Connect with us

Kommentar

Ny public service-aftale truer med at reducere DR til en digital ligegyldighed

Mens udviklingen brøler derudaf må DR kun skrive korte, overfladiske nyheder og ikke udvikle nye digitale tjenester uden at få lov af kulturministeren

Udgivet

den

Kommentar:

Den nye public service-kontrakt mellem Dansk Folkeparti og regeringen og DR er proppet med selvmodsigelser og bevæger sig langt ind i redaktionslokalerne.

Indledningsvis slår den 20 sider lange kontrakt fast, at DRs nyhedsdækning skal have fokus på kvalitet og væsentlighed, men når det kommer til digitale nyheder, må DR i de kommende fem år ikke skrive andet en korte og overfladiske nyheder på DR.dk.

Det må være konklusionen på formuleringen nederst på side 7 i den 20 sider lange kontrakt. Her står der: “DR kan bringe tekstbaserede nyheder, men skal afholde sig fra lange, dybdegående artikler”.

To linjer forinden står der ellers, at dr.dk skal tilbyde indhold af høj kvalitet, som bidrager til DRs public service-formål. Det er blandt andet at “styrke borgernes handleevne i et demokratisk samfund” og at “fremme viden og forståelse”.

Hvordan de mål nåes, hvis man kun må skrive kort og ikke dybdegående bliver en vanskelig øvelse. I journalistikkens værksteder er det vigtigt at kunne operere frit med alle tænkelige redskaber og formater og frit kunne bruge hver ting til sin tid. Derfor er publicistisk metodefrihed også en forudsætning for publicistisk frihed.

Fastfryser digitalt niveau

Public service-kontrakten indeholder også andre benspænd for en dynamisk udvikling af DR, så det er i balance med mediebrugernes konstant forandrede medievaner.

Eksempelvis tydeliggøres det flere steder (klogt), at DR skal være på de platforme, hvor borgerne er, og at DR skal følge medieudviklingen og afspejle distributionen efter borgernes mediebrug.

Men DRs nuværende portefølje af platforme skal fastfryses i de kommende fem år. Og skulle DR få lyst til at følge med udviklingen, som ingen jo kender fem år frem, kan de kun få lov at oprette nye “væsentlige internetbaserede tjenester”, hvis kulturministeren godkender det.

I en rasende teknologisk udvikling, hvor bare halve år nogle gange byder på de rene paradigmeskifter, er det en spændetrøje, som i virkeligheden har potentialet til at reducere DR til en digital ligegyldighed i de kommende år.

Lige nu er Googles stemmestyrede assistent for eksempel ved at blive udrullet på dansk og intet ville være mere naturligt og public servicetro end at DR var blandt dem, der leverede nyheder (korte i øvrigt for det passer bedst til den platform) når danskerne siger Godmorgen til deres smartphone og beder om et nyhedsoverblik.

Google Assistenten er blot et aktuelt eksempel, der er til at få øje på lige nu. Hvor vi er om to eller fire år er derimod helt umuligt at gennemskue. Men det kræver ikke den store digitale ledvogtereksamen at konstatere, at vi med kunstig intelligens, blockchains og vanvittig avancerede teknologier som augmented reality bevæger os hastigt mod nye medievirkeligheder.

Hvis nogen skulle tvivle på det, kan de jo regne baglæns og se, hvad der er sket i de seneste fem år.

Kommentar

Når manipulationerne kommer fra Slotsholmen og ikke Skt. Petersborg

Mens myndigheder og ministre frygter russiske manipulationer i valgkampen, manipulerer deres spindoktorer skamløst

Udgivet

den

Foto: Guillaume Baviere/Flickr

Kommentar/

Danmark er i valgkamp og der er begrundet frygt for at fremmede magter vil forsøge at manipulere den offentlige debat. Men hvad hvis den største og mest reelle fare for bevidste manipulationer rent faktisk kommer fra Slotsholmen selv?

De seneste dages begivenheder peger pinligt i den retning.

Som de fleste har opdaget, udviklede et besøg af undervisningsminister Merete Riisager på Ørestad Gymnasium torsdag sig i en uheldig retning. Hvad der præcist foregik og hvordan medierne håndterede episoden er en debat værdig. Men det, der er virkelig alarmerende er, hvordan politikere og ikke mindst statsbetalte spindoktorer udnyttede muligheden til at manipulere skamløst.

Et eksempel er udenrigsminister Anders Samuelsens spindoktor Niels Th. Dahl, som mod bedre vidende, bruger episoden til at bagvaske Enhedslistens moral.

Forløbet er, at TV2Lorry publicerer en artikel, hvoraf det fremgår, at Riisager blev mødt med protester og buhråb på gymnasiet. Artiklen skriver ikke om møntkast eller luderråb. Per Clausen fra Enhedslisten deler artiklen på Twitter med ordene: ”Dejligt at eleverne konfronterer ministeren med virkeligheden”.

Senere skriver andre medier, at der angiveligt også er kastet mønter (rettes senere til en mønt eller måske en kapsel), og at der blevet råbt luder. Dette får spindoktor Niels Th. Dahl til at insinuere, at Enhedslisten bakker op om at råbe luder og kaste med mønter. Og som ”dokumentation” retweeter Niels Th. Dahl Per Clausens oprindelige tweet, som altså er skrevet i en anden kontekst.

Inger Støjbergs spindoktor Mark Thorsen, der altid er flittig på Twitter, benytter samme greb – altså at få Per Clausens sympati for de verbale protester til at fremstå som en opbakning til møntkast og luderråb.

Nu kan det gå stærkt på de sociale medier og man kan tage fejl. Men hvis man er ansat som kommunikationsekspert på højeste niveau, så ved man, at man skal skynde sig at beklage og forsøge at gøre sagen god igen. Hvis altså man er enig i, at man er kommet til at skævvride virkeligheden.

Men ingen af de to spindoktorer har erkendt problemet. Flere har udfordret dem på Twitter, men alt preller af.

Når to fremtrædende kommunikatører på Slotsholmen bevæger sig rundt på dette niveau, og tilmed får retweets af Folketingets formand Pia Kjærsgaard, er der al mulig grund til, at det danske demokrati bør kigge lige så meget indad som østpå, når trusselsbilledet for den kommende valgkamp opmales.

Og når vi alligevel er i gang, bør politikere, ministre og embedsmænd, der igen og igen kommunikerer med bevidste mål om at vildlede frem for at lede også kigge sig selv i spejlet.

Et eksempel på det er fx selvsamme Merete Riisagers rapport om integration af tredjegenerations indvandrere som blev sendt i en version uden forbehold til Berlingske og en mere afdæmpet til Danmarks Statistik.

I de seneste måneder har der været afholdt møder mellem myndigheder og medier, myndigheder og Facebook, partier med partier og sikkert en masse andre kombinationer. Fælles dagsorden har været at undgå misinformationer og manipulationer i valgkampen.

Gode mål, men ikke en bønne værd, hvis ministre og toppolitikere vender det blinde øje til, når Slotsholmen selv er arnested for grove manipulationer.

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu