Connect with us

Kurateret

Citatartikler boomer i Norge

Hver fjerde nyhed i norske aviser er en artikel med citatstreg i overskriften – altså nogen som mener eller påstår noget – ikke fakta

Udgivet

den

Hver fjerde nyhed i norske aviser er en artikel med citatstreg i overskriften – altså nogen som mener eller påstår noget, og ikke noget som aviserne kan dokumentere.

De mange citatstreger er blevet fordoblet siden 2005. Det viser en ny undersøgelse, der har kortlagt overskrifterne på i alt 1.855 avisartikler fra tre forskellige norske dagblade i henholdsvis 1995, 2005, 2010 og 2015.

Citatartiklerne er ikke bare vokset i andel af den samlede nyhedsdækning. De har også fået større status. Således viser undersøgelsen, at seks ud af ti citatartikler tidligere var små artikler, men at det i dag er omvendt. Nu er seks ud af ti citatartikler hovedopslag.

Undersøgelsens forfatter, Ole Dag Kvamme, pointerer, at citatartikler er udtryk for, at aviserne ikke selv bringer faktuelle forhold frem, men derimod videregiver andres holdninger eller påstande.

Der er ingen forklaring på udviklingen at hente i undersøgelsen og det er op til den enkelte at vurdere om, det skyldes dovenskab, at holdninger er mere efterspurgte i en digital verden eller måske bare et kulturskifte i rubrikkunsten.

Undersøgelsen kan ses her.

Hvis du kender til tilsvarende undersøgelse af danske medier, er du meget velkommen til at tippe Medietrends.dk

Foto: Lars Kristian Flem/Flickr

Læs også