Connect with us

Original

BBCs chatbot lader læserne selv designe artiklerne

Når chatbotten bygges ind i artikler får læserne mulighed for selv at bestemme præcis, hvor langt de vi dykke ned i historien og hvilke vinkler, de vil have uddybet.

Udgivet

den

BBCs chatbot lader læserne selv designe artiklerne

Når medier bruger chatbots optræder de oftest som en selvstændig platform ved siden af mediets andre platforme. Men BBC eksperimenterer nu med at smelte fordelene ved chatbots sammen med den mere klassiske journalistiske formidling på BBC eget website.

Det sker ved, at BBC embedder en chatbot ind midt i en artikel og lader chatbotten tilbyde læserne supplerende vinkler og fordybelser. På den måde kan den samme artikel både tilfredsstille de mange læsere, der har travlt og er glade for det hurtige overblik og de nogle færre, der gerne vil i dybden med emnet.

Ideen om at brugerne selv bestemmer, hvor dybt de vil ned i en artikel er egentlig ikke særlig original da det dybest set er kernen i enhver færden på internettet. Men at komponere journalistik, der giver den samme mulighed uden at læserne linkes væk eller tabes i leksikale faktabokse er en relativ original tanke. Og til den opgave er en chatbot et perfekt valg da chatbotten netop er konstrueret til at give læserne mulighed for selv at bestemme, hvor dybt de vil ned i “dialogen”.

BBC anvender blandt andet det nye koncept i en artikel om Trump, hvor chatbotten tilbyder at læserne kan komme mere i dybden med tre forudbestemte spørgsmål. For de meget interesserede er det en superservice og for flertallet er det bare et tilbud, som de kan scrolle forbi uden at det koster af deres dyrbare tid.

Konceptet har uendelige mange anvendelsesmuligheder. Forestil dig for eksempel politiske artikler, hvor den indbyggede chatbot tilbyder kommentarer fra de forskellige politiske partier eller organisationer, landsdækkende artikler, hvor chatbotten tilbyder lokale fakta/vinkler eller tidslinjer, hvor chatbotten kan udfolde de enkelte nøglebegivenheder.

Afhængig af hvad chatbot-modulet er fodret med af oplysninger, kan de genanvendes igen og igen. Således har BBC anvendt chatbotmodulet om Trump i mindst 12 artikler.

Herhjemme embeddede DR også en chatbot ind i artikler i forbindelse med kommunalvalget. Men chatbotten supplerede ikke indholdet i en moderartikel som BBC, men optrådte som en stand alone quiz, hvor man kunne blive testet i sin viden om sin egen kommune.

Læs også hvordan danske medier brugte chatbots under kommunalvalget

TV2.dk eksperimenterede for nogle år siden med en variant, hvor det ikke var en chatbot, der gav mulighed for supplerende vinkler, men blot knapper, der kunne udløse ekstra kommentarer fra for eksempel politiske partier.

Medietrends chatbot kan ikke på nuværende tidspunkt embeddes direkte i en artikel. Men hvis du alligevel er nysgerrig i at lære den at kende, kan du besøge den på Messenger.

Læs også