Connect with us

4 minutter med X

Fire minutter med Aka Hansen

“Danske medier bør se nærmere på deres egne historiske perspektiver og erkende Danmarks rolle som kolonimagt. Der er en udbredt benægtelse af, hvordan Danmark har været en kolonial magt, som ikke er blevet tilstrækkeligt adresseret. Jeg efterlyser en mere kritisk og selvreflekterende tilgang til historien.”

Udgivet

den

Fire minutter med Aka Hansen
Foto: Nivi Rosing

Line Søgaard sendte i sidste uge stafetten videre til Aka Hansen med disse ord:

En stemme, jeg synes er særlig interessant for tiden, er Aka Hansen. Hun er langt foran danske medier i sin sprogbrug om og fremstilling af Grønland. Hver gang jeg hører hende, udvider hun min horisont. Jeg vil gerne høre hvilke klicher i danske mediers dækning af Grønland, hun gerne ser et opgør med. Det er særdeles aktuelt, nu hvor Grønland er blevet omdrejningspunkt for Danmarks forhold til USA.

Aka Hansen er filmskaber og aktivist, med bopæl i Nuuk, Grønland. Arbejder med projekter om dekolonisering, oprindelige folks rettigheder, køn og ligestilling, og er også aktuel med bogen Manifesti, der undersøger Grønlands dekolonisering og Inuitkultur.

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?
Jeg arbejder på flere filmprojekter, der udforsker dekolonisering og oprindelige folk, samtidig med at diskussionen om Grønlands selvstændighed intensiveres, især efter Trump Jr.’s besøg i Nuuk. Jeg er aktivt involveret i at fremme samtalen om Grønlands fremtid og vores kamp for rettigheder og selvstændighed.

Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb?
Jeg er inspireret af de mange aktivister og mediepersoner, der arbejder på at afkolonisere vores system og forbedre rettighederne for oprindelige folk, kvinder og queers. De udgør et kollektiv, der udfordrer de traditionelle magtstrukturer og bidrager til en mere retfærdig fremtid.

Hvad bør mediebranchen gøre anderledes?
Jeg mener, at danske medier bør se nærmere på deres egne historiske perspektiver og erkende Danmarks rolle som kolonimagt. Der er en udbredt benægtelse af, hvordan Danmark har været en kolonial magt, som ikke er blevet tilstrækkeligt adresseret. Jeg efterlyser en mere kritisk og selvreflekterende tilgang til historien.

Hvad kan mediebranchen lære fra andre brancher?
Mediebranchen kunne lære meget af aktivisme og sociale bevægelser, der arbejder tættere på samfundet og de marginaliserede grupper. Det kunne bidrage til en mere ægte og inkluderende journalistik, der ikke kun afspejler magtens perspektiver, men også de underrepræsenterede stemmer.

Hvem bør svare på disse spørgsmål i næste uge?
Manila Ghafuri. Hun er en vigtig stemme for afghanske kvinder og har været en uundværlig talsperson for rettighederne og friheden for kvinder i hendes hjemland. Jeg har lært meget af hendes arbejde, og hun vil bringe et vigtigt perspektiv til diskussionen om medier, aktivisme og magt.

Læs også