Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

🏡 Medietrends – nu med klubhus

• Er Clubhouse det nye Twitter for journalister?
• Polske medier boykotter nyheder i protest mod ny skat
• Altinget har fået kærkommen makeover
• Se og Hør hænger uskyldig mand ud som drabsmand
• Nanna Andreasen er Årets Leder 2021
• Kunstig intelligens er mediernes vigtigste nye teknologi de næste fem år
• Kunstig intelligens skaber billeder ud fra tekster

Udgivet

den

Be human – it’s smart business

Velkommen til Medietrends nyhedsarkiv. Hvis du ønsker at få friske nyhedsbreve kan du gratis tilmelde dig det ugentlige nyhedsbrev ved at klikke HER

Forestil dig, at vi for 16 år siden mødtes for at snakke om, hvad det der nye Facebook ville komme til at betyde for medierne og journalisterne, ja for hele verden.

Det er ikke sikkert, at vi ville sigte helt lige. 

Men nu stormer det nye Clubhouse frem og derfor tager vi samtalen denne gang – rettidigt omhu. 

Clubhouse er en social snakkeplatform. En slags Zoom uden video. På Clubhouse mødes man i mødelokaler for at snakke om et aftalt emne. Det kan for eksempel være, hvad medier og journalister kan bruge Clubhouse til eller alverdens andre emner.

Clubhouse er bare et af flere nye audio social media, men det er helt klart dem, der har mest vind i sejlene. De har allerede fem millioner downloads og hovedparten af dem er kommet siden nytår.

Ikke sært at Twitter har købt sig ind i en tilsvarende platform og at Facebook vil udvikle noget tilsvarende. For social audio har muligheden for at blive rigtig stort.

Lyd er intenst og fokuseret og en perfekt platform for ægte inspiration og fordybelse. Men det kan også sagtens gå den anden vej. Nobody knows..

Jeg har bedt seks kloge danske journalister om fortælle, hvad de tror Clubhouse kan udvikle sig for medierne. Læs deres vurderinger her.

Men vi skal da allesammen mødes og snakke om det. På Clubhouse of course.

Jeg inviterer derfor til møde i klubhuset på tirsdag klokken 20

For at være med, skal du have en profil på Clubhouse og her bliver det desværre en smule kringlet. Den eneste måde at oprette sig på, er nemlig ved at blive inviteret.

Det lyder dog værre end som så og jeg skrev bare på Twitter, at jeg var interesseret og spurgte om nogen havde en invitation i overskud. Og vupti var jeg inde. 

Derfor holder vi også først klubmødet på tirsdag, så der er lidt tid til at alle kan komme med ind i varmen.

Didde Elnif og Troels Johannesen har begge skrevet nogle glimrende introduktioner til Clubhouse.

Ugens nyhedsbrev indeholder fem historier – og til sidst kan du få indblik i, hvordan kunstig intelligens kan skabe syntetiske billeder ud fra tekst.

God læselyst – Jan


Klubhuset – foto: Lee Stonehouse, Flickr

1. Er Clubhouse det nye Twitter for journalister?

Audio socialmediet Clubhouse stormer frem og blandt first moverne er der en ikke ubetydelig andel danske journalister. Her giver Tav Klitgaard, Anton Gade-Nielsen, Alexander Sjøberg, Didde Elnif, Rie Helmer og Anders Høeg Nissen deres vurdering af om Clubhouse bliver vigtig for medier og journalister.

2. Polske medier boykotter nyheder i protest mod ny skat

Onsdag udkom Polens førende medier med blanke sider og skærme i protest mod en ny skat på annoncer. Medierne opfatter skatten som et angreb på den frie presses muligheder for at skabe en uafhængig bæredygtig økonomi.

Det skyldes især, at lovforslaget er indrettet, så det særligt rammer de etablerede, redaktionelle medier, mens store techkoncerner i stor stil går fri og en lang række stærkt højredrejede, små medier helt slipper under radaren.

