne session glæder jeg mig til at få argumenter for og imod. Centre Stage kl. 14:25

Content IP and how to leverage

Hvordan kan medier og indholdsproducenter udnytte deres kreative rettigheder til skabe nye markeder og indtægtskilder? ContentMakers kl 15:40

In conversation with Margrethe Vestager

Præsentation er overflødig, men Vestager er en megarockstar i Websummit-kredse. Jeg oplevede for to år siden, hvordan hun vendte 25.000 skeptiske geeks til at forstå, at hun og EU kæmper deres sag ved at kræve fair konkurrencevilkår. Centre Stage kl. 16:30

Køb et videointerview med dine kilder

Dagens startupper minder lidt om den polske Vibriti, som jeg skrev om i går. Jeg lover i øvrigt at komme med en dansk kanon startupper i morgen.

Tyske Lama har skabt en platform, hvor man kan stille et spørgsmål til en kilde, og derefter sender Lama spørgsmålet til kilden og får kilden til at svare på en video.

Jeg kan godt følge ideen, men den afspejler en grundlæggende manglende forståelse for journalistiske arbejdsmetoder og behov.

Sådan er det desværre for mange startup ideer

Nok for i dag, tak for at du læste med hele vejen

I morgen udkommer nyhedsbrevet for sidste gang i sin Websummit-forklædning. Hvis du kender nogen, der bør se det, så skynd dig at del.

Skriv også til mig, hvis du har ideer til noget, jeg bør opleve eller du vil mødes.

Læs også