Connect with us

Kurateret

5 danske (og 5 internationale) pointer fra årets Digital News Report

Få det lynhurtige overblik over fem danske og fem interbationale pointer fra årets vigtige rapport i medieverdenen

Udgivet

den

5 danske pointer fra årets Digital News Report

En gang om året kommer Reuters Institute for the Study of Journalism med deres store digitale report, Digital News Report.

Her er et hurtigt indblik i fem danske vinkler. (se 5 internationale pointer længere nede)

Hvis du vil se hele rapporten, kan du downloade den via dette link.

DR og TV2 dominerer traditionelle platforme

Det danske nyhedsmarked på radio, tv og print er voldsomt fragmenteret og bortset fra DR og TV2, der rammer meget bredt ud til danskerne, er der ingen medier, der har flere end syv procent af befolkningen som kernebrugere (3 besøg eller flere om ugen).

Men online er monopolet brudt

Kigger man på danskernes forbrug af online-nyheder er det mere ligeligt fordelt end på de traditionelle platforme. DR.dk og TV2.dk er størst, men lige efter kommer Ekstra Bladet, som hver femte dansker besøger mindst tre gange om ugen. Ser man på mediehuset JP/Politikens hus samlede rækkevide, er det langt større end fx DRs.

Hele 57 procent besøger i løbet af en uge enten eb.dk, pol.dk eller jp.dk. Det er 20 procentpoint flere end besøgene på dr.dk.

 

Avisfald er stoppet

Efter mange års frit fald i danskernes forbrug af papiraviser, viser de nye tal, at faldet er standset og at der endda er sket en svag stigning. (det er lidt uklart præcist, hvad tallene dækker over over)

 

Smartphone er foretrukken

Det er to år siden, at smartphonen blev danskernes foretrukne device til nyheder. Men det seneste år har væksten taget endnu mere fart.

 

Danske nyhedsbrugere stoler på deres eget medie

Generelt er tilliden høj til danske medier og især til de medier, som vi selv forbruger. De danske medier bliver både vurderet af danskerne generelt og at deres egne brugere og i alle tilfælde er mediernes egne brugere væsentlig mere tillidsfulde end dem, der ikke bruger mediet.

Den Korte Avis læsere ranker for eksempel deres medie relativt højt mens danskerne generelt ikke har meget fidus til udgivelse.

 

Danskernes generelle tillid til medierne er iøvrigt steget. Ifølge rapporten udtrykker 56 procent danskere tillid til medierne. For et år siden var andelen på 50 procent.

Fem internationale pointer

Spørger man Reuters Institute for the Study of Journalism, hvad man skal fokusere på i rapporten, nævner dets direktør, Rasmus Kleis Nielsen disse fem områder:

  1. Efter brugen af sociale medier som nyhedskilder er steget eksplosivt i årevis, er det for første gang faldet. Til gengæld er brugen af samtale apps til nyhedsformidling i stigning – læs chatbots.
  2. Mennesker er mere skeptiske overfor nyheder, de kommer til via sociale platforme end nyheder de tilgår direkte.
  3. Lige så mange mennesker er bekymrede over dårlig journalistik og politisk spin, som der er folk, der er bekymrede over deciderede falske nyheder.
  4. Nyhedsbrugernes vilje til at at betale for nyheder er stigende i nogle lande. Desværre ikke alle.
  5. Brug af stemmeaktiverede robotter som nyhedskilder er i stigning.

Se Rasmus Kleis Nielsens tweets om rapporten:

 

Kurateret

Dansk streaming når babylonske højder

Fire ud af ti unge streamer mindst to timer om dagen. På bare et år er danskernes udgifter til streamingtjenester fordoblet

Udgivet

den

Danskerne streamer som aldrig før. Så godt som alle unge streamer og blandt hele befolkningen er det nu 62 procent, der i løbet af en uge streamer serier, film, video eller tv.