3. Altinget har fået kærkommen makeover

Hvis du vi se nogle nye designtanker, så smut forbi Altinget, der lige har fået ny hjemmeside.

Jeg hæfter mig især ved to ting (selvom der også er andre nyheder):

  • Altinget lader sig inspirere af Instagram Stories og bringer et bånd med navne øverst på sitet. Det vil formentlig fungere godt som piskeris til at drive trafikken rundt. Men jeg forstår ikke, hvorfor cirklerne har en lille rød prik. For mig er det et signal on no go, men for andre opfattes det måske som noget, der egentlig er låst, men som man kan snyde sig til at kigge på alligevel.
  • Når man har færdiglæst en artikel swiper den automatisk væk og man kommer tilbage til der, hvor man var før. Smart og fikst, men kan også gøre det en smule forvirrende at navigere i. Ihvertfald indtil man har vænnet sig til det. Men det kræver nok, at man er ret flittig bruger af Altinget.

Hvis du kan lide dette nyhedsbrev, må du meget gerne hjælpe.

1. Du kan udbrede kendskabet ved at dele nyhedsbrevet med venner og kolleger.

2. Du kan støtte med 25 kroner om måneden

3. Eller du kan overbevise din HR-afdeling om, at de skal slå ledige mediejob op på Medietrends, fordi det er her, der vrimler med kloge mennesker som dig

4. Eller måske 1+2+3 = ❤️️

4. Se og Hør hænger uskyldig mand ud som drabsmand

Se og Hør har ved en fejl bragt et billede af en mand, som mediet påstår er drabsmand. Men det er ikke korrekt, kan Lokalavisen Aarhus afsløre.

Se og Hør har naturligvis fjernet billedet fra deres site, men billedet optræder i det ugeblad, der netop nu er i kioskerne. Om det ville have været muligt at trække hele oplaget tilbage eller om Se og Hør har vurderet, at det er billigere at betale erstatning til den uskyldige mand, vides ikke. Men hans krav bliver formentlig ikke lavere af, at hans billede nu er distribueret ud i hele kongeriget.

5. Nanna Andreasen er Årets Leder 2021

Specialforeningen Ledere i DJ har igen kåret Årets Leder i medie- og kommunikationsbranchen. Valget er i år faldet på programchef på TV 2/Lorry, Nanna Andreasen.

6. Kunstig intelligens er mediernes vigtigste nye teknologi de næste fem år

Hele 69 procent af 234 adspurgte medieledere peger på kunstig intelligens som den vigtigste nye teknologi for medierne i de kommende fem år.

På andenpladsen (18%) peger de på udbredelsen af 5G.

Det fremgår af Predictions 2021 fra Reuters Institute for the Study of Journalism.

7. Kunstig intelligens skaber billeder ud fra tekster

Som barn havde jeg Jørgen Clevin som lærer og vores store nydelse var at bede ham lave tegninger på bestilling. Nu spurter den kunstige intelligens fra Clevin og giver de samme muligheder.

I denne artikel beskrives, hvordan GPT-3, DALL·E  skaber billeder alene ud fra tekst. For eksempel kan man bede om at få et billede af en lænestol, der har form som en avocado.

I sin yderste konsekvens betyder det, at man kan indlæse en helt bog og få en syntetisk spillefilm ud i den anden ende.

openai.com

Jeg holder vinterferie i næste uge, men jeg håber du har lyst til at komme med i Clubhouse på tirsdag, hvor diskuterer, hvad Clubhouse kan betyde for medierne.

Se indledningen, hvis du sprang den over 👆

Jan

 Fik du læst MEDIETRENDS 2021?

Jeg har udvalgt 10 tendenser, som jeg vurderer kommer til at præge medierne i 2021.

Du kan downloade dem som en printvenlig pdf, eller du kan få dem tilsendt som et trykt hæfte på 28 sider, hvis du bliver medlem af Medietrends for 25 kroner om måneden.

Læs også