Connect with us

Kurateret

Journalister truer journalistikken

Mediebranchen trænger til selvindsigt og en revision af rodfæstede journalistiske rygradsreflekser. Debatten om journalistikkens overlevelse er igang. Læs Lasse Jensens blog og min kommentar.

Udgivet

den

Journalister truer journalistikken
VÆRD AT LÆSE FORDI

Mediebranchen står overfor en rasende vigtig debat om overlevelse og hvad der skal til for at overleve.

HANDLER OM

Lasse Jensen åbner i sin blog en debat, som længe har haft trange kår i Danmark – nemlig hvad medierne selv kan gøre for at overleve. Hjulpet på vej af fordomsfri selvindsigt fra de lækkede innovationsrapporter fra Der Spiegel og New York Times konstaterer Lasse Jensen, at branchen skal helt ind og pille, hvor det gør ondt. Der, hvor der sættes spørgsmålstegn ved det hele.

I mine øjne vil en rigtig god begyndelse være, at ændre det top-down-fokus, der traditionelt har eksisteret, når vi har siddet på redaktionerne og besluttet, hvilke informationer, der skulle tilgå masserne. Det er nødvendigt at invitere læserne, seerne og lytterne med til billedligt at sidde for bordenden ved redaktionsmøderne. Selvom det lyder kedeligt og kønsløst, skal medierne groft sagt opfatte sig selv som serviceorganer for kunder, der ønsker informationsprodukter.

Det betyder ikke, at de publicistiske idealer hældes ud og erstattes af laveste fællesnævner. Tværtimod, er det en højnelse af de publicistiske standarder, at medierne skaber noget, der er brug for – i øvrigt med den samme kerne af indhold.

Traditionelt har vi i medieverden haft en arbejdsproces, der hed: Noget sker, mediet beslutter, hvad de vil skrive, så beslutter de, hvordan brugeren skal overbevises om, at det er værd at læse og derefter overvejer mediet eventuelt, hvilken platform, der bedst til at nå brugeren og til sidst overser brugeren alle de gode anstrengelser. Øv.

Medier, der øver sig i at vende den proces på hovedet og tager udgangspunkt i, hvad brugerne har brug for – og hvordan og hvornår brugerne har brug for det – vil utvivlsomt få flere brugere, der oplever mediet som nødvendigt.

Og tanken er ikke min alene eller noget, jeg har fisket op i en skraldespand på CBS. Tanken om journalistisk produkt-tankegang blomstrer allerede på alle førende medier i udlandet.

LÆS HER

Information

Kurateret

Facebook til medier: Vi gider ikke snakke mere om jeres trafik og links – den snak tilhører fortiden

På et lukket møde har Facebooks globale chef for kontakt med medier tilsyneladende talt over sig og afleveret det endelige dødsstød til de lette klik

Udgivet

den

Facebook til medier: Vi gider ikke snakke mere om jeres trafik og links. Den snak tilhører fortiden og der er ingen vej tilbage

Det er ikke gået ubemærket hen, at Facebook igennem de seneste to år har skruet voldsomt ned for trafikstrømmen til medierne. Men hvis der skulle være en enkelt redaktør, der stadig drømmer om at trafikken vender tilbage, er det dagen i dag, hvor øjnene skal gnides og en ny strategi, uafhængig af høj Facebooktrafik, skal lægges.

Det må være konsekvensen, hvis tre citater fra Facebooks globale chef for samarbejde med medier, Campbell Brown, står til troende.

Ifølge fem medarbejdere på det australske medie The Australian, har Campbell Brown på et møde med dem sagt:

“Mark (Zuckerberg) er ligeglad med udgivere og giver mig masser af spillerum og opbakning til at gennemføre disse ændringer (neddrosling af trafik)”.

“Vi vil hjælpe med at revitalisere journalistikken. Om nogle få år ville det modsatte ligne, at vi bare holdt jer i hånden, mens jeres forretning døde som på et hospice”.

“Vi gider ikke snakke mere om jeres trafik og links. Den snak tilhører fortiden og der er ingen vej tilbage”.

Campbell Brown har senere afvist at have formuleret sig på den måde, men de fem medarbejdere på The Australian står fast på deres referat af mødet og det anerkendte Nieman Lab har da heller ikke tøvet med at viderebringe citaterne.

Når Campbell Brown taler om at revitalisere journalistikken er det formentlig The Facebook Journalism Project hun tænker på. Det er et projekt, som blandt andet giver medierne fri adgang til at anvende værktøjet CrowdTangle. Senest har projektet annonceret, at de vil støtte medier med at skaffe betalende abonnenter. Dels et program, der støtter lokale medier og dels et program, der støtter medlemsbaserede medier.

Læs også: Hvad ville Facebookchefen gøre som dansk redaktør?

Læs resten af artiklen

Kurateret

God journalistik skal da genbruges

Gode artikler bør ikke dø i arkivet. Med lidt omtanke kan de genudsendes igen og igen og flerdoble deres læsertal.

Udgivet

den

God journalistik skal da genbruges

De fleste medier har en eller flere evergreens i arkivet, som Google hele tiden sender læsere til. Men mens disse få artikler ofte får flerdoblet deres læsertal som månederne og årene går, hensygner det store flertal af artikler i arkivet en stille og glemsom tilværelse, der begynder allerede få timer efter, de er publicerede.

Al fornuft – økonomisk såvel som publicistisk – taler derfor for at få flere artikler til at leve længere og allerhelst få nye liv igen og igen.

Den tankegang har amerikanske The Conversation sat i system ved konsekvent at genpublicere og opdatere udvalgte artikler. Til The Lenfest Solution Set fortæller deres redaktør, hvordan de grundlæggende følger to spor i deres genbrugsstrategi.

  1. Hvis The Conversation har en god baggrundsartikel i arkivet, der bliver relevant på grund af en aktuel begivenhed, får artiklen en hurtig sminke af overskrift og indledning og udsendes igen.
  2. Når faste begivenheder, jul, påske, 4th of july, Superbowl o.s.v. er aktuelle, har The Conversation et arsenal af artikler, læserne vil finde relevante.

Afhængig af, hvor meget, der ændres i indledning og rubrik afgør The Conversation om artiklen sendes ud med original url eller som en helt “ny” artikel. Men det er altid fast praksis, at det fremgår tydeligt for læserne, at artiklen er genpubliceret. Lige så vigtigt er det, at fakta og sammenhæng tjekkes på ny for at sikre, at alt stadig er validt.

The Conversation har artikler, der foreløbigt er genudsendt fire gange. Genpubliseringen giver i øvrigt også mulighed for at eksperimentere med overskrifter og billedevalg.

Læs mere om The Conversations strategi her.

I Danmark har flere medier haft succes med den såkaldte Bolius-finte, hvor der bliver kælet for SEOen i arkivet ved at rydde op og kassere artikler, der minder for meget om hinanden. På den måde får medierne en guld-artikel til hvert emne, som læserne får lettere ved at finde frem til end hvis mediet havde to-tre artikler, der skyggede for hinanden i den famøse søge-algoritme.

Hvis du kender til danske medier, der ligesom The Conversation har en systematisk genbrug af artikler, må du meget gerne give lyd – enten i kommentarsporet på det sociale medie, hvor denne artikel er delt, eller ved at skrive til denne mail.

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu