Connect with us

Medietrends nyhedsbreve

3 svære spørgsmål, vi skal kunne svare på

– Kritik af at medier tager for let på Trumps og Musk magtovertagelse

– Des- og misinformation spreder sig anderledes i Grønland end i Danmark

– Fire minutter med Fadumo Abdalla

Udgivet

den

3 svære spørgsmål, vi skal kunne svare på

Illustration skabt sammen med Midjourney

Godmorgen

De bedste spørgsmål er dem, der sætter tanker i gang, fordi spørgsmålene har flere rigtige svar.

Her kommer tre gode spørgsmål, som satte gang i mine tanker, men som jeg nåede frem til faktisk kun havde et rigtigt svar.

Spørgsmålene blev stillet af den britiske medieanalytiker David Caswell, da han for nylig gæstede en AI-konference på DMJX.

De første to spørgsmål sætter drømmene i gang, mens det tredje sætter dig skakmat, indtil du kommer i tanke om et godt svar.

Tænk lidt over hvert spørgsmål, før du går videre.

1.

Forestil dig, at du er en “journalist-superhelt”. Du kan læse, transskribere, oversætte, analysere, syntetisere og sammenfatte millioner af dokumenter, interviews og videoer, uanset kompleksitet og sprog. 

Hvad gør du?

2.

Forestil dig, at du har fået din egen personlige produktionsafdeling – 200 skribenter, grafikere, lydproducenter, videoproducenter osv., som alle arbejder kun for dig. 

Hvad gør du?

3.

Forestil dig, at de fleste andre journalister også har superkræfter og en personlig produktionsafdeling. 

Hvad gør du?

Værsgo at spekulere. Hvis du er nysgerrig på mine svar, har jeg placeret dem til sidst i nyhedsbrevet. Måske bliver du nødt til at klikke ”read more”, hvis du er på din mobil.

Inden du bladrer dig frem til mine svar, skal du ikke snyde dig selv for Fire minutter med Fadumo Abdalla.
God læselyst, jeg håber du når frem til nogle gode svar, før du ser mine.

🤔

Jan


Hvis der er et tidspunkt, hvor medierne skal levere i rollen som den fjerde statsmagt er det nu, mener flere amerikanske politologer.

En af dem, Brendan Nyhan, skriver på Bluesky:

“Krisen er ikke til at forstå. Selv politisk opmærksomme mennesker har ingen ide – medierne formår ikke at formidle omfanget og alvoren af det, der sker. Det skal gøres forståeligt gennem politisk og institutionel modstand, ikke passivitet og opsigelser.”

Særligt Elon Musk brutale fremfærd med at skaffe besparelse på den offentlige administration ryster eksperterne.

Her bruger flere medier dog ord som administrativt kup, mens andre forholder sig sprogligt mere distanceret.

Mediet 404 Media skriver, at DOGE, der er navnet på Elon Musk organisation, der skal finde mange besparelser, er ved at omdanne sin struktur, så dens arbejde bliver undtaget for den amerikanske offentlighedslov.


Misinformation spreder sig anderledes i Grønland end i Danmark – og det kan potentielt få store konsekvenser. 

Det skriver ekspert i grønlandske medieforhold Signe Ravn-Højgaard i et velunderbygget opslag på Linkedin.

Her argumenterer hun for at få og pressede medier, stærkt forbundne sociale netværk og en hurtig digital mund-til-mund-spredning gør sociale medier en dominerende nyhedskilde i Grønland.

Det giver både muligheder og risici: Flere stemmer kommer til orde, men usandheder kan også få hurtigt fat. 


Foto: Alberte Absalonsen

Ikran Abdiaziz Mohamed sendte i sidste uge stafetten videre til Fadumo Abdalla med disse ord:

Jeg vil gerne sende spørgsmålene videre til Fadumo Abdalla. Jeg mødte hende for første gang sidste år, og mit førstehåndsindtryk af hende var, at hun virker enormt dygtig. Hun er tidligere værtinde på DR Ultra, og at se en kvinde som hende på skærmen, der bærer turban og er sort i huden som mig, er virkelig inspirerende. Derudover ved jeg, at hun har en del holdninger til mediebranchen, og derfor glæder jeg mig utrolig meget til at læse hendes svar.

Fadumo Abdalla er freelance researcher hos EMJAY Productions, tidligere børnevært på DR Ultra. 

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden? 

Lige nu handler det meget om at finde fodfæste i en branche, hvor freelance-livet bare er en præmis. Jeg forstår godt, at branchen er projektbaseret, og at det gør ansættelser mere flydende. Men hvorfor har vi bare accepteret, at fastansættelser er en sjældenhed? Er det virkelig den eneste måde at gøre det på? Jeg synes, det er værd at tænke over.

Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb?

Jeg har altid brændt for mere repræsentation foran og bag kameraet, og derfor giver Åben ÅRGANG mig håb. Det talentudviklingsprogram, der styrker mangfoldigheden i dansk film manglede, da jeg begyndte. Kortfilm har været en indgang til branchen for mig, og jeg elsker initiativer, der giver unge filmskabere plads til at eksperimentere. Jeg glæder mig til at se, hvad de nye stemmer skaber! 

Hvad bør mediebranchen gøre anderledes? 

Mediebranchen taler meget om udvikling, men handler for langsomt. Vi ved, der er brug for mere mangfoldighed, bedre arbejdsvilkår og nye fortællinger, men forandringen udebliver. Freelancelivet er normen, men er det egentlig den bedste model? De samme typer sidder stadig på de samme poster og træffer de samme beslutninger. Vi skal ikke bare tale om nye stemmer – vi skal give dem reel plads.

Hvad kan mediebranchen lære fra andre brancher? 

Modebranchen er for eksempel ekstremt god til konstant at tilpasse sig nye trends, materialer og behov i markedet. Der er en konstant fornemmelse af, at hvis man ikke udvikler sig, så sakker man bagud. I medieverdenen kan vi godt blive lidt for trygge ved de samme formater og de samme fortællinger – der mangler nogle gange en mere eksperimenterende tilgang, hvor vi tør tage større chancer.

Hvem bør svare på disse spørgsmål i næste uge

Jeg havde fornøjelsen af at arbejde med dygtige journalister under min praktik på DR Dokumentar. Nu er de aktuelle med Falske Minder, der dykker ned i Danmarks mørke adoptionshistorie. Jeg vil gerne høre fra Line Søgaard om processen bag – hvordan har det været at researche og formidle historien, og hvordan er podcasten blevet modtaget? Imponerende gravearbejde! Glæder mig til at høre mere.

Læs også