Det viser en ny undersøgelse fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Danskernes streaming blev sidst undersøgt i 2016 og siden da er der sket stigninger på alle parametre – tidsforbrug, økonomisk forbrug og antal abonnementer.

Hele undersøgelsen kan studeres her.

I en pressemeddelelse opsummerer specialkonsulent Anders Sebastian Kauffeldt fra Slots- og Kulturstyrelsen rapporten:

”Danskerne har taget streamingtjenester som Netflix og HBO til sig i en sådan grad, at 62 procent af os nu streamer eksempelvis serier, film, tv og videoklip mindst én gang om ugen, og ofte streamer vi i mange timer ad gangen. Det er ret bemærkelsesværdigt, at 40 procent af de 19 til 34-årige fortæller, at de streamede indhold i mindst to timer, når de blev spurgt om, hvor lang tid de streamede dagen før. Samtidig viser tallene, at stadigt flere ældre er begyndt at streame tv, film og serier, selvom de dog streamer i kortere perioder ad gangen end de unge.”

Slots- og Kulturstyrelsen fremhæver desuden:

• Næsten alle unge streamer: Blandt de 12 til 18-årige og de 19 til 34-årige streamede henholdsvis 95 procent og 94 procent ugentligt eller oftere i 2018. Andelene er noget mindre, men dog i vækst, blandt de ældre aldersgrupper. Eksempelvis steg andelen blandt de 34 til 55-årige fra 58 procent i 2016 til 67 procent i 2018.

• Særligt de yngre streamer i lang tid ad gangen: I 2018 oplyste eksempelvis 40 procent af de 19 til 34-årige, at de havde streamet to timer eller mere, når de blev spurgt, hvor lang tid de havde streamet dagen før. Hver fjerde unge streamer dagligt mere end tre timer.

• Streaming går frem, mens traditionelt tv går tilbage: Samtidig med en stigning i danskernes brug af streaming, går antallet af timer tilbragt foran tv-skærmen tilbage. Udviklingen er særligt udtalt blandt de yngre seere. Af tallene for 2018 fremgår det, at 36 procent af de 12 til 34-årige svarede nej til spørgsmålet, om de havde set tv i går. Det er et fald på 8 procentpoint i forhold til 2016.

• Stor forskel på tjenesterne: Der er store forskelle på tidsforbruget, når der ses på tværs af de tre mest udbredte tjenester YouTube, Netflix og DRTV. YouTube er den af de tre tjenester, der har flest besøg, men samtidig er det den tjeneste, der besøges i kortest tid ad gangen. Netflix har færre besøg end YouTube, men besøgene her varer i længere tid. DRTV har færrest besøg, men igen varer besøgene her væsentligt længere end besøg hos YouTube, men dog i noget kortere tid end besøg hos Netflix.

• Mange husstande har flere abonnementer: 53 procent af husstandene havde i 2018 abonnement på en eller flere af i alt seks streamingtjenester, der kan abonneres på særskilt, eksempelvis HBO, Netflix og ViaPlay. Det er 3 procentpoint mere end i 2017. 35 procent af de danske husstande havde i 2018 desuden abonnement på to eller flere af de seks streamingtjenester.

• Øget forbrug på streamingtjenester: En gennemsnitslig, dansk husstand brugte i 2017 584 kroner om året på streamingtjenester, hvor de i 2016 brugte 275 kroner. Dertil kommer det indirekte forbrug på streamingtjenester, som man har adgang til via tv- og teleabonnementer.

• Store variationer i forbruget: Husstandenes gennemsnitslige forbrug varierer en del på tværs af de forskellige husstandstyper. Husstande med børn bruger væsentlig mere på streamingtjenester end gennemsnittet, mens husstande med ældre beboere bruger markant mindre. Eksempelvis brugte husstande med to voksne med børn i alt 1.116 kroner på streamingtjenester i 2017, mens husstande med to voksne, hvoraf den ene er over 60 år, kun brugte 215 kroner på streaming i samme periode.

Læs resten af artiklen

Andre læser lige nu