Connect with us

Original

Nyt værktøj varedeklarerer amerikanske medier

Lyntjek om journalisten ved, hvad han/hun skriver om, Om mediet er biased, om de retter fejl og en lang række andre tillidsindikatorer

Udgivet

den

Newsroom transperancy tracker giver indsigt i mediernes etik og standarder

Hvordan er det med avisens ejerskab, politiske linje, etiske standarder og journalisternes faglige kompetencer og uafhængighed?

Hvis en kritisk mediebruger vil have den indsigt, kræver det almindeligvis et større researcharbejde. Men med lanceringen af Newsroom Transparency Tracker er det blevet en hel del lettere.

Newsroom Transparency Tracker samler oplysninger om foreløbigt 52 landsdækkende og regionale amerikanske medier i en let tilgængelig tabel. Dermed er gennemsigtigheden i hvor nyhederne kommer fra forhåbentligt blevet større.

Det er i hvertfald håbet fra de to organisationer, der står bag projektet. Nemlig Pen America, der arbejder for ytringsfrihed og The Trust Project, der arbejder for åbenhed og for at forbedre borgernes muligheder for at træffe velunderbyggede beslutninger.

The Newsroom Transparency Tracker giver indsigt i fire indikatorer, der er vigtige for den tillid, vi kan have til medierne:

  • Best practice: Hvad er mediets mission? Hvem ejer det, hvordan håndteres fejl, hvad er de etiske principper? m.v.
  • Journalist expertise: Kan man se, hvem der har skrevet hvad og er det muligt at tjekke vedkommendes baggrund?
  • Type of work: Er genrene ordenligt mærket, så du kan se om det er redaktionelt eller betalt indhold, du læser?
  • Diverse voices: Hvordan er mediets bestræbelser på at høre alle kilder og perspektiver i en sag? Er der balance i brugen af kilder?

The Newsroom Transparency Tracker kan besøges her. De blå prikker linker direkte til de steder, hvor medierne selv uddyber oplysningerne.

Screendump af Newsroom Transparency Tracker

Læs også