Connect with us

Original

Fremvæksten af en ny mediekæmpe?

Her smelter Hollywood og Silicon Valley sammen i et nyt format. Først kom biograffilmen, så tv-formatet og nu – måske – Quibi

Udgivet

den

(Denne beretning fra SXSW er skrevet af Peter Bro, professor, ph.d, og centerleder ved Center for Journalistik ved SDU, som i øjeblikket deltager i SXSW-konferencen i Austin i Texas)


Quibi er en forkortelse – og sammentrækning – af de første ord i ”quick” og ”bites”, og så kan det være navnet på fremtidens altfavnende medievirksomhed.

I hvert fald, hvis man skal tro stemningen på årets SXSW-konference i Austin, Texas, hvor jeg er netop nu. 

Quibi vil ifølge eget slogan levere ”quick bites of captivating entertainment, created for mobile by the best talent in Hollywood, designed to fit perfectly into any moment of your day,” og her smelter tech og entertainment effektfuldt sammen. 

Også I ejer- og lederkredsen, som tæller Hollywood-titanen Jeffrey Katzenberg og Silicon Valley-stjernen Meg Whitman. Sammen præsenterede de to på SXSW-konferencens første dag deres ambitiøse planer for, hvad Katzenberg med vanlig mangel på beskedenhed beskrev som den tredje mediebølge.

Først fik vi biograffilm, fremhævede han på SXSW-konferencen. I film er alt formateret til timetal, så der er plads til reklamer, forfilm og ikke mindst den næste film, der skal starte i samme biografsal et par timer senere.

Så fik vi fjernsyn installeret derhjemme, hvor TV-serier, nyhedsudsendelser og andet indhold er endnu strammere formateret i minuttal.

Men hvad nu hvis verdens bedste filminstruktører, dokumentarister og journalister vil arbejde i andre former og forløb, der passer bedre til deres historie-fortællinger, og som ikke er afstemt med formater fra fortiden, spurgte Katzenberg i et propfyldt 2000 personers stort auditorium på SXSW.

Han gav naturligvis selv svaret. Ja, så bruger man fremover Quibi, hvor man streamer video til mobil i korte formater på 5-10 minutter.

Formater, som passer til de indholdsproducenter og de indholdsforbrugere, der i stigende grad har øjnene rettet mod mobile skærme snarere end det 20. århundredes fjernsyns- og biografskærme.

Quibi – bliver efter planen lanceret i starten af 2020 – vil hver uge levere over 100 nye indholdselementer til verdens mobilbrugere, og så er det måske et af tidens mest interessante bud på en ny medie-kæmpe i den digitale tidsalder. I hvert fald set her fra et stegende hedt Austin.

Læs også