Connect with us

4 minutter med X

Fire minutter med Lea Korsgaard

“Den gamle tese holder stadig: The medium is the message. Teknologi og form definerer indhold. Vi bør stille os i spidsen for at være dem, der udvikler etisk medieteknologi i verdensklasse. Ellers er vi lost.”

Udgivet

den

Fire minutter med Lea Korsgaard

Stafetten er i denne uge sendt videre af Jan Birkemose med disse ord:

Lea Korsgaard er en af branchens største iværksættere og tænkere. Med det som udgangspunkt samt hendes rolle som bestyrelsesformand for DMJX, har denne stafet – trods et hav af spændende omveje – længe haft kurs mod Lea.

Lea Korsgaard er chefredaktør på og medstifter af Zetland. Desuden bestyrelsesformand på DMJX

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?

Linkøkonomien er ved at dø, eller i hvert fald ved at ændre sig voldsomt, og det bruger jeg virkelig meget tid og energi på at tænke over. For hvad gør dét ved vores forretningsmodel?

Kendskabet til Zetland vokser, hver gang nogen deler et link til vores historier. Facebook blev stort på lysten til at dele links til indhold. Google er også bygget op om links. Men på Tiktok gider kineserne ikke have, at du deler links og hopper væk fra platformen. På Instagram er det også bøvlet. Og lige om lidt er search sikkert heller ikke linkbaseret i samme grad som nu.

Så hvad så?! På sin vis kan man kalde links for vores papir. Vi skal være dygtige til at forstå og udnytte, hvordan indhold kan bevæge sig rundt i en verden uden links. 

Hvad eller hvem i mediebranchen giver dig mest håb?

Alle de mennesker, der rundt omkring i verden bare har kastet sig ud i det og laver deres egne, succesfulde medier. Folkene bag Dennik N i Slovakiet. Kyiv Independent i Ukraine. Republik i Schweiz. 444 i Ungarn. Will i Italien. Mediapart i Frankrig. Vox i USA. Daily Maverick i Sydafrika.

Når jeg møder mange af de mennesker til for eksempel den årlige konference for journalistik i Perugia, så bliver jeg fyldt med glæde. De er visionære, brændende og knaldhamrende dygtige. 

Hvad bør mediebranchen gøre anderledes?

Mediebranchen bør tage teknologi lige så seriøst som selve journalistikken. Europa er en grillkylling, der ligger forpjusket og steger mellem Silicon Valley og Kina, og den gamle tese holder stadig: The medium is the message. Teknologi og form definerer indhold. Vi bør stille os i spidsen for at være dem, der udvikler etisk medieteknologi i verdensklasse. Ellers er vi lost.     

Hvad kan mediebranchen lære fra andre brancher?

Fra den fede del af tech-branchen: Test, test, test og byg en organisationskultur på oprigtighed og feedback.

Fra højskolebevægelsen: Først oplive, oplyse. Ingen kan fylde dannelse på en dødbider.  

Hvem bør svare på disse spørgsmål i næste uge?

Pernille Holbøll, BT’s chefredaktør. Hun har et sjældent skarpt øje for, hvor mediemarkedet er på vej hen, og for, hvad dét betyder for hendes mission og forretning. Jeg vil glæde mig til at læse hendes svar!

Læs også