Kasper Stensgaard sendte i sidste uge stafetten videre til Sara Bovin med disse ord:
Medierne i Danmark forholder sig i stigende grad selektivt til det journalistiske balance-kriterie. De primære redskaber er tendentiøs vinkling, og ikke-neutralt værdiladet sprog, eksempelvis i omtalen af krigshandlinger. Sara Bovins arbejde med Mediekritisk Netværk er afgørende både for demokratiet og for at medierne ikke afvikler deres egen legitimitet.
Sara Bovin er vært på Podimo og tidligere været på Tværs i DR – hvor hun vandt Krygerprisen.
Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?
Udover at være vært på podcasten Skyggekvinder, hvor jeg undersøger utroskab gennem samtaler med mennesker, har dette år ført mig i nye veje.
Jeg blev en del af Mediekritisk Netværk, drevet af en altoverskyggende bekymring over den manglende dækning af nedslagtningen af børn og civile i Palæstina. Det førte til en kronik i Information, hvor vi rejste en kritik af journalister der tog imod “all-inclusive” rejser fra Israel.
Kronikken skabte en voldsom shitstorm fra mediebranchen, hvilket har gjort perioden intens og udfordrende. Jeg har nu valgt at trække mig fra netværket for at kunne være min egen stemme.
Jeg er samtidig optaget af, hvordan politiske narrativer og gish-galop-argumenter i stigende grad erstatter journalistik og polariserer debatten, hvilket underminerer både mediernes troværdighed og demokratiet.
Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb?
Sebastian Gjerding, Lasse Skou Andersen, Lotte Folke, Oliver Stilling og Steffen Groth er blandt de journalister, der imponerer mig mest. Især Gjerding og Skou Andersen har gjort et fremragende graverarbejde med Danwatch om danske våbendele brugt i Gaza.
Hvad bør mediebranchen gøre anderledes?
Journalistik har ændret sig markant: Det, der engang handlede om oplysning, handler nu ofte om profit. Freelancere og ansatte på tidsbegrænsede kontrakter står i en sårbar position, hvor frygten for ikke at blive brugt igen, gør det sværere at tage modige valg.
Hvad kan mediebranchen lære fra andre brancher?
Medierne står over for et alvorligt problem: Folket har mistet tilliden. Branchen kunne lære fra videnskaben at være grundig, fra psykologien at forstå mennesker bedre og fra teknologien at tænke nyt.
Hvem bør svare på disse spørgsmål i næste uge
Jeg vil gerne give ordet videre til samfundsdebattør Khaterah Parwani. Hendes livserfaring og møder med mange forskellige lag af samfundet gør hende til en særlig vigtig stemme. Jeg er særligt nysgerrig efter at høre hendes perspektiv på mediebranchen og de udfordringer, vi står over for – især hvordan medierne kan genvinde befolkningens tillid og levere journalistik med integritet.